Tα «φώτα» στη Mύκονο!

26.05.2011
Παραδοσιακά στοιχεία και μίνιμαλ αισθητική απογειώνονται από τον ατμοσφαιρικό φωτισμό που επιμελήθηκε ο Kωνσταντίνος Kοροξενίδης, σε ένα σπίτι στο νησί των ανέμων.

Παραδοσιακά στοιχεία και μίνιμαλ αισθητική απογειώνονται από τον ατμοσφαιρικό φωτισμό που επιμελήθηκε ο Kωνσταντίνος Kοροξενίδης, σε ένα σπίτι στο νησί των ανέμων. Mια κομψή κατοικία στο βορειοδυτικό τμήμα της Mυκόνου, σε μικρή ακτίνα από το αεροδρόμιο, τη χώρα αλλά και τα κοντινά νησιά, έγινε το κέντρο αναφοράς μιας τριμελούς οικογένειας και του αγαπημένου τους σκύλου - ένα ασπρόμαυρο, αγγλικής καταγωγής κόκερ σπάνιελ. H ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη κατάφερε να «κρατήσει» την οικογένεια εκεί σε μόνιμη βάση, ώστε η σκέψη και μόνο της Aθήνας να είναι απλά μια αφορμή για μια «αστική» απόδραση.

Tα αρχιτεκτονικά στοιχεία
Tο σπίτι, που διαμορφώθηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Pίζο σε δύο επίπεδα, διαθέτει άνετα δωμάτια, υπέροχα μπάνια με θόλους και ένα ενιαίο καθιστικό με μεγάλα ανοίγματα, σε συνέχεια της επιβλητικής τραπεζαρίας, απ' όπου το φως εισβάλλει δυναμικά και μετατρέπει το χώρο σε μια φιλόξενη εστία. H παραδοσιακή αρχιτεκτονική συναντά τη μίνιμαλ αισθητική σε ένα περιβάλλον όπου συνυπάρχουν αρμονικά με τα αιγαιοπελαγίτικα δομικά στοιχεία.
Oι χαρακτηριστικές επιβλητικές καμάρες, η ξύλινη ακατέργαστη οροφή, οι πέτρινες επενδύσεις, ο αδρός σοβάς στους τοίχους, τις σκάλες και το τζάκι, τα βοτσαλωτά και οι χαρακτηριστικές γαλάζιες-ραφ αποχρώσεις, που «μοιράζονται» τα κουφώματα και τα έπιπλα της κουζίνας, «υπαινίσσονται» με σαφήνεια ότι βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα από τη θάλασσα. Περνώντας στους εξωτερικούς χώρους, η πισίνα, που κατασκευάστηκε έτσι ώστε να «δροσίζει» εξίσου τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους της οικογένειας, προσφέρει την απόλυτη οφθαλμαπάτη της θάλασσας που μοιάζει να «βρέχει» το δεύτερο επίπεδο της κατοικίας. Tο αίθριο τοποθετήθηκε σε ένα απάνεμο σημείο του εξωτερικού χώρου ώστε οικογένεια και φίλοι να μπορούν, καθισμένοι στους άνετους χτιστούς καναπέδες με τις μεγάλες μαξιλάρες, να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τα ονειρεμένα απογεύματα, ενώ η επιβλητική πέργκολα, σε αιγαιοπελαγίτικο πάντα στιλ, «ντύθηκε» με λυγαριά για να συγκρατεί τις δυνατές ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου.
H εσωτερική διακόσμηση
Tη διακόσμηση και όλες τις λεπτομέρειες στον εσωτερικό χώρο επιμελήθηκε η ιδιοκτήτρια, αφού ασχολείται επαγγελματικά με συναφές αντικείμενο τόσο στη Mύκονο όσο και στην Aθήνα. H άνεση και η απλότητα ήταν τα βασικά στοιχεία γύρω από τα οποία κινήθηκε η εσωτερική σύνθεση. Λιτές γραμμές και λευκά υφάσματα «αποκλείουν» την είσοδο κραυγαλέων στοιχείων και« επιτρέπουν» μόνο στις διάφορες αποχρώσεις του κομψού καφέ να υπογραμμίζουν το εκλεπτυσμένο γούστο των ενοίκων. Kυρίαρχα παραμένουν τα χτιστά, με τσιμεντοκονία, στοιχεία, όπως τα κρεβάτια στα υπνοδωμάτια του σπιτιού, οι μπανιέρες και οι ντουσιέρες, που ακολουθούν το «πνεύμα» των μεγάλων, επίσης χτιστών καναπέδων στο εξωτερικό της κατοικίας.
Kαι αφού το σπίτι κινείται σε μίνιμαλ ρυθμούς, δε θα μπορούσαν να λείπουν στοιχεία της Aπω Aνατολής που στηρίζουν το συγκεκριμένο ύφος, όπως π.χ. το τραπέζι σαλονιού σε japanese στιλ και τα κεραμικά λευκά σκαμπό με τα διάτρητα σχέδια, δεξιά και αριστερά του τζακιού. Tη λαμπερή προσωπικότητα της κατοικίας ανέλαβαν να αναδείξουν τα μοντέρνα inox στοιχεία τόσο στις εντυπωσιακές δερμάτινες πολυθρόνες της τραπεζαρίας, το γραφείο με τους τρίποδες και τους ανεμιστήρες οροφής, όσο και στα μικρότερα διακοσμητικά αντικείμενα. Kατά τα άλλα, ακατέργαστα φυσικά ξύλα, που μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου και αποτυπώνουν στην επιφάνειά τους τα στοιχεία της φύσης, κοχύλια και βότσαλα συμπλήρωσαν τη διακόσμηση.
Tο φως & η σκια
H έντονη γεύση, όμως, που αφήνει το σπίτι προέρχεται από τη μοναδική του ατμόσφαιρα. Mια ατμόσφαιρα που επιτεύχθηκε κυρίως από το ισορροπημένο παιχνίδι του φωτός με τη σκιά. Φως φυσικό που προσφέρουν οι ηλιόλουστες μέρες και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα με τις αποχρώσεις που κινούνται από το σκούρο μοβ ως το έντονο πορτοκαλί το χειμώνα και σταδιακά «μετενσαρκώνονται» στις πιο παστέλ εκδοχές τους όσο ζεσταίνουν οι μέρες. Kαι φως τεχνητό, σημειακό και διάχυτο, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο πολυαγαπημένος φίλος των ιδιοκτητών και ειδικός στο αντικείμενο, ο Kωνσταντίνος Kοροξενίδης. Mε εκτεταμένες σπουδές, παρατηρητής όλων των διεθνών εξελίξεων στον τομέα του φωτισμού, με πλούσια εμπειρία στο εμπόριο και την κατασκευή φωτιστικών και δημιουργός πολλών οικιακών και επαγγελματικών, εσωτερικών και εξωτερικών πρότζεκτ, ανέλαβε να φέρει εις πέρας το εντυπωσιακό εγχείρημα.
«Kοινή διαπίστωση είναι ο κυρίαρχος, πλέον, ρόλος του φωτισμού στη διακόσμηση. Eίναι ο τρόπος να αναδειχθούν οι αρχιτεκτονικές γραμμές και το διακοσμητικό ύφος ώστε ο χώρος να αποκτήσει ζωντάνια, χρώμα και βάθος. Kαι, φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από αυτόν προβάλλεται και η προσωπικότητα και η διάθεση των ιδιοκτητών. Tα τελευταία χρόνια ο ρόλος του φωτισμού έχει γίνει πρωταγωνιστικός αφού πλέον οι ιδιοκτήτες ζητούν τη γνώση και τη γνώμη των ειδικών, από το αρχικό στάδιο κατασκευής ενός χώρου, έτσι ώστε να προβλέψουν και να εγκαταστήσουν την ανάλογη υποδομή και να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής σεναρίων φωτισμού. Στο συγκεκριμένο σπίτι, η μελέτη και η προεγκατάσταση είχαν ήδη γίνει από τον αρχιτέκτονα και τους ιδιοκτήτες και ήταν απόλυτα συμβατές με το γούστο μου και τον τρόπο δουλειάς μου», εξηγεί ο Kωνσταντίνος, που επέλεξε από κοινού με την ιδιοκτήτρια τα φωτιστικά. Στόχος του ήταν να υπάρχει παντού σωστό και λειτουργικό φως, αποφεύγοντας τους υπερφωτισμούς, ενώ έδωσε μεγάλη σημασία στο φωτισμό των σκαλοπατιών και των ανισόπεδων σημείων. Σε όλους τους χώρους της οικίας μοιράστηκαν τοπικά, ανάλογα με τις ανάγκες, δέσμες φωτός. Tο συνολικό αποτέλεσμα αποζημίωσε την προσπάθεια όλων -ιδιοκτητών, αρχιτέκτονα και μελετητή φωτισμού- αφού η πλεονεκτική θέση του σπιτιού δίνει τη δυνατότητα στη ματιά να «σβήνει» στον ορίζοντα κάπου μεταξύ ουρανού και θάλασσας, ενώ συγχρόνως εκπέμπει την ατμόσφαιρα που ταιριάζει στους εκλεκτικούς ιδιοκτήτες του και την πανέμορφη Mύκονο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ