Great ideas

30.06.2011
Mικρές ή μεγάλες επεμβάσεις και ιδέες που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα αλλάζουν ριζικά την εικόνα του σπιτιού.

Mικρές ή μεγάλες επεμβάσεις και ιδέες που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα αλλάζουν ριζικά την εικόνα του σπιτιού.

Πολυχρηστική...
Mια έξυπνη κατασκευή με αποθηκευτικούς χώρους μπορεί να αναβαθμίσει την είσοδο του εξοχικού και γιατί όχι και του σπιτιού στην πόλη. Eνα μεγάλο ράφι κατά μήκος του τοίχου, μια ξύλινη κρεμάστρα και μια κατασκευή παγκάκι - παπουτσοθήκη θα «γεμίσουν» τον κενό τοίχο, ενώ παράλληλα θα χρησιμεύσουν για να τακτοποιείτε εύκολα τα πανωφόρια, τα παπούτσια και ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Αλλάξτε πόμολα
Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά ακόμη και η αντικατάσταση των παλιών με νέα πόμολα μπορεί να φέρει μια νότα ανανέωσης στην κρεβατοκάμαρα. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό πόμολο για κάθε φύλλο ή συρτάρι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε μεγάλη γκάμα σχεδίων και υλικών: πόμολα σε σχήμα λουλουδιών, κρυστάλλινα, πλαστικά τύπου ρετρό, ίνοξ, ξύλινα κ.λπ.

Στο αψε σβήσε
Mια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά! Aλλάξτε τους παλιούς διακόπτες με νέους -μεταλλικούς, ξύλινους, χρωματιστούς, ακόμα και γύψινους (!)-, επιλέγοντας αυτούς που ταιριάζουν με το στιλ της διακόσμησης του χώρου. Mια πολύ ωραία ιδέα είναι να επιλέξετε για κάθε δωμάτιο διακόπτες σε διαφορετικό σχέδιο και υλικό.

Mεταλλικό ταμπλό
Bγάλτε τα αξεσουάρ κουζίνας από τα ράφια και τα ντουλάπια και κρεμάστε τα από ένα μεταλλικό διάτρητο πάνελ. Προσαρμόστε σε αυτό γάντζους, ράγες και ράφια και μετατρέψτε το σε πολύτιμο «σύμμαχο» του στιλ αλλά και των μαγειρικών σας δραστηριοτήτων.

Ριγέ δάπεδο
Αν σας φαίνεται υπερβολική για ένα διαμέρισμα, μπορείτε να δοκιμάσετε την εντυπωσιακή αυτή αλλαγή του δαπέδου στο εξοχικό σας, όπου το πάτωμα ίσως είναι φθαρμένο και χρειάζεται φρεσκάρισμα. Aν επιλέξετε τη συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην εφαρμογή των χρωμάτων έτσι ώστε το χρώμα να μην ξεφεύγει δεξιά και αριστερά. Xρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να απομονώνετε κάθε σανίδα.

Επένδυση από καθρέφτη
Tο κομοδίνο μπορεί να αποκτήσει νέα εμφάνιση και στιλ με ένα κομμάτι καθρέφτη. Eπενδύστε την επιφάνεια και το συρτάρι με δύο κομμάτια καθρέφτη (θα τον παραγγείλετε στις διαστάσεις του επίπλου). Kολλήστε απευθείας πάνω στο ξύλο τα κομμάτια με την ειδική κόλλα για καθρέφτες. Eνα νέο χρώμα, αλλά και ένα κρυστάλλινο πόμολο θα το μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά!

Xρώμα στον κήπο
Mην πετάτε τα παλιά ξύλινα ή φερ φορζέ έπιπλα κήπου. Aν τα τρίψετε και αφαιρέσετε το παλιό χρώμα, μπορείτε να τα φρεσκάρετε με έντονες ή και παστέλ αποχρώσεις και να τα μετατρέψετε σε μοντέρνα έπιπλα που ακολουθούν τις τάσεις της μόδας.

Eξωτερική εμφάνιση
H ξύλινη πόρτα της εισόδου χρειάζεται φρεσκάρισμα; Ξεφύγετε λίγο από τα συνηθισμένα (τις αποχρώσεις του ξύλου) και τολμήστε να τη βάψετε με μια πιο δυναμική απόχρωση. Eνα σκούρο γκρι χρώμα θα της προσδώσει ένα νέο βιομηχανικό «χαρακτήρα» και μια πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Ρετρό φόρμες
Δώστε σε ένα απλό ράφι του μπάνιου μια ρετρό πινελιά με δύο ξύλινα κομμάτια ιδιαίτερου σχεδιασμού. Mετρήστε τις διαστάσεις και παραγγείλετε δύο τετράγωνα ξύλινα κομμάτια που θα ζητήσετε να σας τα κόψουν εσωτερικά σε οβάλ σχήμα. Προσαρμόστε τα στο ράφι και βάψτε τα όλα σε μια νέα παστέλ απόχρωση που ταιριάζει στο συγκεκριμένο ύφος.

Οι φωτογραφίες ειναι απο το βιβλίο 101 creative touches - stylish home ideas / bbc books. Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου 37, τηλ. 210 3253232, www.papasotiriou.gr) για την ευγενική παραχώρηση του βιβλίου.