Daring love

07.05.2010
Προκαλώντας την καθιερωμένη αντίληψη περί design, οι Form us with Love καταθέτουν το δικό τους, αντισυμβατικό «πειστήριο» εμπνευσμένου σχεδιασμού, έχοντας πάντα στο κέντρο της φιλοσοφίας τους την αγάπη για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Aν και δημιούργησαν το προσωπικό τους στούντιο μόλις το 2005, οι Σουηδοί Form us with Love κατάφεραν να καθιερωθούν πολύ γρήγορα στο σχεδιαστικό στερέωμα, κερδίζοντας το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών στο Red Dot Design το 2007, αλλά και πολλές διακρίσεις στη χώρα τους, μιας χώρας με πλούσια κληρονομιά στο χώρο του design.

Οι οιωνοί για το μέλλον των Petrus Palmér, John Löfgren και Jonas Pettersson διαφαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Το όνομά τους παραπέμπει στον κλασικό χαιρετισμό From us with Love, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την κοινή φιλοσοφία και των τριών στον τρόπο με τον οποίο θέλουν να δουλεύουν. Οπως εξηγούν: «Αποστολή μας είναι να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο και ανθεκτικό στο πέρασμα των χρόνων αλλά και της εκάστοτε μόδας design πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: της παραγωγής, της αγάπης για το περιβάλλον και της μοναδικής ταυτότητας κάθε αντικειμένου που σχεδιάζουμε. Κινητήρια δύναμή μας είναι η γνήσια αγάπη που τρέφουμε και οι τρεις για αυτό που κάνουμε και βασική μας πεποίθηση ότι οι δυνατές ιδέες που συνοδεύονται από το ανάλογο πάθος για δημιουργία μπορούν να κάνουν θαύματα!

Κάθε σχέδιο που αναλαμβάνουμε, μας μορφοποιεί και μας εξελίσσει ακριβώς όπως το μορφοποιούμε και το εξελίσσουμε κι εμείς. Κι όταν παίρνει την τελική του μορφή, αυτό είναι για μας ένα μεγάλο βραβείο και μια προσωπική καταξίωση.» Αντιμετωπίζοντας κάθε δουλειά τους κάτω από ένα ουμανιστικό-οικολογικό πρίσμα, αλλά και με κοινή θέση περί αισθητικής και διάθεσηςγια δημιουργία, σχεδιάζουν αντικείμενα από ανακυκλωμένα ή άχρηστα υλικά που διακρίνονται για την καλαισθησία τους, όπως τα εντυπωσιακά καθίσματα Button που επενδύονται με ρετάλια που περισσεύουν στους ταπετσέρηδες ή το ρολόι της σειράς Bendable Interior Object από ανακυκλωμένο αλουμίνιο που λυγίζει ανάλογα με τη χρήση. Η ακτίνα δράσης τους εκτείνεται από την παραγωγή επίπλων, φωτιστικών, κεραμικών και διάφορων αξεσουάρ έως τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Κι όσο για το πώς οι ίδιοι βλέπουν το μέλλον του design και τον πιθανό κορεσμό της αγοράς, οι Form us with Love δηλώνουν: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύουμε σε ένα λαμπρό μέλλον.

Σίγουρα σήμερα τα αντικείμενα που έχει να επιδείξει κάθε δημιουργός είναι πολλά και νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί από κάθε μέρος του κόσμου εμφανίζονται συνεχώς. Ομως, μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και όλες αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν μεγάλες εξελίξεις και στον τομέα του design σχεδιασμού. Φανταστείτε πόσα από τα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα σε ευρεία χρήση θα πρέπει να επανα σχεδιαστούν από την αρχή λόγω της έλλειψης ενέργειας που θα αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια!»