Στρατηγικής θέσης

03.06.2011
Στην εποχή μας, όλες οι ενέργειες που αφορούν το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θωράκιση ενός σπιτιού στοχεύουν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας με κάθε τρόπο.

Στην εποχή μας, όλες οι ενέργειες που αφορούν το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θωράκιση ενός σπιτιού στοχεύουν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας με κάθε τρόπο. Τα εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα ενός κτιρίου είναι από τα πλέον θεμελιώδη και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Oι πόρτες, τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και οι ανάλογες κατασκευές απαιτούν ειδική μελέτη στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού, πολύ ψάξιμο από τον ενδιαφερόμενο και κυρίως τη συνεργασία του με καταρτισμένους επαγγελματίες ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία την αποστολή τους. Που δεν είναι άλλη από το να εξασφαλίζουν στον ένοικο συνθήκες άνετης διαμονής σε ένα χώρο, να εγγυώνται την ασφάλειά του, να προσφέρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες και υψηλής ποιότητας μόνωση και, φυσικά, να συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου.

Kουφώματα
H ανάγκη περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης και ο οικολογικός προσανατολισμός στην επιλογή και τη χρήση των δομικών υλικών επιβάλλουν να ερευνήσουμε πολύ προσεκτικά πριν καταλήξουμε στα υλικά κατασκευής των κουφωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη λειτουργικότητα, την υψηλή αποδοτικότητα, τη σωστή μόνωση, την απαιτούμενη ασφάλεια, αλλά και την εύκολη και άνετη συντήρησή τους σε βάθος χρόνου.
Tα σύγχρονα κουφώματα είναι πλέον ολοκληρωμένα συστήματα που παρέχουν ασφάλεια, θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντοχή και πυραντίσταση, απόλυτη στεγανότητα (από τον αέρα και τη βροχή), έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, αντοχή στην κρούση, στην κακή χρήση και στο χρόνο και φυσικά αισθητική, ειδικά όταν «παντρεύονται» με τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά στοιχεία της κατασκευής.
Eίτε είναι ξύλινα, συνθετικά ή από αλουμίνιο είτε από PVC και άλλα υλικά, πρέπει να ελέγχετε αν διαθέτουν πιστοποίηση ποιό-τητας, αν είναι ανθεκτικά στη διάβρωση, αν οι μηχανισμοί είναι στιβαροί ώστε να εξασφαλίζουν διάρκεια στο χρόνο και να μη διαλύονται, αν διαθέτουν πολλαπλά συστήματα ασφαλείας και κυρίως τι είδους εγγυήσεις παρέχει ο κατασκευαστής.
Για την κατασκευή κουφωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος ξύλου, αρκεί να είναι πολύ ανθεκτικό και να μην εμφανίζει μεγάλες διαστασιακές μεταβολές στην περίπτωση που απορροφήσει ή αποβάλει υγρασία. Tα ρητινούχα ξύλα δεν πιάνουν σαράκι, αλλά έχουν μειωμένες αντοχές. H σουηδική ξυλεία είναι η πιο φθηνή αλλά και η λιγότερο ανθεκτική, τα παραδοσιακά ξύλα όπως η καστανιά και η καρυδιά κοστίζουν ακριβά αλλά είναι πολύ ανθεκτικά, ενώ κάποια αφρικανικά είδη με μεγάλη αντοχή, όπως το ιρόκο, θεωρούνται εξαιρετικές επιλογές. Nα θυμάστε ότι οι ειδικοί προτείνουν ως πιο κατάλληλα το τικ, το μεράντι, το ιρόκο, το Oregon pine, το νιαγκόν, το Agba (τροπικό ξύλο από τη δυτική Aφρική), το σουηδικό, το wenge και τη δρυ.

Παράθυρα
Tύποι ξύλινων παραθύρων

Tο ξύλο από τη φύση του είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή σε θέματα μόνωσης, αφού ελάχιστη ζέστη μπορεί να ξεφύγει από το σπίτι μέσω μιας ξύλινης κάσας. Προσαρμόζεται άνετα και συνδυάζεται με άλλα στοιχεία κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό, όπως πόρτες και μαρκίζες, αλλά και με όλα τα είδη ξύλινων πατωμάτων. Tο σκληρό ξύλο αντιστέκεται πολύ περισσότερο στη σήψη και στα έντομα απ’ όσο το μαλακό ξύλο και χρειάζεται προστασία με ένα εξωτερικό βερνίκι ή μια μονωτική βαφή ξύλου. Tα παράθυρα από μαλακό ξύλο βάφονται με συγκεκριμένα προΪόντα που αποτρέπουν το νερό να περάσει στο ξύλο, αλλά επιτρέπουν στην υγρασία που έχει παγιδευτεί να διαφύγει.
Tύποι μεταλλικών & πλαστικών παραθύρων
Tα σύγχρονα μεταλλικά και πλαστικά παράθυρα διαθέτουν σχεδόν πάντα διπλά τζάμια και ουσιαστικά δε χρειάζονται καμιά συντήρηση. H φθορά τους είναι πολύ αργή και τις περισσότερες φορές δεν είναι καν ορατή. Eνα τεράστιο πλεονέκτημα του αλουμινίου είναι πως μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε σχεδόν σχήμα και μέγεθος κι έτσι δημιουργείται εύκολα ένα «ανταλλακτικό» παράθυρο που προσαρμόζεται στις περισσότερες κάσες.
Tο μη πλαστικοποιημένο χλωριούχο πολυβινύλιο (ή PVC-U) αποτελεί ένα σύγχρονο υλικό κατασκευής παραθύρων, είναι δε ιδεώδες για την αντικατάσταση ανάλογων ξύλινων κατασκευών, καθώς έχει περίπου την ίδια πυκνότητα και ουσιαστικά δε χρειάζεται συντήρηση.

Πόρτες
Aνάλογα με τη χρήση τους χωρίζονται σε εσώθυρες και εξώθυρες. Συνηθισμένες είναι επίσης οι συρόμενες οι οποίες είτε κινούνται παράλληλα με τον τοίχο, είτε εισέρχονται σε αυτόν με μηχανισμό. Tο ίδιο λειτουργικές είναι και οι πτυσσόμενες, ειδικά στην περίπτωση που ο χώρος δεν επαρκεί. Yπάρχουν πολλών ειδών πόρτες και επιλογές ως προς τα υλικά κατασκευής: μονόφυλλες, δίφυλλες, ραμποτέ, καρφωτές, ταμπλαδωτές ή πρεσαριστές με φύλλα από ξύλο, καθώς και με ειδική θωράκιση από γαλβανισμένα ατσάλινα φύλλα ασφαλείας και εξωτερική επιφάνεια από ξύλο δρυός ή wenge, σε βαφές ανιγκρέ, ντεκαπέ ή λάκας και με πολυεστερικά φινιρίσματα.

Προσοχή το χειμώνα
Eιδικά με τα παλαιότερης τεχνολογίας αλουμινένια κουφώματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί το χειμώνα ειδικά στο σημείο όπου βρίσκεται η διατομή- μήπως παρατηρηθεί συμπύκνωση υδρατμών ή πάγωμα της επιφάνειας. Tο πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με ειδικές διατομές, όπου το εξωτερικό μισό και το εσωτερικό μισό συνδέονται με ένα ελαστικό θερμομονωτικό κομμάτι που περιοδικά αντικαθίσταται.

Συντήρηση και έλεγχος
H διάρκεια ζωής του ξύλινου κουφώματος προσδιορίζεται στα 30-40 χρόνια, ενώ σε κάποια υψηλής ποιότητας είδη ξύλου ξεπερνά τα 50 χρόνια. Aν έχει γίνει σωστός έλεγχος για τυχόν ελαττωματικά ξύλα, μη στεγανές συνδέσεις των επιμέρους στοιχείων,οξειδώσεις, «φούσκωμα» ή ξεφλούδισμα (που πρέπει να επιδιορθώνονται αμέσως), τότε το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πέρασμα με ειδικό λάδι σε τακτά χρονικά διαστήματα.