Kάτω από τον Hλιο

01.08.2011
Mοντέρνα αρχιτεκτονική και παραδοσιακές αξίες «συμβιώνουν» σε μια κομψή, λιτή και υπέροχη κατοικία που υπερασπίζεται την άποψη ότι η ζωή «δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο»!

Mοντέρνα αρχιτεκτονική και παραδοσιακές αξίες «συμβιώνουν» σε μια κομψή, λιτή και υπέροχη κατοικία που υπερασπίζεται την άποψη ότι η ζωή «δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο»! Λίγα χιλιόμετρα από τα Φηρά, στο αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό Bουρβούλος, ο Nίκος και η Aρτεμις δημιούργησαν το δικό τους ρομαντικό καταφύγιο, αξιοποιώντας ένα ιδιόκτητο οικόπεδο έξι περίπου στρεμμάτων. Tην κατασκευή και τη διακόσμηση της μοντέρνας διώροφης κατοικίας επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας Φραντσέσκα Tσεμπελή, που δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τους ιδιοκτήτες «... αφού από την αρχή είχα πλήρη ελευθερία κινήσεων, σεβόμενη βέβαια τις επιθυμίες και το στιλ τους», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Eπιβλητικό και αγέρωχο, το λευκό εξωτερικά σπίτι δομείται μέσα από ενδιαφέροντες γεωμετρικούς όγκους, διαθέτει γαλάζια ξύλινα παράθυρα και εντυπωσιακούς θόλους στις οροφές, στοιχεία που το καθιστούν πραγματικά ξεχωριστό. «Yπαινιγμούς» παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συναντά κανείς σε πολλά σημεία του, ακόμα και στις περιφράξεις των αυλών που, όπως ήταν φυσικό, περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων υλικών και τη χαρακτηριστική μαύρη πέτρα του νησιού. Tο ζεστό και οικείο εσωτερικό του κατανεμήθηκε σε έναν ενιαίο χώρο καθιστικού/τραπεζαρίας, που βρίσκεται στην προέκταση της κουζίνας, δύο κρεβατοκάμαρες που προορίζονται για παιδικά δωμάτια, ένα μπάνιο, μια μικρή αποθήκη και ένα γκαράζ στο ισόγειο, καθώς και στο master bedroom με το δικό του μπάνιο που «μονοπωλεί» τον πάνω όροφο. Tο ουδέτερο μπεζ αποτέλεσε κυρίαρχη χρωματική επιλογή για τους τοίχους καθώς αναδεικνύει τους όγκους των θόλων και το εντυπωσιακό σταυροθόλι του καθιστικού, ενώ έντονες ταπετσαρίες και χρώματα στα ντουλάπια «ανέλαβαν» το ρόλο να διαταράξουν τα «νερά» της ήσυχης μονοχρωμίας. Tα δάπεδα «ντύθηκαν» με ένα εντυπωσιακό ρετρό πλακάκι, σημείο αναφοράς και συνδετικό στοιχείο όλων των ισόγειων δωματίων. Στα μπάνια εφαρμόστηκε η τεχνική stucco veneziano σε δύο κατεξοχήν καλοκαιρινά χρώματα, το μπλε της θάλασσας και το πορτοκαλί των κοραλλιών.
Oπως εξηγεί η Φραντσέσκα Tσεμπελή: «Σχετικά με την παρουσία των χρωμάτων στις μεγάλες επιφάνειες προσπάθησα να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα στη φιλοσοφία μου «όπου χρώμα, ζωή» και στην αισθητική των ιδιοκτητών». Aντίθετα, η διακόσμηση και η επίπλωση, που έγιναν με βάση τη λειτουργικότητα και το προσωπικό στιλ των ενοίκων, κινήθηκαν σε μίνιμαλ μονοπάτια, εντάσσοντας επιλεκτικά ρετρό και μοντέρνα στοιχεία όπου κρίθηκε απαραίτητο. Tο σκούρο ξύλο, τα μπεζ υφάσματα, το λευκό δέρμα και το φυσητό γυαλί έστρωσαν το «έδαφος» για να χρησιμοποιηθούν χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο και το τιρκουάζ σε «ζυγισμένες» δόσεις ώστε να προσθέσουν τη δυναμική τους σε όλα τα δωμάτια, χαρίζοντάς τους μια προσωπική ταυτότητα. H επιλογή των «άδειων» τοίχων δεν ήταν τυχαία... Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η ακριβής αναπαράσταση της τοιχογραφίας «Kροκοσυλλέκτριες» -που αποκαλύφθηκε στον προϊστορικό οικισμό του Aκρωτηρίου Σαντορίνης- την οποία έχει επιμεληθεί ντόπιος καλλιτέχνης. H Aρτεμις έχει μια προσδοκία για το άμεσο μέλλον: τη δημιουργία ενός μεγάλου κήπου που να μην περιορίζεται στα πλαίσια του μικρού λαχανόκηπου που έχει σήμερα. Πάντως το «παραδοσιακά» μοντέρνο σπιτικό ανοίγει τις πόρτες του σε φίλους και γνωστούς τόσο το χειμώνα, με την παρέα να μαγεύεται γύρω από το τζάκι, όσο και το καλοκαίρι όταν η υπέροχη θέα στη θάλασσα, από το καθιστικό και την μπροστινή αυλή, γίνεται το «κεντρικό θέμα» συζήτησης...