Αφετηρια αλλαγών

29.01.2009
Ενας χώρος καθαριότητας, χαλάρωσης και περιποίησης, μπορεί να είναι καλαίσθητος, λειτουργικός και με σύγχρονες προδιαγραφές.

Από τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Μετά την κουζίνα, το μπάνιο είναι ο επόμενος χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στο σχεδιασμό του. Η λειτουργική παρουσία, η διακόσμηση, αλλά και ο εξοπλισμός του πρέπει να μας προδιαθέτουν ώστε να περνάμε αρκετό μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε αυτό και όχι απλά να κάνουμε ένα «speed shower» και να φεύγουμε. Αν τυχαίνει αυτό το ιδιαίτερο τμήμα του σπιτιού σας να είναι ένα μικρό, σκοτεινό, παραμελημένο και γεμάτο υγρασία δωμάτιο, ήρθε ο καιρός να «πιάσετε» δουλειά και να ασχοληθείτε άμεσα με την ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό του.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Η μελέτη του μπάνιου απαιτεί μεγάλη προσοχή γιατί δεν είναι εύκολο να γίνουν επεμβάσεις και αλλαγές σε αυτό όταν τοποθετηθούν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα είδη υγιεινής και τα πλακάκια. Γι’ αυτό μη διστάσετε να επιλέξετε υλικά υψηλής ποιότητας και ειδικών προδιαγραφών που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες σας.

Δώστε προσοχή στις εξής παραμέτρους:
Πόσες και ποιες ώρες περνάτε στο σπίτι, άρα τι λειτουργίες προσδίδετε σε κάθε δωμάτιο, και κυρίως αν ο χώρος του μπάνιου θα εξυπηρετεί ένα γρήγορο φρεσκάρισμα ή θα προορίζεται και για άλλες υπηρεσίες
Μένετε μόνοι ή έχετε μεγάλη οικογένεια; Αν ανήκετε σε πολυμελή οικογένεια δε θα είναι χώρος απομόνωσης, αλλά σημείο-πέρασμα, γιατί όλοι φυσικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο
Θα χρησιμοποιείται μόνο ως μπάνιο ή και ως χώρος όπου θα ντύνεστε και θα περιποιείστε τον εαυτό σας;
Υπάρχει δυνατότητα να είναι κάπου ξεχωριστά η τουαλέτα ή όλα τα είδη υγιεινής θα βρίσκονται σε ενιαίο χώρο;
Είναι αρκετά μεγάλος ο χώρος ώστε να εξυπηρετεί και άλλες λειτουργίες, π.χ. την ύπαρξη πλυντηρίου ρούχων;

Αν καταλήξουμε, λοιπόν, στο τι πραγματικά θέλουμε από το μπάνιο, πόσα άτομα και με ποια συχνότητα θα το χρησιμοποιούμε, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός χώρου που θα είναι «κομμένος και ραμμένος» στις προσωπικές μας επιθυμίες και τις πραγματικές δυνατότητές μας.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ

Αν καταλήξετε ότι στο μπάνιο θα πρέπει να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι άφθονος χώρος. Το δεύτερο απαραίτητο είναι η εργονομία, ώστε να μην επικρατεί πανικός από τα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα που πιθανώς θα ανήκουν σε πολλά και διαφορετικά άτομα. Σκεφτείτε τα βασικά: από το πλύσιμο των δοντιών έως το γρήγορο ντους ή το χαλαρωτικό «μούλιασμα» στην μπανιέρα και από το χτένισμα έως το μακιγιάζ υπάρχουν διάφορα στάδια τα οποία θα πρέπει να αναλύσετε. Καθίστε στην μπανιέρα σας και ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Πάρτε χαρτί και μολύβι, σημειώστε τι δε σας αρέσει, τι πρέπει να αλλάξει και τι θα μπορούσε να μείνει. Αν η κουρτινόβεργα είναι χάλια, η κουρτίνα γεμάτη πράσινους μύκητες, ο εξαερισμός ανύπαρκτος και η μόνη θέα που έχετε είναι? ένας άθλιος φωταγωγός, τότε ήδη έχετε γεμίσει την πρώτη σελίδα με το τι πρέπει να γίνει. Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη και αν το κιτρινωπό φως του γλόμπου από πάνω σάς θυμίζει το μαγικιάζ των ηθοποιών του ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι, τότε έχετε γεμίσει και τη δεύτερη σελίδα άμεσων αλλαγών. Αν παθαίνετε πανικό διαπιστώνοντας ότι τα εμπριμέ πλακάκια, οι ασορτί μπορντούρες και το πάτωμα δε σας αρέσουν, είστε πλέον έτοιμοι να παραδεχτείτε ότι οι μόδες και οι προ τριακονταετίας διακοσμητικές τάσεις δεν ταιριάζουν στο 2009, οπότε ή τα ξηλώνετε ή τα βάφετε (σε επόμενα τεύχη θα σας πούμε πώς γίνεται κι αυτό!). Οπότε δεν ξεχνάμε ότι για ένα σωστό και όμορφο μπάνιο που να θυμίζει ΝΑΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ χρειαζόμαστε τρία πράγματα:

Καλό και σωστό φωτισμό

Καλό και σωστό εξαερισμό

Ομορφα, εύχρηστα και λειτουργικά έπιπλα και είδη υγιεινής.

Αν ανακαινίζετε το μπάνιο είναι η καλύτερη ευκαιρία να ξηλώσετε τα πλακάκια και τα υδραυλικά και να «καθαρίσετε» σχολαστικά όλο το χώρο από τα σημάδια της πολυετούς χρήσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ