Κομψές πινελιές

22.10.2009
Αναρωτιέστε πώς να δώσετε στο μπάνιο σας μια πιο σοφιστικέ και οικεία διάσταση; Αρκεί μόνο λίγη τόλμη και φαντασία!

Από τη Λίζα Φράγκου

Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας ή αν φτιάχνετε τώρα το συγκεκριμένο δωμάτιο στο καινούριο σας σπίτι, μπορείτε να ενσωματώσετε κάποιες διακοσμητικές λεπτομέρειες που θα μεταμορφώσουν ένα χώρο συνήθως ψυχρό και απρόσωπο σε ένα ζεστό προσωπικό καταφύγιο.

Η κυρίαρχη τάση της εποχής στη διακόσμηση θέλει τα σπίτια να είναι απλά, χρηστικά και μινιμαλιστικά, αλλά για το χώρο του μπάνιου επικρατεί η αντίληψη της διαμόρφωσής του σε πιο αριστοκρατικά, πολυτελή και κομψά πλαίσια από ποτέ. Χειροποίητα ιταλικά πλακάκια, ξύλινα ερμάρια προσαρμοσμένα στις διαστάσεις του χώρου και κρυστάλλινοι πολυέλαιοι είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που ασπάζονται όλο και περισσότεροι.

Το μπάνιο δεν είναι πλέον ένας ξεχασμένος χώρος του σπιτιού. Είναι ένα άσυλο από την ένταση της καθημερινότητας και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό κλειδί της ποιοτικής διαβίωσης στον καινούριο ή ανανεωμένο σας χώρο. Στις νέες κατασκευές, τα τετραγωνικά μέτρα που αφιερώνονται σε αυτό ολοένα και αυξάνονται. Πολλές φορές υπολογίζεται έξτρα χώρος για μπανιέρες-υπερπαραγωγή, σάουνα, ακόμα και για όργανα γυμναστικής. Το μπάνιο, μετά το playroom, είναι το νέο αγαπημένο δωμάτιο όλης της οικογένειας, ένα μικρό spa. Στα παλιότερα σπίτια, πολλοί ιδιοκτήτες γκρεμίζουν τοίχους και καταργούν το wc των επισκεπτών ή άλλα μικρότερα δωμάτια που δε χρησιμοποιούνται και στη θέση τους επεκτείνουν το χώρο του μπάνιου. Μάλιστα, οι πιο τολμηροί δε διστάζουν να τοποθετήσουν ακόμα και τηλέφωνο, τηλεόραση plasma ή ακόμα και μια αναπαυτική πολυθρόνα!

Οσες οικογένειες έχουν μικρά παιδιά επι τρέπουν πολυτέλειες, όπως τις μαρμάρινες επιφάνειες, μόνο στο μπάνιο του master bedroom. Γιατί θα ήταν κρίμα να λερωθούν με κραγιόνια και μικρές κατεργάρικες δαχτυλιές!

Αποθηκευτικοί χώροι

Στο μπάνιο, τα ντουλάπια πρέπει να προσφέρουν άφθονες αποθηκευτικές λύσεις και να ενσωματώνονται αρμονικά στο χώρο. Τα ψηλά ερμάρια σε κάθε πλευρά του νιπτήρα είναι μια συχνή λύση και μάλιστα πολύ βολική αφού τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης βρίσκονται στο ύψος του ματιού και υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Ακόμα και ένα μικρό μπάνιο θα φανεί πολύ μεγαλύτερο αν προτιμήσετε ένα μεγάλο καθρέφτη ή αν καλύψετε τα φύλλα των ντουλαπιών με καθρέφτη. Για ένα ιδιαίτερα κομψό αποτέλεσμα μπορείτε να πλαισιώσετε τον καθρέφτη με ένα κάδρο σε ασημί ή χρυσαφένια απόχρωση. Τόσο ο τεχνητός όσο και ο φυσικός φωτισμός θα αντανακλάται και το δωμάτιο θα δείχνει πιο φωτεινό.

Για να δείχνει μεγαλύτερος ο χώρος σε ένα στενόμακρο μπάνιο, ζητήστε από το μαραγκό να σχεδιάσει τα ντουλάπια πιο στενά, ενώ αν έχετε περισσότερο χώρο ζητήστε του να σχεδιάσει τον πάγκο σε δύο επίπεδα, με το πιο χαμηλό από αυτά να χρησιμεύει ως τραπέζι τουαλέτας.

Πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια, κάθε σχήματος και στιλ, παραμένουν η πιο δημοφιλής επιλογή για το χώρο του μπάνιου. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πλαισιώσετε τον καθρέφτη του μπάνιου με πλακίδια που έχουν κάποιο σχέδιο. Βέβαια, αν έχετε χαμηλό προϋπολογισμό, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα διακοσμητικά πλακίδια, που πολλές φορές είναι και χειροποίητα, πωλούνται με το κομμάτι και η εκτεταμένη χρήση τους μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το κόστος της ανακαίνισης. Μπορείτε να επιλέξετε λίγα (αλλά καλά!) διακοσμητικά πλακάκια για να ζωντανέψετε τη μονοχρωματική σας επιλογή σε στάνταρντ κεραμικά πλακίδια.

Ο νιπτήρας

Το βασικό ερώτημα είναι: ένας νιπτήρας ή δύο; Οπωσδήποτε για ένα πιο εκλεκτικό αποτέλεσμα και εφόσον υπάρχει η πολυτέλεια του χώρου, θα επιλέξετε δύο νιπτήρες για το master bedroom. Θα τους τοποθετήσετε σε ένα μακρύ πάγκο και αν θέλετε, θα ζητήσετε από το μαραγκό να κλείσει τον ελεύθερο χώρο από κάτω, δημιουργώντας ένα ντουλάπι. Αν έχετε αρκετό χώρο, θα αφήσετε ελεύθερο το τμήμα κάτω από τους νιπτήρες και θα εγκαταστήσετε σε άλλο σημείο ένα ερμάριο. Στην αγορά κυκλοφορούν σετ μπάνιου που περιλαμβάνουν νιπτήρα, ντουλάπι και συρταριέρα, τα οποία μπορεί να τοποθετηθούν όλα μαζί ή να απλωθούν στο χώρο. Μερικές φορές, σε πιο μοντέρνες κατασκευές, ο νιπτήρας τοποθετείται μπροστά από το παράθυρο που επιτρέπει στο φυσικό φως να εισρέει στο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση ο καθρέφτης τοποθετείται σε άλλο τοίχο, παραπλεύρως.

Φωτισμός

Δώστε τέλος στον παλαιικό, κιτρινισμένο φωτισμό για το ανακαινισμένο μπάνιο σας. Η αλήθεια είναι ότι ο φωτισμός αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο λειτουργικότητας του χώρου και ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές από τα συνηθισμένα φωτιστικά οροφής ή του καθρέφτη. Στο χώρο της μπανιέρας, για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε φωτισμό με διακόπτη dimmer ώστε να χαμηλώνει το φως για ακόμα περισσότερη χαλάρωση. Το σημαντικό είναι ότι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν μπει ο πλακάς στο μπάνιο και αρχίσει το δικό του κύκλο εργασιών.

Επίπλωση

Για μια ένεση γοητείας και πολυτέλειας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικροέπιπλο στο χώρο του μπάνιου σας. Μια αναπαυτική πολυθρόνα, μια συρταριέρα, ακόμα και το έπιπλο της τουαλέτας που οι περισσότεροι περιμένουν να δουν μέσα στην κρεβατοκάμαρα έχουν θέση εδώ! Οποιοδήποτε καλόγουστο μικροέπιπλο μέσα στο μπάνιο μαλακώνει την ψυχρότητα της πορσελάνης και του μαρμάρου και προσθέτει μια ξεχωριστή διακοσμητική νότα.

Αξεσουάρ

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και σε αυτή την περίπτωση. Παχιά χαλάκια, κομψές κουρτίνες, εντυπωσιακά υφάσματα, πετσετοκρεμάστρες, ποτηροθήκες και σαπουνοθήκες, χρωματιστές πετσέτες ασορτί με τα χρώματα που κυριαρχούν στο χώρο, γυάλινα διαχωριστικά για το ντους και την μπανιέρα αντί για την πλαστική κουρτίνα μπάνιου, πόμολα για τα συρτάρια και τα ερμάρια, μπαταρίες... Ολα πρέπει να είναι σε ταιριαστά στιλ και αποχρώσεις για ένα αποτέλεσμα αρμονικό, ξεκούραστο και ευχάριστο. Λίγη δημιουργικότητα, αρκετή φαντασία και ένα χέρι βοηθείας από κάποιον ειδικό θα μετατρέψουν ένα γυμνό και συνήθως ψυχρό χώρο σε ένα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο. Η κομψότητα και η πολυτέλεια δεν είναι άπιαστο όνειρο και για το δικό σας μπάνιο!