Νέα αφετηρία

24.09.2009
Είτε έχετε μόλις μετακομίσει στο νέο σας σπίτι, που χρήζει άμεσα αλλαγών, είτε κατοικείτε πολλά χρόνια εκεί, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε ικανοποιημένοι με μια κουζίνα παλιά, φθαρμένη και πολυκαιρισμένη. Καιρός, λοιπόν, για ανακαίνιση!

Από τη Λίζα Φράγκου

Σε όποια επίπεδα και αν κυμαίνεται ο προϋπολογισμός σας μπορείτε να κάνετε μια καινούρια αρχή στη σχέση σας με το χώρο της κουζίνας! Τόσο η λειτουργικότητα όσο και η εμφάνισή του μπορούν να αλλάξουν αν ακολουθήσετε μερικά απλά και συγκροτημένα βήματα. Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για να τον αναδείξετε είναι το δάπεδο. Αν διατηρείται σε καλή κατάσταση ή είναι τέτοιο (π.χ. ένα ωραίο παλιό μωσαϊκό) που με λίγη συντήρηση θα μπορέσει να αναδειχθεί και να δώσει χαρακτήρα στην ανακαινισμένη σας κουζίνα, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα!

Μερικές φορές οι πιο απλές αλλαγές έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αν έχετε ένα ωραίο βραδινό φόρεμα, δε θέλετε να το κάνετε απλά αξέχαστο συνδυάζοντάς το με τα κατάλληλα κοσμήματα; Αυτό ισχύει και για τα έπιπλα κουζίνας, όπου ακόμα και μια απλή αντικατάσταση των πόμολων μπορεί να μεταμορφώσει το ύφος του χώρου. Τα πόμολα και οι μεντεσέδες από νίκελ και ίνοξ παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, ενώ το χρώμιο έχει πρόσφατα λάβει πολλά εύσημα λόγω των υγιεινών του ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα, ο χαλκός δρα ως φυσικό αντισηπτικό, επιτρέποντας στα μικρόβια να επιζήσουν μόλις λίγες ώρες σε σχέση με τις μέρες που μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι. Ειδικά μάλιστα αν θέλετε να δώσετε στην κουζίνα σας ένα μοντέρνο country look, τα χάλκινα πόμολα, με το ζεστό τους χρώμα, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας homely ατμόσφαιρας.

Εστία φωτός

Ξεχάστε το βαρετό, σκονισμένο και κιτρινισμένο φωτιστικό στη μέση του ταβανιού. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή όχι μόνο για να το αντικαταστήσετε, αλλά και για να εμπλουτίσετε τις εστίες φωτισμού του χώρου. Μπορείτε να τοποθετήσετε κρυφό φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια ή ένα επιδαπέδιο φωτιστικό δίπλα στο τραπέζι. Γενικά, αφού αποφασίσετε ποια σημεία του δωματίου απαιτούν ενισχυμένο φωτισμό, θα επιλέξετε ενεργειακά συμφέρουσες λύσεις για τους λαμπτήρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φροντίσετε και για την ασφάλεια των φωτιστικών λύσεων που θα επιλέξετε, δεδομένου ότι οι πάγκοι εργασίας και ο νεροχύτης βρέχονται συστηματικά με αποτέλεσμα τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

Επισκεφθείτε το χρωματοπωλείο και αγοράστε μερικούς κουβάδες μπογιάς. Ενα φρέσκο πέρασμα με μπογιά είναι από τους πιο προσιτούς οικονομικά τρόπους για να ανανεώσετε κάθε χώρο, συμπεριλαμβανομένης και της κουζίνας. Προτεραιότητα έχει το ταβάνι, το οποίο μπορεί να έχει κιτρινίσει από τους υδρατμούς και τις μυρωδιές, ίσως βρείτε ακόμα και λαδιές! Αν, λοιπόν, το βάψετε (ναι, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αλλιώς ζητήστε τη βοήθεια κάποιου τεχνίτη) με ένα καθάριο λευκό χρώμα, ο χώρος αμέσως θα αποκτήσει λάμψη και θα φρεσκαριστεί, αποπνέοντας ταυτόχρονα μια έντονη αίσθηση καθαριότητας. Και φυσικά το επόμενο βήμα θα είναι να ανανεώσετε το χρώμα και στους τοίχους, διαλέγοντας κάποια απόχρωση που θα ταιριάζει με τα πλακάκια και τα ντουλάπια της κουζίνας. Μία ημιμάτ μπογιά με βάση το λάδι είναι ιδανική για το χώρο της κουζίνας, διότι διευκολύνει τον καθαρισμό των τοίχων με λίγο νερό και απορρυπαντικό και διατηρείται φρέσκια για περισσότερο χρόνο.

Καλό θα είναι να αγοράσετε έναν κάδο κουζίνας με δύο επιμέρους χωρίσματα, ένα για τα ανακυκλώσιμα κι ένα για τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Αν νιώθετε ιδιαίτερα φιλόδοξοι μπορείτε να βάψετε μόνοι σας και τα ντουλάπια της κουζίνας, αν και αυτό σίγουρα απαιτεί περισσότερο χρόνο και λίγη δεξιοτεχνία (θα πρέπει να βγάλετε τα ντουλάπια από τους μεντεσέδες, να τα ξύσετε με γυαλόχαρτο και να ξεκινήσετε το βάψιμο πρώτα από την εσωτερική επιφάνεια, να περάσετε μετά στις πλευρές και για το τέλος να αφήσετε την εξωτερική επιφάνεια).

Πρακτικά μικροέπιπλα

Αν υπάρχει χώρος και ελευθερία κινήσεων μπορείτε να αποκτήσετε ένα μικρό τροχήλατο έπιπλο κουζίνας που θα προσφέρει νέες αποθηκευτικές λύσεις και θα εκμοντερνίσει την κουζίνα σας. Εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη χωροταξική διαθεσιμότητα, αλλά και λίγο μεγαλύτερη οικονομική ευκολία, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια ολόκληρη νησίδα και αμέσως ο χώρος σας θα αποκτήσει αίσθηση... επαγγελματικής στέγης αποκαλύπτοντας σε όλους τη σοβαρότητα των μαγειρικών σας φιλοδοξιών!

Αν δε θέλετε τη δεδομένη στιγμή να αντικαταστήσετε όλα τα έπιπλα της κουζίνας, αλλά σκοπεύετε να προβείτε σε μια δραστική κίνηση ανανέωσης, γιατί να μην αντικαταστήσετε τα ξύλινα φύλλα σε ένα ή δύο ντουλάπια (μονόφυλλα ή δίφυλλα ντουλάπια) με γυάλινα; Εγκαθιστώντας παράλληλα τον κατάλληλο φωτισμό στο εσωτερικό τους, θα τα δείτε να μεταμορφώνονται σε μια ελκυστική βιτρίνα για τα πιάτα σας ή τις ωραίες ρετρό συσκευασίες που έχετε (ή θα αποκτήσετε) για τον καφέ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σας!

Τέλος, θα μείνετε πραγματικά κατάπληκτοι από την αλλαγή που θα δείτε αν βάλετε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στην κουζίνα σας. Μη γεμίσετε τους πάγκους με γλάστρες και στερηθείτε τον απαραίτητο χώρο εργασίας. Μπορείτε να τοποθετήσετε φυτά πάνω στα ντουλάπια σας, στο κενό μέχρι το ταβάνι, και αμέσως ο χώρος θα φανεί πιο καινούριος, περιβαλλοντικά ευσυνείδητος και φυσικά καταπράσινος!

Για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στην κουζίνα, επιλέξτε συστήματα οργάνωσης που τοποθετούνται στο πίσω μέρος των φύλλων των ντουλαπιών.