A healthy kitchen

22.10.2009
Κάντε ένα... λίφτινγκ στην κουζίνα σας βελτιώνοντας όχι μόνο το χώρο με τη στενή του έννοια, αλλά και την υγεία σας.

Από τη Μαρία Ράπτου

Φανταστείτε μια κουζίνα σκοτεινή, στενή και αποκομμένη από το υπόλοιπο σπίτι. Μόνο ευχάριστη, φιλόξενη και δημιουργική δεν μπορεί να είναι, χάνοντας ουσιαστικά τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρου που κανονικά λειτουργεί ως ο πυρήνας κάθε εστίας. Ρίξτε, λοιπόν, μια καλή ματιά στη δική σας κουζίνα και αποφασίστε μήπως χρειάζεται ένα... ανανεωτικό «χεράκι»! Αν τελικά αποφασίσετε να προχωρήσετε στην πράξη, το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσετε το δωμάτιο πολύ προσεκτικά και να δείτε το όλο project διαφορετικά, βάζοντας στο επίκεντρο της αλλαγής και τη δική σας υγεία. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας προτείνουμε 6 απλά βήματα για να κάνετε την κουζίνα σας πιο υγιεινή.

1. Φως, περισσότερο φως

Η κουζίνα λειτουργεί στα περισσότερα σπίτια ως χώρος συγκέντρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο ευρύχωρη και καλοφωτισμένη είναι, τόσο πιο «επιτυχημένα» θα λειτουργεί. Γι’ αυτό τραβήξτε τις κουρτίνες και... καλωσορίστε το φυσικό φως. Αφήστε το παράθυρο ανοιχτό όσο περισσότερο μπορείτε. Και αν πάλι δείτε ότι αυτό δε φτάνει, μια πολύ καλή και πρωτότυπη πρόταση είναι να δημιουργήσετε ένα φεγγίτη στο πιο ψηλό σημείο του δωματίου. Εκτός από το φως που θα προσθέσει, σκεφτείτε και την υπέροχη, «μυστηριακή» αίσθηση που θα προσδώσει στο χώρο τις πιο σκοτεινές ή βροχερές μέρες του χρόνου. «Η επαφή με τη φύση επηρεάζει και τις διατροφικές σας επιλογές», λένε οι ειδικοί και πράγματι, τι καλύτερο από «χαρούμενες» και «φωτεινές» συνταγές στο πιάτο σας;

2. Fresh & tasty

Δημιουργήστε ένα όμορφο «σημείο αναφοράς» στο κέντρο της κουζίνας γεμίζοντας ένα μπολ με φρέσκα, πολύχρωμα φρούτα. Επισκεφτείτε το μανάβη, επιλέξτε τα πιο λαχταριστά φρούτα κάθε εποχής και αυτοσχεδιάστε! Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, ροδάκινα και τόσα άλλα: η εικόνα και μόνο θα σας φτιάξει τη διάθεση. Για να μην αναφέρουμε φυσικά τα αυτονόητα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους από όλα τα μέλη της οικογένειας. Δεν υπάρχει πιο υγιεινή συνήθεια από την ένταξη των φρούτων στο καθημερινό διαιτολόγιο του καθενός μας.

3. Διάφανη αισθητική

Γυάλινα μπουκάλια, βάζα και δοχεία θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα υλικά φρέσκα, αλλά και τους πάγκους και τα ράφια σας πάντα όμορφα και τακτοποιημένα. Γεμίστε ένα τεράστιο βάζο με λεμόνια και χαρίστε στο δωμάτιο δροσιά και χρώμα. Φυλάξτε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή φασόλια σε ειδικά δοχεία, αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσετε τα τρόφιμα από τη σκόνη, τη ζέστη και την υγρασία, ενώ ταυτόχρονα, έχοντάς τα πιο «εκτεθειμένα», είναι και πιο εύκολα προσβάσιμα. Εκτός, όμως, από την πρακτική της αξία, μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και από διακοσμητικής άποψης, προσθέτοντας ενδιαφέρουσες πινελιές σε διάφορα σημεία του χώρου.

4. Κήπος εντός

Τα λουλούδια προσδίδουν πάντα μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο χώρο. Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει στην κουζίνα σας ένας μικρός, εσωτερικός... κήπος. Μη φανταστείτε βέβαια κάτι τρομακτικό! Μικρά, όμορφα, μυρωδάτα βότανα, όπως βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμος, μαϊντανός κ.ά., είναι αυτό που λέμε «ό,τι πρέπει». Χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, σίγουρα θα ζωντανέψουν την κουζίνα σας γεμίζοντάς τη με φυσικά αρώματα, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν στις συνταγές σας το κάτι παραπάνω, γρήγορα και εύκολα! Από τη γλάστρα στην κατσαρόλα!

5. Τα σωστά εργαλεία

Οι κατάλληλες -κατά προτίμηση και καινούριες- συσκευές εγγυώνται τη μέγιστη έμπνευση στη μαγειρική σας τέχνη. Το ίδιο και τα σκεύη και τα εργαλεία. Γι’ αυτό στην περίπτωση της όποιας ανακαίνισης-ανανέωσης της κουζίνας σας, φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι. Η πληθώρα μοντέλων σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές θα σας δώσει απεριόριστες δυνατότητες, η τελική επιλογή όμως θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές σας ανάγκες και στις αντικειμενικές λειτουργίες κάθε μοντέλου με βάση πάντα τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

6. Εν τάξει

Μια καλά οργανωμένη κουζίνα δεν αφορά μόνο αυτά που πιάνει το μάτι. Δεν αρκεί να έχετε καθαρά και τακτοποιημένα τα ράφια και τις επιφάνειες που φαίνονται, αλλά να «παραμελείτε» τα ντουλάπια ή την αποθήκη σας. Ούτε φυσικά και το ψυγείο. Θυμηθείτε ότι η τάξη είναι βασική προϋπόθεση για την καθαριότητα, άρα και για την υγιεινή, και τελικά όχι τόσο δύσκολη όσο μπορεί να τη φαντάζεστε. Η πιο ενδεδειγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λύση είναι να αγοράσετε ειδικά αποθηκευτικά καλάθια και κουτιά σε διάφορα χρώματα και μεγέθη. Χρησιμοποιήστε τα εντός και εκτός ντουλαπιών ή ακόμη και στο ψυγείο. Εκτός από την πρακτικότητα που συνεπάγεται, η αλλαγμένη εικόνα του χώρου σας σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Σημαντική, επίσης, λεπτομέρεια που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπετε είναι η συντήρηση. Ο,τι «λήγει», χαλάει ή μυρίζει πετιέται εγκαίρως. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό στην κουζίνα από την όποια αίσθηση εκτός της φρεσκά-δας και της καθαριότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ