Από την Εφη Οικονομοπούλου
Αν σας αρέσει να αυτοσχεδιάζετε, τότε ο χώρος της κουζίνας ενδείκνυται για πειραματισμούς. Το πλέον δημιουργικό δωμάτιο του σπιτιού οφείλει να τα περιλαμβάνει όλα. Ακολουθήστε τα παρακάτω διακοσμητικά βήματα και δείτε την κουζίνα σας να «κερδίζει» επάξια τη θέση του sous chef!
1. Ο σεφ... διατάζει!
Λειτουργικότητα, εργονομία, έξυπνοι μηχανισμοί και εύχρηστα συστήματα αποθήκευσης είναι ό,τι χρειάζεστε για μια κουζίνα επαγγελματικού επιπέδου! Αν τα τετραγωνικά της είναι αρκετά, τότε μια κουζίνα με νησίδα είναι ιδανική για να κινείστε στο χώρο με άνεση, ενώ ένα τραπέζι σε μια γωνιά είναι χρήσιμο για την προετοιμασία των καθημερινών γευμάτων σας. Η διάρθρωση μιας ευέλικτης κουζίνας γύρω από τις εστίες δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάζετε το φαγητό και παράλληλα να το σερβίρετε με ευκολία. Εκμεταλλευτείτε πλήρως τις διαστάσεις του χώρου και επιλέξτε ένα μοντέλο σε ευθύγραμμη διάταξη, με πολλά ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους, «εκμηδενίζοντας» τις αποστάσεις.
2. Για συχνή χρήση
Προτιμήστε μεγάλες, ανθεκτικές επιφάνειες για να κόβετε πάνω τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και πάγκους που αντέχουν στις εκδορές και τις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να ακουμπάτε ελεύθερα τα σκεύη και τις κατσαρόλες. Ενας πάγκος από corian αποτελεί την ιδανική επιλογή, αφού έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ανθεκτικός στα «συνήθη ατυχήματα» των καθημερινών μαγειρικών δραστηριοτήτων (όπως λεκέδες, κάψιμο από τα μαγειρικά σκεύη κτλ.).
3. Αφ υψηλού
Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι προτιμότερο να βρίσκονται ψηλά! Φούρνοι και εστίες τελευταίας τεχνολογίας εντοιχίζονται και μπαίνουν στη σειρά. Για να είναι το μαγείρεμα πιο άνετο, τοποθετήστε την ηλεκτρική κουζίνα ανάμεσα στο νεροχύτη και το ψυγείο. Να θυμάστε ότι η «καυτή ζώνη» πρέπει να συγκεντρώνει όλες τις συσκευές σε μία στήλη, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σκύβετε. Τέλος, τοποθετήστε το πλυντήριο πιάτων δίπλα στο νεροχύτη.
4. Προσοχή... γλιστράει!
Διαλέξτε με προσοχή το δάπεδο που θα επενδύσετε την κουζίνα σας και προτιμήστε υλικά όπως πλακάκια που καθαρίζονται εύκολα, φροντίζοντας ταυτόχρονα να είναι αντιολισθηρό έτσι ώστε να αποφεύγονται τα... εργατικά ατυχήματα!
5. Κουζινικά εν... τάξει
Εξοπλίστε την κουζίνα σας με κουτάκια, ξύλινα ή μεταλλικά, που θα βρίσκονται τοποθετημένα σε σημεία με εύκολη πρόσβαση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού. Μια κουζίνα που σέβεται τον γκουρμέ της χαρακτήρα οφείλει να διαθέτει σκεύη όπως γουόκ, αντικολλητικά τηγάνια και διάφορες μικροσυσκευές, ενώ κατσαρόλες και κουτάλες μπορούν να βρουν τη θέση τους σε πρακτικές κρεμάστρες. Περιστροφικά, συρόμενα και αναδιπλούμενα συστήματα απλουστεύουν το ζήτημα της αποθήκευσης και της τακτοποίησης.
6. Στον πίνακα!
Μια πρωτότυπη ιδέα είναι η ύπαρξη ενός μαυροπίνακα, όπου θα αναγράφονται τα ψώνια της ημέρας αλλά και συνταγές, υπενθυμίζοντας τις ατέλειωτες υποχρεώσεις της νοικοκυράς.
7. Επιχείρηση καθαριότητα
Μετά την προετοιμασία ενός φαγητού, το καθάρισμα της κουζίνας αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία. Οι επιφάνειες εργασίας, ο νεροχύτης, οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά και το δάπεδο θα πρέπει να καθαρίζονται σε βάθος και πολύ προσεκτικά, κάτι που θα αυξήσει και το «όριο ζωής» τους. Σε μηνιαία βάση, καλό θα είναι να συμβαίνει το ίδιο και για το εσωτερικό του ψυγείου, το φούρνο, τον απορροφητήρα και το φίλτρο του, το φούρνο μικροκυμάτων και τις υπόλοιπες μικροσυσκευές.