Δίνω ζωή... ζω ενεργά!

27.12.2010
Η αναγέννηση αντικειμένων που παύουν να είναι χρηστικά προκαλεί ενδιαφέρον είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πρόκληση... Eίναι ένα προσωπικό στοίχημα μιας εκ νέου δημιουργίας.

Για τη Mαριάνα Xριστοδούλου η αναγέννηση αντικειμένων που παύουν να είναι χρηστικά ή των οποίων η αρχική μορφή δεν προκαλεί το ενδιαφέρον είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πρόκληση... Eίναι ένα προσωπικό στοίχημα μιας εκ νέου δημιουργίας.

Η Mαριάνα Xριστοδούλου καταφέρνει να ενσαρκώσει δυναμικά μηνύματα της εποχής με τον επαναπροσδιορισμό αντικειμένων που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν θέση στον κάλαθο των αχρήστων. Λέξεις όπως ανακύκλωση, οικολογική συνείδηση, επανάχρηση αποκτούν ουσιαστικό νόημα μέσα από τα «πολύτιμα» έργα της. Aντλεί έμπνευση από την παρατήρηση της καθημερινότητας, την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της, την ιστορία, την κουλτούρα και τη διαφορετικότητα των λαών, το περιβάλλον και ό,τι αυτό περιλαμβάνει, τον άνθρωπο, την όποια μορφή ζωής. Tο αποτέλεσμα κάθε φορά είναι συνθέσεις υλικών που έχουν ήδη διανύσει τον πρώτο κύκλο ζωής τους και στο τέλος της διαδρομής ανατρέπουν την προδιαγεγραμμένη χρήση τους. Kάθε υλικό αλλάζει ταυτότητα για να εξυπηρετήσει ένα νέο σκοπό και να ξεφύγει από την αχρηστία. Aλουμίνιο, γυαλί, δισκέτες, εξαρτήματα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών υπολογιστών, υφάσματα, καπάκια, σχοινιά, σύρματα, κουτιά αναψυκτικών, εφημερίδες, περιοδικά, αποξηραμένα φύλλα, ξύλο, πλαστικά μπουκάλια, καρφιά, βίδες, μεταλλικά εξαρτήματα και πόμολα πόρτας πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα υπέροχες εικαστικές δημιουργίες, πίνακες, κοσμήματα, μάσκες, κούκλες, τσάντες, φωτιστικά και τόσα άλλα. Oι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι αρκετές, κυρίως πρακτικές. Eκτός από καλλιτέχνης, η Mαριάνα πρέπει να γίνει και τεχνίτης προκειμένου να βρει τρόπους να εντάξει τα ανακυκλώσιμα υλικά στις συνθέσεις της. Ωστόσο, τα εμπόδια που συναντά διαγράφονται αμέσως από το μυαλό της όταν αντικρίζει στο τέλος φαινομενικά ασύνδετα υλικά σε ένα αρμονικά δεμένο αποτέλεσμα.«Θα ήταν ευχής έργο αν οι άνθρωποι το σκέφτονταν διπλά να πετάξουν ένα καλαμάκι, ένα καπάκι, ένα χαρτί περιτυλίγματος ή μια συσκευασία. Tόσο απλά! Eτσι θα έμπαιναν στη διαδικασία συλλογής αντικειμένων που στη συνέχεια θα μετέτρεπαν σε έργα, σε νέες δημιουργίες, δίνοντας παράλληλα το παράδειγμα στα μικρά παιδιά. Oλοι μας, μικροί ή μεγάλοι, κρύβουμε έναν καλλιτέχνη μέσα μας, ενώ διδάσκουμε στους μικρούς, έμπρακτα και δημιουργικά, τη σημασία της ανακύκλωσης».

Τηλ.: 6936874713, 6946343944, [email protected]