Επιχείρηση ανανέωση

25.06.2009
Αν και κάθε μπάνιο έχει τα δικά του «μυστικά», υπάρχουν απλοί και φθηνοί τρόποι για να το μετατρέψει κανείς σε έναν καλαίσθητο, χρηστικό και κομψό χώρο περιποίησης.

Aπό τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Σε ένα μεγάλο βαθμό η εργονομία και η λειτουργικότητα ενός μπάνιου οικογενειακού τύπου εξαρτώνται από το σωστό σχεδιασμό των χώρων και των συστημάτων αποθήκευσης. Επειδή θεωρούμε αυτονόητο ότι σε αυτόν θα προβλέπονται σημεία όπου ο καθένας θα τοποθετεί τα προσωπικά του αντικείμενα (από την οδοντόβουρτσα και την ξυριστική μηχανή έως τις κρέμες, τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής περιποίησης), δε θα επεκταθούμε σε αναλύσεις, αλλά θα ορίσουμε ένα γενικό πλαίσιο προτάσεων και χρηστικών συμβουλών που μπορούν να κάνουν αυτόν τον τόσο προσωπικό χώρο πραγματικό ναό ομορφιάς και ατομικής φροντίδας.

Σχεδιασμός, αποθήκευση και αισθητική

Αν σας αρέσει να χαλαρώνετε στην μπανιέρα, να περιποιείστε τον εαυτό σας σε ένα χώρο μοντέρνο και κομψό, αν θέλετε να βλέπετε τα μπουκαλάκια με τα αιθέρια έλαια, τα βαζάκια με τις κρέμες και τις «μεραρχίες» των καλλυντικών όμορφα τακτοποιημένα και τα χρώματα των πετσετών και των χνουδωτών μπουρνουζιών σαν πινελιές ενός διεγερτικού πίνακα, τότε ξέρετε να απολαμβάνετε τη ζωή σας. Αν πάλι τόσο καιρό ζείτε σε ένα σπίτι του οποίου το μπάνιο είναι σκοτεινό, γεμάτο υγρασία, λεκέδες από μούχλα και γενικά η εικόνα του δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, τότε είναι η σωστή εποχή για να αρχίσετε την επιχείρηση ανανέωση.

Αρχίστε από τα υδραυλικά

- Σπασμένοι σωλήνες, τρύπια σιφόνια, κατεστραμμένα πλακάκια, κιτρινο-καφέ μπανιέρες και λεκάνες, πατώματα φθαρμένα από νερά που διαρρέουν, καζανάκια που τρίζουν σαν τη Δαντική κόλαση και ξεχαρβαλωμένα ντουλαπάκια δεν μπορεί να έχουν θέση στο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο δωμάτιο του σπιτιού. Τοποθετήστε καινούρια υδραυλικά, καλόγουστα και λειτουργικά έπιπλα (με ντουλάπια, συρταριέρες, roll top και κυρίως έξυπνα αξεσουάρ τακτοποίησης) και, φυσικά, ποιοτικά είδη υγιεινής.

- Φωτίστε σωστά το χώρο. Ο κίτρινος γλόμπος που σας φωτίζει στο πρόσωπο, συνήθως με απογοητευτικά αποτελέσματα, είναι καλός μόνο για μια αποθηκούλα. Ειδικά σποτ αλογόνου και σωλήνες φθορισμού θα συνδυαστούν για να δώσουν λάμψη, σωστά χρώματα και ευκρίνεια σε αυτόν τον απαιτητικό χώρο. Αλλωστε, με στρατηγικές επιλογές φωτιστικών συνδυασμών θα δείξει και μεγαλύτερος και ωραιότερος.

- Μπάνιο σημαίνει σωστός εξαερισμός και πετυχημένη συνύπαρξη νερού, ατμών, ζέστης, ηλεκτρικού ρεύματος και υγρασίας. Πάρτε ειδικά μέτρα ασφαλείας αν υπάρχουν μικρά παιδιά.

- Τολμήστε, εφόσον ταιριάζει και με το υπόλοιπο στιλ διακόσμησης του σπιτιού, κάτι διαφορετικό από το νοσοκομειακό λευκό, το υποτονικό κίτρινο ή το ιβουάρ του ακαδημαϊκού, όπως ντεκορέ πλακάκια, πάτωμα από ξύλο ή γρανίτη σε υπέροχες, ζεστές αποχρώσεις, ποπ σχέδια στις κουρτίνες, bold χρώματα στα υφάσματα, girly φιγούρες -εκτός κι αν είστε άνω των 60 και κάτι- και πολύ μα πολύ προσωπικό ύφος.

Λουλούδια παντού, πολλά κεριά, αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα, διακοσμητικά με άποψη, οπωσδήποτε τα αγαπημένα σας κίτρινα παπάκια, χαλαρωτική μουσική και μίνι dvd με αγαπημένες σειρές θα ολοκληρώσουν τον «προορισμό» κάθε μπάνιου, που δεν είναι άλλος από την απόλυτη προσωπική σας χαλάρωση.

Για ανανεωμένη ατμόσφαιρα και ιδανικό χώρο

- Τα μεγάλα πλακάκια μπάνιου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια «ψευδαίσθηση» χώρου. Υπάρχουν σε τεράστια γκάμα υλικών, χρωμάτων και επιστρώσεων και κυρίως με εντυπωσιακές ιδιότητες αντοχής.

- Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, εκμεταλλευτείτε και το τελευταίο διαθέσιμο εκατοστό. Μια μικρή μπανιέρα που διαθέτει και ντουσιέρα, καθώς και είδη υγιεινής λίγο μικρότερων διαστάσεων από τα συνηθισμένα θα βοηθούσαν πολύ.

- Τοποθετήστε ένα μεγάλο καθρέφτη που φωτίζει σωστά, με ειδικά σποτ περιμετρικά αλλά και από πάνω.

- Η κουρτίνα του μπάνιου -είτε από ύφασμα, είτε από βινύλιο- καλό θα είναι να έχει έντονα χρώματα με σχέδια ή παραστάσεις. Ανάλογα θα είναι και τα χαλάκια για το δάπεδο και τις επικαλύψεις.

- Συχνά ο πιο εργονομικός τρόπος χρήσης του πατώματος ενός «περιορισμένου» μπάνιου, ως προς την τοποθέτηση των ειδών υγιεινής, είναι ένας γραμμικός σχεδιασμός, που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και την έξυπνη χρήση κάθε εκατοστού. Σε αυτή την περίπτωση το ντους και η κουρτίνα ή το γυάλινο προστατευτικό πάνελ τοποθετούνται στη γωνία, απέναντι από την πόρτα, και στο τέλος του τοίχου ο νεροχύτης. Αν πάλι ο χώρος επαρκεί και το σχήμα του δωματίου το επιτρέπει, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα χαμηλό τοίχο μπροστά από την μπανιέρα ώστε να διαχωρίζει με αυτόν το διακριτικό τρόπο την τουαλέτα.