Καταρρίπτοντας τους μύθους!

07.01.2008
Ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε τους 5 «μύθους» που επικρατούν στο χώρο της κουζίνας, για να μη βρεθείτε ποτέ προ... εκπλήξεων!

Από την Εφη Οικονομοπούλου

1. Οσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη!

Αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα στο σχεδιασμό της κουζίνας. Για παράδειγμα, μια κουζίνα λίγων τετραγωνικών, αν είναι καλά οργανωμένη μπορεί να είναι το ίδιο λειτουργική με μια μεγάλη. Συγκεκριμένα, η οριοθέτηση του χώρου είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην κατασκευή της. Ακόμα και ο πιο πρακτικός και εργονομικά σχεδιασμένος χώρος μπορεί να αλλάξει διάταξη όταν οι ανάγκες σας το απαιτούν.

2. Μονά ή διπλά;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας διπλός νεροχύτης είναι πολύ λειτουργικός. Οταν ο πάγκος εργασίας της κουζίνας όμως έχει μικρές διαστάσεις, τότε τη λύση έρχεται να δώσει ένας μονός, μεγάλος νεροχύτης, που θα... καθαρίσει για τους δύο μικρούς! Τη χρήση που θα είχε η δεύτερη γούρνα μπορεί κάλλιστα να την αντικαταστήσει ένα καλάθι στραγγίσματος που ενσωματώνεται πάνω στο μονό νεροχύτη.

3. Kitchen... full extra!

Τα ντουλάπια με μηχανισμούς είναι σίγουρα μια έξυπνη λύση αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι βοηθούν στην αξιοποίηση κάθε χώρου. Το αντίθετο μάλιστα! Γι αυτό πολλές φορές είναι προτιμότερο οι τροφοθήκες της κουζίνας να μην περιλαμβάνουν μηχανισμούς, με τους οποίους «χάνουμε» ωφέλιμο χώρο. Αν το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η εξοικονόμηση τότε προτιμήστε ανεξάρτητες αποθηκευτικές στήλες, σταθερές ράγες για να κρεμάτε εργαλεία μαγειρικής και καλάθια μεταλλικά ή ψάθινα για κουτιά, μπαχαρικά ή ακόμα και τρόφιμα. Ετσι, θα μπορείτε να αποθηκεύετε στα ντουλάπια με βάθος τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές και τα μεγάλα σκεύη.

4. Η εμφάνιση μετράει!

Τι συμβαίνει όταν κατασκευάζουμε μια κουζίνα με μοναδικό κριτήριο την εμφάνιση; Πρέπει πάντα να ακολουθεί τα βήματα της μόδας; Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να συμβαδίζει με το design της εποχής και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι κεντρικές νησίδες σίγουρα είναι εντυπωσιακές, αλλά αν δε διαθέτουμε μεγάλο χώρο δεν είναι καθόλου πρακτικές. Αν ζουν μικρά παιδιά στο σπίτι, κατασκευάστε τα έπιπλα στο κατάλληλο ύψος έτσι ώστε να σας βολεύουν όλους και φροντίστε παράλληλα να είναι ασφαλή, χωρίς αιχμηρές γωνίες και επικίνδυνα σημεία. Και μην ξεχνάτε πως η άνεση στο χώρο και η ευκολία στο καθάρισμα είναι απαραίτητα!

5. Μπορώ και μόνος μου!

Η αλήθεια είναι ότι η γνώμη ενός ειδικού στην κατασκευή αλλά και την επιλογή των επίπλων μιας κουζίνας είναι πάντα χρήσιμη και πολλές φορές καθοριστική στο τελικό αποτέλεσμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις σχεδιαστικές συμβουλές του κατασκευαστή, ενημερωθείτε για τα νέα και διαθέσιμα μοντέλα της αγοράς και καταλήξτε εγκαίρως στο στιλ που θέλετε να δώσετε στο χώρο.

Συνδυάστε τα χρώματα στους τοίχους με τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα διακοσμητικά και το αποτέλεσμα θα σας... δικαιώσει!

Οπως και στη μαγειρική, έτσι και στο σχεδιασμό και την κατασκευή της ιδανικής κουζίνας η φαντασία είναι απαραίτητο συστατικό.