Κάνεις ανακαίνιση σπιτιού; Απόφυγε αυτά τα κοινά λάθη

24.06.2018
Κάνεις ανακαίνιση σπιτιού; Απόφυγε αυτά τα κοινά λάθη
Κάνε τις έξυπνες επιλογές, είτε πρόκειται για μια πλήρη ανακαίνιση είτε για την ανανέωση ενός μόνο δωματίου

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού είναι μια συναρπαστική και ενδιαφέρουσα διαδικασία για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού. Η ιδέα ενός νέου χώρου με φρέσκες πινελιές και μια αίσθηση ανανέωσης μπορεί να αλλάξει σημαντικά ακόμη και τη ψυχολογία μας. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να προσέξεις και κάποια λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να μην καταλήξεις να ξοδεύεις πολλά περισσότερα χρήματα αλλά και χρόνο απ’ότι χρειάζεται.

Είτε σχεδιάζεις την πλήρη ανακαίνιση ολόκληρου του σπιτιού είτε θέλεις απλά να φρεσκάρεις το χρώμα του τοίχου στο υπνοδωμάτιο σου, αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Μην «κολλήσεις» σε ακριβά σχέδια

Σύμφωνα με την αρχιτέκτων, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλο του Sweeten, Jean Brownhill, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και συνηθέστερα λάθη. Όπως εξηγεί η Brownhill: "Αν βλέπεις πολλές γραμμές - σε καλούπια, υαλοπίνακες, δάπεδα σε στυλ ψαροκόκαλου, είναι ένα ακριβό σχέδιο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το αντίθετο: ένας υπερ-μοντέρνος χώρος χωρίς γραμμές είναι επίσης ακριβός. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να καταφέρεις το σπίτι των ονείρων σου, είναι να αυξήσεις τον προϋπολογισμό σου. Ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να αγοράσεις υλικά με λιγότερα χρήματα, θα χρειαστείς υψηλής ποιότητας δουλειά για την εγκατάσταση τους. Δυστυχώς, κάποια πράγματα δε μπορείς να τα αποκτήσεις με λιγότερα χρήματα".

Μην προσλάβεις τα ακατάλληα άτομα

Το να παρακολουθήσεις μερικά βίντεο επανασύνδεσης ηλεκτρικού στο YouTube σίγουρα δε σε κάνει ηλεκτρολόγο. "Πρέπει να εφαρμόσεις την ίδια λογική σε κάθε επαγγελματία που θα προσλάμβανες στη ζωή σου", λέει η Brownhill. «Δεν θα πήγαινες ποτέ στο γιατρό και θα έλεγες, ‘Ωραία, δεν τεκμηριώνει το έργο του, οπότε είναι πρόθυμος δουλέψει χωρίς άδεια ». Αποδέχοντας μια εξαιρετικά φτηνή προσφορά, μπορεί να καταλήξεις να μην μπορείς να λάβεις την σωστή δουλειά από κάποιον που δεν έχει την απαραίτητη άδεια. Εκτός αυτού, αν η δουλειά δε γίνει σωστά, θα είσαι εσύ αργότερα υπεύθυνη για το κόστος της επισκευής.

Για μικρότερες διαδικασίες, όπως η συναρμολόγηση επίπλων ή τοποθέτηση ραφιών στον τοίχο, μπορείς είτε να εμπιστευτείς κάποιον από το κοντινό σου περιβάλλον για τον οποίο θα είσαι σίγουρη ότι θα κάνει τη σωστή δουλειά, είτε να ζητήσεις βοήθεια από το κατάστημα από τα οποία αγόρασες τα αντικείμενα.


Μην προσπαθήσεις να γλυτώσεις χρήματα αγοράζοντας φθηνά υλικά

Η φράση «παίρνεις ό,τι πληρώνεις» ισχύει σε τεράστιο βαθμό σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση σπιτιού. Σίγουρα, ένα φθηνό πάτωμα μπορεί να ακούγεται δελεαστικό για το πορτοφόλι σου, αλλά όταν αυτό καταστραφεί ή φθαρεί και θα χρειάζεται επισκευή, θα καταλήξεις να εύχεσαι να είχες επενδύσει σε καλύτερα υλικά εξ αρχής.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις το κόστος χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα. Μια από τις καλύτερες ιδέες είναι να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις ένα υπολειπόμενο κομμάτι πέτρας, όπως γρανίτη ή χαλαζία για μικρότερες επιφάνειες, όπως ο πάγκος του μπάνιου, αντί για μία ολόκληρη πλάκα.

Μην επιλέξεις ένα πολύ μοντέρνο σχέδιο

Μπορεί ο μεγάλος, βαθύς νεροχύτης σε στυλ αγροικίας και τα ανοιχτά ράφια να ακούγονται εξαιρετικά σαν ιδέες, αλλά αναρωτήσου αν θα καταφέρουν να αντέξουν στο χρόνο και αν θα βελτιώσουν την αξία μεταπώλησης του σπιτιού. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό κυρίως στις κουζίνες και τα μπάνια. Η αναδιαμόρφωση της κουζίνας σου είναι πιθανότατα μια από τις πιο ακριβές βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις, οπότε είναι πιο λογικό να επιλέξεις ένα ή δύο μοντέρνα στοιχεία που σου αρέσουν, όπως ένας ενσωματωμένος νεροχύτης, αντί για μια πανάκριβη και υπερβολικά μοντέρνα ανακαίνιση που μπορεί να μετανιώσεις μετά από λίγα χρόνια.

Μην αργήσεις υπερβολικά να την τελειώσεις

Είναι εύκολο να παρασυρθείς με μια ανακαίνιση στο σπίτι. Όπως εξηγεί και η Brownhill: "Δημιούργησε μια λίστα προτεραιότητας και όταν τελειώσει, πες στον εργολάβο σου ότι η συνεργασία σας ολοκληρώθηκε. Απαιτείται επαγγελματισμός και από τις δύο πλευρές, αλλιώς θα είναι εύκολο να παρασυρθείς και να ζητήσεις "μερικά ακόμη μικροαλλαγές", οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ περισσότερο απ’ότι περίμενες".