Δραστική ανανέωση

24.09.2009
Καινούριο μπάνιο σε ένα Σαββατοκύριακο; Ναι, είναι εφικτό! Ακολουθώντας απλά βήματα, μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση και τη διάθεση του μπάνιου σας σε δύο μόνο μέρες!

Από τη Λίζα Φράγκου

Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε όλα τα είδη υγιεινής για να προσδώσετε στον πιο ιδιωτικό χώρο του σπιτιού σας μια νέα, πιο φρέσκια πνοή. Αν σας φαίνεται βαρετό, σκοτεινό και πολυκαιρισμένο μπορείτε ακόμα και σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο να το δείτε να μεταμορφώνεται, χωρίς να διαθέσετε μεγάλα κονδύλια για να κάνετε τη διαφορά. Με λίγη οργάνωση, πολύ χρώμα, ανανεωμένο φωτισμό και μερικά χρήσιμα αξεσουάρ θα δείτε αμέσως να παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια σας ένας νέος χώρος με μοντέρνες ανέσεις και σύγχρονη αισθητική!

Χωροταξική οριοθέτηση

Το στεγνό τμήμα του μπάνιου περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την τουαλέτα και τον προσωπικό καλλωπισμό, ακόμα και ένα μικρό γυμναστήριο αν ο χώρος το επιτρέπει. Το υγρό τμήμα, αντίστοιχα, περιλαμβάνει την μπανιέρα και την τουαλέτα, ενώ ο νιπτήρας με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία (καθρέφτης, ντουλάπι, κρεμάστρα για πετσέτες κτλ.) μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε από τα δύο τμήματα, ανάλογα με την προτίμησή σας και τις δυνατότητες που προσφέρει η εκάστοτε διαρρύθμιση. Καλό είναι αυτά τα δύο τμήματα να διαχωρίζονται, αν φυσικά είναι δυνατόν. Αν, λοιπόν, έχετε αρκετό χώρο και θέλετε να διαχωρίσετε το στεγνό από το υγρό τμήμα του μπάνιου σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε διάφορες λύσεις, όπως διαφορετικά δάπεδα, χαλάκια ή ένα μικροέπιπλο. Ακόμα και ένα γυάλινο διαχωριστικό ή μια ραφιέρα μπορεί να αποτελέσουν μια προσιτή λύση, να ομορφύνουν και να δώσουν χαρακτήρα στο χώρο.

Δώστε τέλος στην ακαταστασία

Το Σαββατοκύριακο της... εκκαθάρισης έχετε μια σημαντική αποστολή: να τακτοποιήσετε όλα τα αντικείμενα (μπουκαλάκια, βαζάκια, σπρέι κ.ά.) που τείνουν να εξαπλωθούν παντού και να καταλάβουν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό εκατοστό του μπάνιου σας! Πιθανόν να χρειαστεί να πετάξετε κάποια από αυτά αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, ενώ για κάποια άλλα ίσως βρείτε άλλο χώρο αποθήκευσης (π.χ. ένα μεταλλικό ντουλάπι στο μπαλκόνι είναι ιδανικό για τα καθαριστικά, τα απορρυπαντικά κ.ά.). Για να το πετύχετε, θα πρέπει να βγάλετε τα πάντα -ναι, τα πάντα! - από τα ντουλάπια. Αν αδειάσετε και τα ράφια και τις εταζέρες, το μπάνιο σας πιθανόν να μοιάζει σαν να μην έχει ακόμη κατοικηθεί! Στη συνέχεια, θα ξεδιαλέξετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα, που σταδιακά θα ξαναβρούν τη θέση τους σε ειδικά κουτιά, βάζα και θήκες.

Αποθηκευτικές λύσεις

Καθετί, λοιπόν, πρέπει να έχει τη δική του, συγκεκριμένη θέση στο νέο σας μπάνιο! Γι’ αυτό θα χρειαστεί να αποκτήσετε διαφανή, πλαστικά κουτιά αποθήκευσης, διαχωριστικά συρταριών και ειδικές θήκες. Για όσα είδη περιποίησης θέλετε να διατηρήσετε σε ορατό σημείο, για άμεση και εύκολη πρόσβαση, θα αναζητήσετε όμορφα κουτιά και βαζάκια που θα συμπληρώνουν το ντεκόρ. Για τις πετσέτες μπορείτε να εγκαταστήσετε inox κρεμάστρες στο εσωτερικό των ντουλαπιών ή πίσω από την πόρτα του μπάνιου, ενώ περιστρεφόμενες πλατφόρμες-ραφιέρες μπορεί να τοποθετηθούν πάνω σε ένα ράφι ή ακόμα και πάνω στο πλυντήριο ρούχων (αν φυσικά είναι εδώ η θέση του). Καλό είναι να θυμάστε ότι οι αποθηκευτικοί χώροι μπορεί να αποτελέσουν βασικό στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης και να αναπτυχθούν όχι μόνο κατά μήκος, αλλά και καθ’ ύψος, κάτι πολύ σημαντικό σε χώρους με λίγα τετραγωνικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ντουλάπι ή μια ψηλή συρταριέρα για να απομονώσετε ταυτόχρονα τη λεκάνη από τον υπόλοιπο χώρο του μπάνιου, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αποθηκευτικές επιλογές σας.

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Ενας σχετικά εύκολος τρόπος για να ανανεώσετε το μπάνιο σας είναι να αλλάξετε το χρώμα στους τοίχους. Ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού ελαιοχρωματιστή προκειμένου να επιλέξετε χρώματα βαφής που αντέχουν στην υγρασία, η οποία αναγκαστικά συσσωρεύεται στο χώρο. Ενώ για ένα πιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα μπορείτε να του ζητήσετε να εφαρμόσει ειδικές τεχνικές, όπως π.χ. βαφή στούκο που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό εφέ παλαίωσης. Αν αισθάνεστε δημιουργικοί και γεμάτοι ενέργεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάψετε μόνοι σας τους τοίχους. Κατ΄ αρχάς θα τους καθαρίσετε με σαπούνι και θα τους περάσετε με ένα υπόστρωμα υγρού για την καταπολέμηση της μούχλας, ειδικoύ για χώρους που δοκιμάζονται από την υγρασία. Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε και ειδικά χρώματα που διαθέτουν αντίστοιχες ιδιότητες. Θα επιλέξετε το νέο σας χρώμα με βάση τις ήδη υπάρχουσες αποχρώσεις στο μπάνιο σας, ειδικά αν θέλετε να μείνετε πιστοί στο χαμηλό σας προϋπολογισμό και να μη χρειαστεί να αποκτήσετε νέα αξεσουάρ μπάνιου!

Η μουσικοθεραπεία δεν περιορίζεται στο καθιστικό ή στο υπνοδωμάτιο, αλλά μπορεί να διατηρήσει το «σκοπό» της ακόμη και στον υδάτινο χώρο σας. Μια μικρή ηχητική εγκατάσταση θα δώσει γρήγορα το ρυθμό στο μπάνιο σας.

Φωτεινό εσωτερικό

Ενα συνηθισμένο πρόβλημα σε πολλά μπάνια εντοπίζεται στην περιορισμένη «παρουσία» του φυσικού φωτός. Ομως αυτό δεν πρέπει να σας πτοήσει. Αφού εκμεταλλευτείτε στο μάξιμουμ το φυσικό φως του χώρου, επιτρέποντάς του να εισβάλει ανεμπόδιστα (χωρίς να παρεμβάλλονται κουρτίνες, φιμέ τζάμια ή διάφορα αντικείμενα), στη συνέχεια θα αντικαταστήσετε τις λάμπες σας με λάμπες αλογόνου (κατά προτίμηση), οι οποίες διαρκούν πολύ περισσότερο από τις κοινές και είναι πιο οικονομικές στην κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, μπορούν να αποδόσουν πραγματικά λευκό, άρα φυσικό, φως και περισσότερη θερμότητα. Στο μπάνιο έχει παρατηρηθεί ότι οι «κλινικές», ψυχρές πηγές συνδέονται με την απολύμανση και την καθαριότητα και δημιουργούν ζωηρή διάθεση, ενώ ο θερμός φωτισμός δημιουργεί μια διάθεση χαλάρωσης και είναι ιδανική λύση αν θέλετε το μπάνιο σας να δίνει την αίσθηση ενός μίνι spa! Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσετε στο φωτισμό του καθρέφτη ώστε να είναι όσο πιο πιστή γίνεται η απόδοση των προσώπων και να μην υπάρχει παραμόρφωση. Ενδεδειγμένη λύση είναι να εγκαταστήσετε ένα κεντρικό θερμό φως για γενική χρήση και ψυχρότερες φωτεινές πηγές στον καθρέφτη για δραστηριότητες που απαιτούν ακρίβεια. Και φυσικά πριν κάνετε οτιδήποτε, καλό είναι να ενημερωθείτε από το κατάστημα που θα σας προμηθεύσει το ηλεκτρολογικό υλικό σχετικά με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό κανονισμό ασφαλείας που αφορά τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο χώρο του μπάνιου (Standard DIN VDE 0010).

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Δεν υπάρχει τίποτα το ελκυστικό σε έναν τεράστιο καθρέφτη μπάνιου που απλά είναι στερεωμένος πάνω από το νεροχύτη! Αν κάτι τέτοιο ισχύει και στο δικό σας χώρο, τότε η ανανέωση θα είναι εντυπωσιακή αν αντικαταστήσετε τον παλιό σας καθρέφτη με έναν καινούριο, με κορνίζα βαμμένη στους τόνους των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής. Η άσπρη κορνίζα ταιριάζει στα μπάνια με country look, το inox ή το χρώμιο στα μοντέρνα μπάνια, ενώ το σκούρο ξύλο, το χρυσό ή το ασημί χαρίζουν μια αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας. Καθρέφτες που συνδυάζονται με μικρά ράφια και φωτιστικά χαρίζουν όγκο και λάμψη ακόμη και στον πιο λιτό χώρο, ενώ στα καταστήματα θα ανακαλύψετε επίσης μοντέλα με λάμπες και οπτικές ίνες για μπάνια με πρωτοποριακό design και καθρέφτες με τυπώματα σε μοντέρνα σχέδια, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν την τελευταία λέξη στη διακόσμηση.

Επιλέξτε διακοσμητικά στοιχεία, όπως ψηλά βάζα, κορνίζες με αγαπημένες φωτογραφίες, μεγάλα κοχύλια ή φυτά που θα αλλάξουν εύκολα το κλίμα του μπάνιου σας σε ένα χώρο που θα δηλώνει την προσωπική σας παρουσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ