Ora-Ïto Υλοποιώντας όνειρα

06.09.2012
Είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους σχεδιάστες. Υπογράφει απο έπιπλα υψηλής Αισθητικής και μπουκάλια νερού μέχρι το εσωτερικό αεροπλάνων!

Τον συναντήσαμε στο στούντιό του στο Παρίσι, σε έναν τεράστιο ανοιχτό χώρο με λευκούς τοίχους, όπου εργάζεται με την ομάδα του. Παντού κυριαρχούν δείγματα της δουλειάς που σχεδίασε για πελάτες του: από τα μπουκάλια Oxygen Water Ogo μέχρι το περίφημο μπουκάλι της Heineken. Βλέποντάς τον με τζιν και το T-shirt που γράφει «Paris», με γραμματοσειρά που θυμίζει αυτή της Coca-Cola, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως είναι αυτός που σχεδιάζει το εσωτερικό των αεροπλάνων A320 για λογαριασμό της Sabena Technics και κάνει έργα Τέχνης για το Τμήμα Ερευνας και Καινοτομίας της Citroen.

Πώς θα περιγράφατε τη δουλειά σας σε κάποιον που δεν σας ξέρει;
Σαν μια αναλογία ανάμεσα στην απλοϊκότητα και την πολυπλοκότητα. Οσον αφορά το στυλ, είναι ο ορθολογισμός της φύσης που μας δείχνει πώς χρησιμοποιούνται όλα λειτουργικά, χωρίς να υπάρχει τίποτα περιττό.

Ποιες δημιουργίες σας είναι οι σημαντικότερες στην καριέρα σας;
Αυτές που σχεδιάζω για το μέλλον. Γιατί κάθε νέα δημιουργία με κάνει πιο δυνατό, πιο ώριμο και πιο έξυπνο.

Ποια είναι η σχέση σας με την Τέχνη;
Ενα μέρος του εαυτού μου είναι καλλιτέχνης. Ολα τα αντικείμενα που κάνω τα αντιμετωπίζω ως μικρά γλυπτά. Αλλά είναι πρακτικά και έχουν μια λειτουργικότητα που συνδέεται με την τυπολογία τους.
Ποια είναι η μεγαλύτερη διάκριση που έχετε δεχτεί;
ταν πήρα, πέρυσι, τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο σχεδιαστή που ασχολείται με πολλά brands;
Κατ’ αρχάς, να τα καταλάβει ουσιαστικά και, στη συνέχεια, να τα προβάλει. Πρέπει να αφομοιώσει τη γλώσσα και τη φιλοσοφία του πελάτη του προσπαθώντας ταυτόχρονα να τον κάνει να εξελιχθεί.

Ποια ιδέα σάς ώθησε στην αρχιτεκτονική;
Μου αρέσουν οι αλλαγές σκηνικού. Με ενδιαφέρει να περάσω από το επίπεδο «μίκρο» στο «μάκρο», από το χειρωνακτικό στο βιομηχανικό, από την επιλεκτική στη μαζική αγορά. Εκείνο που με ώθησε, τελικά, να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τομέα ήταν η ιδέα ότι η αρχιτεκτονική είναι το design σε πιο μεγάλη κλίμακα.

Ποια ταινία σημάδεψε την αισθητική σας;
2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Επίσης, δύο ταινίες του Τζέιμς Μποντ: Επιχείρηση Μουνρέικερ και Επιχείρηση Οκτάπουσι.

Πώς αντιλαμβάνεστε τη «νέα πολυτέλεια»;
Η τεχνολογία εξασφαλίζει ότι η πολυτέλεια εξελίσσεται μονίμως και η χειρωνακτική τέχνη διατηρεί την παραδοσιακή πλευρά των πραγμάτων.

Πώς θα σχεδιάζατε ένα σπίτι στην Ελλάδα;
Θα ήταν λευκό, με μεγάλες τζαμαρίες, με θέα στη Μεσόγειο, θα είχε βάση μικρότερης επιφάνειας από το κυρίως οικοδόμημα, θα φαινόταν σαν να αιωρείται!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ετοιμάζομαι να ανοίξω το ξενοδοχείο μου Ο στο Παρίσι. Ταυτόχρονα, σχεδιάζω το εσωτερικό ενός αεροπλάνου Α320 για τη Sabena και δουλεύω αρχιτεκτονικά το βενζινάδικο του μέλλοντος με την ονομασία Aire de la Chaponne, σε συνεργασία με την εταιρεία Elior. Παράλληλα, ετοιμάζω μια σειρά με έπιπλα και επιτραπέζια σκεύη, μια κουζίνα για τη Skavolini και ένα γλυπτό από μάρμαρο με τίτλο Arrow, αποκλειστικά για την γκαλερί White Moon στο Παρίσι.

Θανάσης Διαμαντόπουλος