Στον επόμενο τόνο...

26.02.2009
Είτε έχετε ένα μικρό είτε ένα μεγάλο μπάνιο, ο σχεδιασμός του απαιτεί σχολαστική προετοιμασία, έρευνα αγοράς, άριστα υλικά και προπαντός οι επιλογές σας να στοχεύουν πάντα στο καλύτερο. Γιατί κάθε επισκευή ή αλλαγή στο συγκεκριμένο χώρο συνεπάγονται εργασίες με υψηλό κόστος.

Aπό τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Ελάχιστοι χώροι του σπιτιού έχουν υποστεί τόσο σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια όσο το μπάνιο. Οι απαιτήσεις σε αισθητική και λειτουργικότητα είναι πια πάρα πολλές, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν γίνονται ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες του χώρου καθώς και οι εργασίες για τα υδραυλικά, τη στεγανοποίηση, τη σωστή θέρμανση, τον εξαερισμό, το φωτισμό και την τοποθέτηση στα κατάλληλα σημεία των ειδών υγιεινής, των επίπλων και των αξεσουάρ.

Δημιουργία ατμόσφαιρας μέσω του χρώματος

Το μπάνιο, ως «ναός» ευεξίας και καθαριότητας, είναι ο χώρος που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και άνεση. Στην πιο απλή περίπτωση, για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του και να χαλαρώσει πρέπει το δωμάτιο να είναι καθαρό, λειτουργικό και κυρίως με σωστή θερμοκρασία και εξαερισμό («ναός» με μούχλα, λάσπες και πιθανόν ζωύφια να κάνουν βόλτα δε νοείται). Ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του μπάνιου είναι να δημιουργήσετε μια «εικόνα» η οποία θα ανταποκρίνεται στα ανωτέρω, αλλά πάνω απ’ όλα θα σας ικανοποιεί οπτικά και ψυχικά.

Οι ειδικοί της χρωματοθεραπείας πιστεύουν ότι το χρώμα θεραπεύει, τονώνει, επηρεάζει και αλλάζει τη διάθεση και τον ψυχισμό μας. Τα παλ χρώματα βοηθούν πολύ, ανάλογα βέβαια και με τους συνδυασμούς υλικών και επίπλων που θα κάνετε. Οι πιο σκούροι τόνοι, ειδικά σε μικρούς χώρους, μειώνουν την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται στο δωμάτιο, δημιουργώντας μια πιο «κλειστή» και «αυστηρή» ατμόσφαιρα. Κάθε χρώμα, φυσικά, έχει πολλούς διαφορετικούς τόνους, γι’ αυτό πρέπει να προσέξετε πολύ στην επιλογή των αποχρώσεων ώστε να υπάρχει ισορροπία και να μη σας «πνίγει» το αποτέλεσμα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μπάνια είναι συνήθως λευκά ή κινούνται στην παλέτα του off white, του ζαχαρί, του κρεμ και των υπόλοιπων τόνων αφού το λευκό είναι συνώνυμο με την καθαριότητα και την καθαρότητα του χώρου και βοηθά στο να αναδεικνύεται η αστραφτερή επιφάνεια των ειδών υγιεινής και να δείχνει πιο glossy.

Υπάρχει, όμως, και η «μεγάλη σχολή» που προτείνει έντονα κοντράστ ή χρώματα που δίνουν ενέργεια, «τονώνουν» οποιαδήποτε επιφάνεια και σε συνδυασμό με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το πάτωμα και τα πλακίδια, τις κατάλληλες κουρτίνες, τις πετσέτες και τα αξεσουάρ απογειώνουν το «υψηλού βολτάζ» αποτέλεσμα. Η πρώτη κίνηση φυσικά είναι η επιλογή του διακοσμητικού ύφους που θα ακολουθήσετε το οποίο συνήθως βρίσκεται σε αρμονία με το στιλ της υπόλοιπης κατοικίας. Είτε προτιμήσετε μοντέρνες επιλογές είτε κλασικές αναφορές, μη διακινδυνεύσετε ακραίους συνδυασμούς αν δεν έχετε πλάι σας έναν ειδικό. Τα λευκά είδη υγιεινής θα σας διευκολύνουν πολύ στις επιλογές του δαπέδου, αλλά και του χρώματος των τοίχων.

Κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσετε στην αγορά των επίπλων και των αξεσουάρ που, πάντα σε αρμονική συνύπαρξη με το δάπεδο και το χρώμα των τοίχων, θα εξοπλίσουν το μπάνιο σας. Ο καθρέφτης, η soft furnishing «προίκα» και κυρίως το στήσιμο όλων των παρελκομένων (μπουκαλάκια, βάζα, κρέμες, είδη προσωπικής περιποίησης) είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση του διακοσμητικού αποτελέσματος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να αναδειχτούν όλα τα ανωτέρω και κυρίως οι χρωματικοί συνδυασμοί, τεράστιο ρόλο παίζει ο σωστός φωτισμός, τα είδη των λαμπτήρων και των φωτιστικών σωμάτων καθώς και τα σημεία τοποθέτησής τους, θέμα το οποίο θα αναλύσουμε διεξοδικά στο επόμενο τεύχος.

Φροντίστε να επιλέξετε προσεκτικά τα φωτιστικά σώματα. Ελέγξτε μήπως είναι πολύ έντονος ο φωτισμός, αν κουράζει τα μάτια ή αλλοιώνει τα χρώματα και κυρίως μήπως μικραίνει ή περιορίζει το χώρο.