Ελευθερiα κινήσεων

26.02.2009
Μπορεί ο σχεδιασμός μιας κουζίνας να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση, αλλά αν ξέρετε τι θέλετε και ποιες δυνατότητες υπάρχουν, η διαδικασία μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά απολαυστική.

Aπό τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Ο σωστός σχεδιασμός, η άνεση των κινήσεων, η ευρυχωρία, οι επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι και η διαρκής λειτουργικότητα είναι στην ουσία οι βασικοί παράγοντες που κάνουν μια κουζίνα να ξεχωρίζει και να αποτελεί «αντικείμενο πόθου» για πάρα πολλές νοικοκυρές, που δε διαθέτουν κάποιο αξιόλογο «σύνολο».

Πολλοί και καλοί σχεδιαστές κουζινών δίνουν εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερη σημασία και στο «θεώρημα του τριγώνου». Δηλαδή σε μια αρχή η οποία ορίζει ότι οι εστίες μαγειρέματος, ο πάγκος εργασίας με το νεροχύτη και ο χώρος του ψυγείου πρέπει να σχηματίζουν ένα τρίγωνο, ώστε να κινείστε γρήγορα και άνετα μεταξύ των τριών σημείων, να μη χάνετε χρόνο και να μην κουράζεστε.

Φυσικά οι πλευρές, η διάταξη και τα μεγέθη αυτού του νοητού τριγώνου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, που διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση (π.χ. επειδή για την προετοιμασία του φαγητού υπάρχει η ανάγκη μεγάλου πάγκου, γι’ αυτό φροντίζουμε να υπάρχει επάρκεια χώρου ανάμεσα στις εστίες και το νεροχύτη, άρα αυτή η πλευρά του τριγώνου είναι η μεγαλύτερη από τις άλλες δύο).

Εκτός, όμως, από το «τρίγωνο εργασίας», υπάρχουν και άλλες διατάξεις οι οποίες επίσης μπορούν να αποδειχτούν πολύ εξυπηρετικές ή να σας γλιτώσουν από άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδικά αν ο χώρος δεν επαρκεί και η κουζίνα είναι στενόμακρη, τότε η διάταξη σε ευθεία, όπου το ψυγείο, ο νεροχύτης και ο φούρνος με τις εστίες βρίσκονται στην ίδια σειρά, είναι πολύ χρήσιμη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Εφόσον έχετε καταλήξει με το σχεδιασμό της κουζίνας, είναι πλέον ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με μια πλειάδα θεμάτων τα οποία ίσως δε γνωρίζετε, αλλά οι σχεδιαστές και οι πωλητές κουζινών λατρεύουν να σας τα εξηγούν για ατέλειωτες ώρες. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με μια σύντομη παράθεση μερικών ιδιαίτερα σημαντικών σημείων.

Χρησιμοποιήστε για την κατασκευή των ντουλαπιών βάσης και των κρεμαστών υλικά υψηλής ποιότητας με εγγυημένη -από την εταιρεία- διάρκεια στο χρόνο. Προσοχή στις διαβεβαιώσεις και στις εγγυήσεις που σας δίνουν οι κατασκευαστές. Δεν πρέπει να αλλάζει το χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου, να μη φθείρονται εύκολα, να δέχονται διάφορα καθαριστικά χώρου και να μην κιτρινίζουν.

Φροντίστε στα ντουλάπια βάσης να υπάρχουν ποδαράκια ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος, ώστε να εξασφαλίζεται καλή και σταθερή εφαρμογή.

Οι μεντεσέδες των ντουλαπιών πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Επιμείνετε ώστε να αποφύγετε πορτάκια που «κρέμονται» επειδή δεν εφαρμόζουν καλά, που κάθε τρεις και λίγο χρειάζονται ρύθμιση ή που δημιουργούν κενά και μετά από λίγο διάστημα τρίζουν, σκουριάζουν ή διαλύονται. Το επινικελωμένο ατσάλι-inox με πολλαπλά σημεία ρύθμισης είναι ιδανικό υλικό, με εγγυημένη διάρκεια.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο πάγκος εργασίας. Πρέπει να είναι φτιαγμένος από υλικά ποιότητας και υψηλής αντοχής, με πάχος τουλάχιστον 4 εκ. Αν είναι από μελαμίνη πρέπει οπωσδήποτε να είναι άκαυστος και υδροαπωθητικός. Να είναι ανθεκτικός στα γρατσουνίσματα, στην κρούση και στα χτυπήματα σκευών ή άλλων αντικειμένων. Υπάρχουν, όμως, και υλικά για τον πάγκο όπως ο γρανίτης, το μάρμαρο, το μασίφ ξύλο με επικάλυψη, το ατσάλι, το inox με ματ ή σατινέ επιφάνεια, το corian, τα οποία είναι εξίσου καλαίσθητες και λειτουργικές προτάσεις.

Στο επόμενο τεύχος θα συνεχίσουμε με τα συρτάρια, τα καλάθια, τις βιτρίνες και φυσικά τα αξεσουάρ, ώστε κατόπιν να περάσουμε στα μυστικά κατασκευής μιας μοντέρνας κουζίνας.

Αν ο χώρος δεν επαρκεί, μπορείτε να βιδώσετε μια μεταλλική βέργα στην οροφή και να κρεμάσετε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα σουρωτήρια, εξοικονομώντας πολύτιμα εκατοστά.