Ελκυστικό σύνολο

28.05.2009
Προηγμένη αισθητική και εντυπωσιακός εξοπλισμός μεταμορφώνουν τη «ζεστή καρδιά» ενός σπιτιού σε κέντρο υψηλής ποιότητας κοινωνικών και συναισθηματικών επαφών.

Aπό τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Σε προηγούμενα τεύχη αναφέραμε στοιχεία για το σχεδιασμό και τις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο χώρος και ο εξοπλισμός μιας κουζίνας ώστε να διασφαλίζονται η λειτουργικότητα και η άνεση. Μιλήσαμε για το τρίγωνο εργασίας, αλλά και για τα «κομμάτια» που έχουν μεγάλη σημασία στην όλη διάταξη, όπως ο πάγκος, τα ντουλάπια βάσης και τα κρεμαστά, η ποιότητα των υλικών και η διάρκειά τους στο χρόνο. Συνεχίζουμε σε αυτό το τεύχος με εξίσου σημαντικά στοιχεία, που έχουν κι αυτά ιδιαίτερη βαρύτητα και επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε. Οι τεχνολογικές μελέτες και εξελίξεις έχουν πλέον διασφαλίσει τέτοιας ποιότητας κατασκευές, ώστε να απολαμβάνουμε ένα σοφιστικέ, ελκυστικό και καλαίσθητο σύνολο στο χώρο της κουζίνας μας, το οποίο παλαιότερα θα φάνταζε «άπιαστο όνειρο», με πολύ λογικές τιμές και, το κυριότερο, με εγγυημένη αντοχή στο χρόνο.

Λειτουργικότητα & Αισθητική

Πέρα από τον προορισμό της προετοιμασίας του μαγειρέματος του φαγητού, για να διασφαλιστεί σωστά ο δύσκολος συνδυασμός λειτουργικότητας και αισθητικής χρειάζονται πολλή μελέτη και έρευνα αγοράς. Οι απαιτήσεις για εργονομία, άνεση, λειτουργικότητα, υλικά γερά και ανθεκτικά, ευκολία στο καθάρισμα και, φυσικά, σωστή κατανομή των αποθηκευτικών χώρων είναι μεγάλες και πολύπλοκες, γι’ αυτό πρέπει να εμπιστευτούμε τους ειδικούς που είναι σε θέση να δώσουν τις κατάλληλες «απαντήσεις» στις απορίες και τις ανάγκες μας.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία

Η παράθεση των σημαντικών λειτουργικών στοιχείων του συνόλου μιας κουζίνας συνεχίζεται με τα πλέον απαραίτητα, αλλά σε τυχαία σειρά, «κομμάτια» που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Τα συρτάρια είναι στοιχείο λειτουργικό και σημαντικό στο σχεδιασμό της κουζίνας. Συγκεντρώνουν τα άκρως απαραίτητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικά, χωρίς θορύβους και ενοχλητικά τριξίματα, και να ανοιγοκλείνουν μαλακά, χωρίς να «παίζουν».

Δώστε προσοχή στους συρόμενους μηχανισμούς και ειδικά στις ροδίτσες ακριβείας, που σύρονται πάνω σε μεταλλικούς (και όχι πλαστικούς) οδηγούς. Χρήσιμα είναι και τα συρτάρια τα οποία διαθέτουν «θήκες» και special κατασκευές, στο σχήμα των εργαλείων κουζίνας, όπως για τα ανοιχτήρια, τους κόφτες, τα κοπίδια τροφών, σειρές μαχαιριών και αξεσουάρ, τα οποία συνήθως είναι σετ και γαντζώνονται με άγκιστρα σε αλουμινένιες βέργες, κάτω από τα κρεμαστά ντουλάπια. Εκτός, όμως, από τα συρτάρια υπάρχουν και τα καλάθια -πάντα συρόμενα με ειδικούς μηχανισμούς- τα οποία προορίζονται για πιο ογκώδη αντικείμενα και χρησιμεύουν στη συγκέντρωση πλήθους αντικειμένων που θα ήταν αδύνατο να χωρέσουν στις κοινές, περιορισμένων διαστάσεων συρταριέρες. Τα πιο προχωρημένα ντουλάπια με τα «τραβηχτά» καλάθια έχουν πλέον έτοιμες θήκες για μικρά ή μεγάλα δοχεία, αλλά και ειδικούς χώρους όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε μπαχαρικά, τρόφιμα σε μεγάλες συσκευασίες, ζυμαρικά και ό,τι άλλο χρειάζεστε. Τα γωνιακά ντουλάπια, τα οποία λόγω περιορισμένου χώρου είναι από τα πλέον απαραίτητα και σημαντικά, διαθέτουν ειδικούς κυκλικούς μηχανισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με εκείνα τα αρχαία συρμάτινα πλέγματα. Με μια κίνηση μόνο, βοηθούν στο να «παρουσιάζονται» τα αποθηκευμένα κατσαρολικά και το υπόλοιπο «βαρύ» πυροβολικό των κουζινικών εργαλείων. Τα καλάθια, ο εσωτερικός εξοπλισμός των ντουλαπιών, τα ειδικά αξεσουάρ, οι κυκλικοί μηχανισμοί και τα στηρίγματα των ντουλαπιών και των συρταριών συνήθως είναι από πλαστικό υλικό και, όπου χρειάζεται, από inox επιχρωμιωμένο ατσάλι ώστε να μην οξειδώνονται. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε ανυποχώρητοι. Απαιτήστε υλικά κορυφαίας ποιότητας που διασφαλίζουν διάρκεια και αντοχή. Μη διστάσετε να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να μη ζήσετε το θέαμα των ραγισμένων ή σπασμένων πλαστικών οδηγών, των λυγισμένων ή στραβωμένων κυκλικών μηχανισμών που «βογκάνε» από τα βάρη της χύτρας και των ξεχαρβαλωμένων στηριγμάτων που «κρέμονται» αξιοθρήνητα, συμπαρασύροντας κι αυτά που στηρίζουν, επιβεβαιώνοντας το θεώρημα του σωστού shopper «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

Τα αξεσουάρ κάνουν τη διαφορά

Αν θέλετε ένα extra διακοσμητικό αποτέλεσμα μπορείτε να τοποθετήσετε στις πόρτες των ντουλαπιών -ειδικά στα κρεμαστά- διακοσμητικά τζαμωτά ή βιτρίνες, επιτυγχάνοντας μια εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα επένδυση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιμέ τζάμι ή κρύσταλλο αμμοβολής, ώστε να μισοκρύβονται όσα δεν πρέπει να φαίνονται. Φροντίστε, όμως, το κρύσταλλο να είναι temperated, ώστε σε περίπτωση σπασίματος να μη δημιουργούνται θραύσματα. Αν πάλι επαρκεί ο χώρος ή υπάρχουν ελεύθερα σημεία, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι μπορείτε να φτιάξετε έπιπλα κατά παραγγελία, προκειμένου να εκμεταλλευτείτε κάθε διαθέσιμο εκατοστό.

Στη μικρή λίστα «ευκολιών» της νοικοκυράς, που θα βοηθήσουν στην έλλειψη χώρου και χρόνου, ανήκουν οι τροχήλατες συρταριέρες πολυλειτουργικού χαρακτήρα, αλλά και τα ειδικά επιτοίχια αξεσουάρ που στηρίζουν και προβάλλουν εργαλεία, αντικείμενα, συλλογές, ακόμα και τροφές, συμβάλλοντας στην αισθητική μετάλλαξη της κουζίνας σας.