Απρίλιος: Οι εργασίες στο σπίτι και τον κήπο

01.04.2017
Καθώς οι μέρες μεγαλώνουν και το Πάσχα έρχεται, οι δουλειές φουντώνουν. Στις βεράντες και στους κήπους τα φυτά απαιτούν φροντίδα. Φτιάξτε καφέ και... βγείτε έξω να τον απολαύσετε φροντίζοντας τα άνθη. Μέχρι το Μαγιάτικο Πασχαλινό τραπέζι τα φυτά δεν πρέπει να έχουν ούτε ένα ξερό φύλλο!

Στο σπίτι

  1. Για να ξεχωρίζουμε τις κάλτσες, τα εσώρουχα και τα γάντια των παιδιών, τοποθετούμε μέσα στην ντουλάπα μικρά κουτιά με το όνομά τους ώστε να μπορούν να τα τακτοποιούν εύκολα και μόνα τους.
  2. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύπτουμε το κάθε εργαλείο στην αποθήκη είναι ένας τοίχος από νοβοπάν με τρύπες (μπορούμε να τον αγοράσουμε έτοιμο από τον ξυλουργό), όπου μπορούμε να κρεμάσουμε διάφορα κουτιά για βίδες ανάλογα με το μέγεθός τους.
  3. Για να γυαλίζουν τα φύλλα του φίκου στο σπίτι, τα τρίβουμε με μάλλινο πανί με γλυκερίνη.
  4. Για να αφαιρέσουμε τα άλατα από τις βρύσες στο μπάνιο, τις περιχύνουμε με ζεστό νερό και μετά με ξίδι. Αφήνουμε λίγα λεπτά να περάσουν και τις περνάμε με βρεγμένο πανί.
  5. Για να καθαρίσουν τα παράθυρα της κουζίνας από τα λίπη τα περνάμε με ζεστή σαπουνάδα και, εν συνεχεία, με βρεγμένο πανί το οποίο έχουμε στίψει καλά.
  6. Αν έχουν γρατζουνιές τα έπιπλα, τα περνάμε με ένα μείγμα κατά 1/3 από ξίδι και κατά 2/3 από ελαιόλαδο.
  7. Ενας εύκολος τρόπος να βρίσκουμε πάντα τα ξεσκονόπανα είναι το να στερεώνουμε πίσω από την πόρτα της αποθήκης μια κρεμάστρα, όπως αυτή που έχουμε για τα πανωφόρια.

Μην ξεχνάμε στις προετοιμασίες για το Πάσχα

  1. Για να στολίσουμε το σπίτι για το Πάσχα, παίρνουμε παλιές εφημερίδες, τις κόβουμε σε σχήμα λαγού ή αυγού και αφήνουμε τα παιδιά να κολλήσουν απ’ έξω πολύχρωμες κόλλες και κουμπιά για τα μάτια και τα αυτιά.
  2. Αν έχει πέσει λεκές από μπίρα στο τραπεζομάντιλο, το καθαρίζουμε με ένα μείγμα κατά 4/5 από νερό και κατά 1/5 από ξίδι. Αντίθετα, για τη σάλτσα βοηθάει ένα κουτάκι σόδα, που αφαιρεί αμέσως το λεκέ και μετά... γρήγορα στο πλυντήριο.
  3. Για να μην κιτρινίζει το λινό τραπεζομάντιλο, το τυλίγουμε σε χρωματιστό χαρτί.

Στον κήπο

Ο πιο κατάλληλος μήνας για την κατασκευή νέου κήπου είναι ο Απρίλιος. Ολα αρχίζουν από το σχεδιασμό. Ενας αρχιτέκτονας τοπίου θα σχεδιάσει έναν ονειρικό κήπο, ένας γεωπόνος θα τον οργανώσει ώστε να είναι υγιής και ένας κηπουρός θα δημιουργήσει το δικό σας προσωπικό παράδεισο. Εσείς όμως θα τον φροντίσετε για να είναι πάντα... ανθηρός!

  1. Αυξάνουμε σιγά σιγά την ποσότητα των λιπασμάτων με βιολογικά σκευάσματα.
  2. Μεταφυτεύουμε τα φυτά του μπαλκονιού σε νέες, μεγαλύτερες γλάστρες.
  3. Προσέχουμε την απορροή του νερού, τοποθετώντας χαλίκι, γεωύφασμα και στη συνέχεια κηπόχωμα.
  4. Αλλάζουμε χώματα στα οξύφυλλα (γαρδένια, καμέλια, αζαλέα, ορτανσία), προσθέτοντας όξινο κηπόχωμα.
  5. Σταματάμε τα ποτίσματα στα εσπεριδοειδή κατά την περίοδο της άνθησης, διαφορετικά, αν δεχθούν νερά, μειώνεται η καρπόδεση και τα άνθη πέφτουν.
  6. Από κηπευτικά σπέρνουμε καρπούζι, καρότο, ραδίκι κ.λπ.
  7. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κλαδέματα για την παραγωγή κομπόστ μαζί με τα υπολείμματα των φυτικών από τη μαγειρική μας.
  8. Ελέγχουμε αν τα φυτά μας έχουν προσβολές από έντομα ή συμπτώματα ασθενειών (κυρίως του λαχανόκηπου).
  9. Ποτίζουμε αρκετά τα νεοφυτεμένα φυτά.
  10. Λιπαίνουμε το χλοοτάπητα με λιπάσματα αζωτούχα.