Do the right thing!

29.01.2009
Χωρίς συμβιβασμούς στην καλαισθησία και τη λειτουργικότητα, συνδυάστε σωστά υλικά και χρώματα και δημιουργήστε ένα προσωπικό γευστικό περιβάλλον.

Aπό τον Βασιλη Δαλαμπινη

Η κουζίνα αποτελεί το «κέντρο» κάθε σπιτιού, αφού συγκεντρώνει πλήθος δραστηριοτήτων, όπως την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού, ένα καφεδάκι με την παρέα, ένα μικρό ή μεγάλο γεύμα, ακόμη και το διάβασμα μιας εφημερίδας ή ενός βιβλίου. Η νοικοκυρά ξοδεύει πολλές ώρες στο συγκεκριμένο χώρο και το τελευταίο που θα ήθελε να βλέπει είναι παλιά, ξεχαρβαλωμένα ντουλάπια, πετσικαρισμένα πορτάκια, ξεθωριασμένα χρώματα, ίχνη φθοράς και υγρασίας σε «στρατηγικά» σημεία, συρτάρια που χρειάζεται ο Σούπερμαν για να τα ξεσφηνώσει και εκείνο το αντιπαθητικό φως που κάνει τα τρόφιμα να δείχνουν στεγνά και άχρωμα, χωρίς να σου προκαλούν την παραμικρή επιθυμία να τα απολαύσεις. Πείτε τέρμα στις κουζίνες-αποθήκες όπου τα πάντα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, τέρμα στις κουζίνες-κελιά όπου η νοικοκυρά πρέπει να τα βγάλει πέρα με 32 εκατοστά πάγκο και μηδενικό ελεύθερο χώρο, αλλά τέρμα και στις κουζίνες εκθετήρια όπου συνυπάρχουν όλες οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και του Λαογραφικού Μουσείου, αλλά χώρος για το άπλωμα του φύλλου μιας πίτας είναι αδύνατο να βρεθεί!

Η σωστή προετοιμασία και τα κριτήρια επιλογής

Είτε φτιάχνοντας την κουζίνα από την αρχή είτε ανακαινίζοντας την ήδη υπάρχουσα, θα πρέπει να ξεκινήσετε «διαβασμένοι». Πρέπει να έχετε μαζί σας τις ακριβείς διαστάσεις της, να ξέρετε τις θέσεις των ηλεκτρικών και των υδραυλικών, να υπάρχει στην κάτοψη κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια, καθώς και επισημάνσεις για κακοτεχνίες ή αλλαγές που έχουν γίνει στο αρχικό σχέδιο.

- Αξιολογήστε τις προτάσεις των σχεδιαστών και επιλέξτε τα κατάλληλα υλικά για τα ντουλάπια, τους μηχανισμούς, τα έξυπνα αξεσουάρ, τα βοηθητικά έπιπλα, τα πλακάκια, το δάπεδο, τους φωτισμούς και τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι ώστε να υπάρχουν σωστές χρωματικές ισορροπίες και αναλογίες μεγεθών και να καλύπτονται οι αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις σας.

- Αποφασίστε από πριν για το είδος των ηλεκτρικών συσκευών που θέλετε να αγοράσετε. Προτιμάτε δίπορτο ψυγείο ή ψυγειοκαταψύκτη; Μια κλασική ηλεκτρική κουζίνα ή εστίες ανεξάρτητες από το φούρνο; Φούρνο μικροκυμάτων ή εστίες φυσικού αερίου;

- Μην ξεχνάτε ότι η διακόσμηση των υπόλοιπων χώρων του σπιτιού πρέπει να πλησιάζει ή να συμπλέει αισθητικά στο ύφος της κουζίνας.

- Ο χώρος της κουζίνας πρέπει να μας φτιάχνει τη διάθεση. Ακόμη και αν είστε οπαδός της μονοχρωμίας, προσθέστε κάποιες «διαφορετικές» πινελιές με έντονα χρώματα ή κοντράστ αποχρώσεις.

- Με τη σωστή επιλογή των κατάλληλων χρωματικών συνδυασμών μπορούμε να επέμβουμε καταλυτικά στο χώρο. Να τον «μικρύνουμε», να τον «μεγαλώσουμε» ή να του δώσουμε έντονη προσωπικότητα.

- Τα χρώματα είναι σημαντικά «εργαλεία» διακόσμησης. Υπάρχει η σχολή του λευκού, που παραμένει ασφαλής επιλογή ακόμη και στην κουζίνα. Μπορεί να δημιουργήσει μια φωτεινή, αιθέρια και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Επίσης, αποτελεί το ιδανικό φόντο γιατί αναδεικνύει τα διάφορα φυσικά υλικά, όπως το γρανίτη, το μάρμαρο, τα κεραμικά και το ξύλο. Ακολουθούν οι διαβαθμίσεις των χρωμάτων του ξύλου, που είναι αγαπημένες κλασικές επιλογές και δίνουν ζεστασιά στο χώρο.

- Τα ξύλα της οξιάς, της καρυδιάς, της κερασιάς και της σφενδάμης δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και γεμίζουν με «θετική» ενέργεια την κουζίνα. Ας μην ξεχνάμε το Φενγκ Σούι και τις επιταγές του για το ξύλο.

- Τέλος, υπάρχει και η αισθητική των έντονων χρωμάτων που, συνδυαζόμενα μεταξύ τους, τονίζουν τα σχήματα και τους όγκους, χαρίζοντας arty εικόνες και διεγείροντας τις αισθήσεις, πράγμα σημαντικό για ένα χώρο όπως η κουζίνα. Παιχνίδια ζωηρών αντιθέσεων, «προχωρημένα» υλικά και στιλιστικές ακροβασίες, από το minimal και τις υπερμοντέρνες προτάσεις στις διαστημικές, «state of the art» εφαρμογές, συνθέτουν εντυπωσιακά και αξιοπρόσεκτα σύνολα.

Από την οικονομική λύση ενός βακελίτη μέχρι την κλασική μασίφ ξύλινη σύνθεση, που κάνει την κουζίνα να μοιάζει με ακριβό σαλόνι, και από την εκκεντρική λάκα μέχρι τη hi tech, post modern κουζίνα, υπάρχουν άπειρες προτάσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ