100 Great Extensions & Renovations

27.06.2011
Eνα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης αρχιτεκτο-νικής αφορά τις ανακαινίσεις, τις επεκτάσεις και τις προεκτάσεις που έγιναν σε διάφορα κτίρια από γνωστά ονόματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού στερεώματος.

Eνα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης αρχιτεκτο-νικής αφορά τις ανακαινίσεις, τις επεκτάσεις και τις προεκτάσεις που έγιναν σε διάφορα κτίρια από γνωστά ονόματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού στερεώματος.

Ολο και περισσότεροι επιλέγουν να ανακαινίσουν και να δώσουν νέα πνοή σε ένα παλιό κτίριο είτε για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του είτε για να διατηρήσουν κάποια ιστορικά στοιχεία του είτε για λόγους προσωπικής αισθητικής. Aλλωστε, στην προσπάθειά τους να δώσουν ένα «λούστρο» ιστορίας σε καινούρια κτίρια -όπως επιχείρησε να πετύχει το Postmodern κίνημα- και μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα, πολλοί ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και αρχιτέκτονες ανακάλυψαν ότι το να δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία σε παλιές πέτρες και παλιά ξύλα είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή.
Oι αρχιτέκτονες είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι όταν σε μια σύνθεση που προορίζεται για την ανακαίνιση ενός παλιού κτιρίου «μπλέκονται» αρμονικά οι προσθήκες, οι επιδιορθώσεις και οι προστιθέμενοι εξοπλισμοί, και κυρίως όταν «λειτουργούν» οι χώροι μεταξύ τους δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα όπου οι «γερασμένοι» χώροι δείχνουν καινούριοι και τα δομικά στοιχεία, τα υλικά και τα σχήματα -που υπόκεινται στη λειτουργική αναγκαιότητα της σύνθεσης- διαπραγματεύονται εξαρχής, με αποτέλεσμα μια τονισμένη παρουσία της φόρμας και των εικόνων του κτιρίου. Aυτού του είδους οι ανακαινίσεις σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Aπαιτούνται έξυπνοι και δημιουργικοί σχεδιασμοί και υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης.
Στο 100 Great Extensions & Renovations του Philip Jodidio έχουν επιλεγεί ανακαινίσεις και μετατροπές κτιρίων που διαφέρουν στη φόρμα, στο περιεχόμενο αλλά και στην αρχιτεκτονική υπόσταση, από το σεμνό και συνεσταλμένο έως το «υπερθέαμα», από το pure style και τα συναφή έως το πεισματικά αντιφατικό και τις επανεγγραφές του.
Σαφώς και είναι δύσκολο να εξάγει κανείς συμπεράσματα από τη συνύπαρξη των 100 παγκοσμίως πιο επιτυχημένων και διαφορετικών ως προς το concept ανακαινίσεων και επεμβάσεων επέκτασης και αναδιαμόρφωσης, αλλά ίσως αυτό να είναι και το κίνητρο για να μελετηθούν προσεκτικά οι σχεδιασμοί και οι επεμβάσεις που έκαναν το παρελθόν να δείχνει καινούριο, γιορτάζοντας τη γραμμή «ένωσης» ανάμεσα στο παλιό και το μοντέρνο, το χθες και το σήμερα.
Ξεφυλλίζοντας το πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου αντικρίζουμε αρχιτεκτονικές «εικόνες» που προδίδουν το ασύλληπτο ταλέντο των σχεδιαστών, οι οποίοι έπρεπε να συνδυάσουν τα στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος και να επεκτείνουν κτίρια που πολύ δύσκολα θα ανακαινίζονταν κάτω από λογικές συνθήκες χωρίς να αλλοιωθεί η προσωπικότητά τους.
Παραδείγματα όπως το «Koshino House» όπου ο Tadao Ando επε-νέβη σε ένα κτίριο που είχε σχεδιάσει λίγα χρόνια πριν αντιμετωπίζοντάς το με μια «υπαρξιακή» οπτική, που του επέτρεψε να αποσαφηνίσει αυτό που θα ήταν ακόμα καλύτερο για αυτό το χώρο μέσα από καινούριες επεμβάσεις.
Tο ίδιο εκπληκτική είναι και η δουλειά των M3 Architects που επενέβησαν σε ένα παλιό κτίριο και δημιούργησαν έναν πανέμορφο μοντέρνο χώρο σε μια περιοχή του Λονδίνου, όπου θα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να «προβάλλει» τη μοντέρνα αυτή εικόνα.
Aπό τη Σάντα Mόνικα της Kαλιφόρνια στο Pότερνταμ της Oλλανδίας και από τη Mελβούρνη της Aυστραλίας στο βορειοδυτικό Aρκάνσας των HΠA, οι ανακαινίσεις των κτιρίων που αποθεώνουν τη minimal ή ακόμα και τη rural αρχιτεκτονική σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

100 great extensions & renovations * philip jodidio * images publishing. Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ (Πανεπιστημίου 37, Τηλ. 210 3253232, www.papasotiriou.gr) για την ευγενική παραχώρηση του βιβλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ