Δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό: 7 τρόποι για να το καταφέρεις

23.07.2018
Δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό: 7 τρόποι για να το καταφέρεις
Καλοκαίρι! Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, όπως, δυστυχώς και τα τιμολόγια της ΔΕΗ! Το air condition με ρέγουλα λοιπόν. Και ναι, τα νέα είναι ευχάριστα. Υπάρχουν τρόποι να δροσιστείς χωρίς να ξοδέψεις μία περιουοσία!!!

#1 Κράτα τον ήλιο έξω

Εφόσον θέλεις να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού, φρόντισε να μην την επιβαρύνεις άλλο. Κράτα δηλαδή τα πατζούρια κλειστά -μισά ή ολόκληρα- ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, όπως επίσης και τις κουρτίνες.

#2 Ελάττωσε τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.

Αν έχεις επιλογή δηλαδή. Πχ, βάλε πλυντήριο τις βραδινές ώρες και όχι το καταμεσήμερο! Επιπλέον, αν καταφέρεις να μαγειρεύεις αποβραδίς για την επόμενη μέρα, θα μειώσεις σημαντικά την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σου αυτούς τους δύσκολους μήνες.

#3 Άργησε να ανάψεις φώτα

Όσο μπορείς καθυστέρησε να πατήσεις τον διακόπτη το βράδυ. Οι λάμπες -εκτός του ότι καταναλώνουν ρεύμα- εκπέμπουν επιπλέον ζέστη που σίγουρα δεν θέλεις.

Διάβασε επίσης: Έξυπνοι τρόποι να ανανεώσεις (και να διπλασιάσεις) το μπαλκόνι σου!

#4 Φρόντισε τη μόνωση

Το κομμάτι αυτό δεν αφορά μόνο στην περίπτωση που θελεις να κρατήσεις τη ζέστη μέσα στο σπίτι -δηλαδή τον χειμώνα. Έχει την εφαρμογή του και στην αντίθετη περίπτωση. Ασφάλισε, λοιπόν, τις πόρτες και τα παράθυρα με ειδικές μονωτικές ταινίες σαν εκείνες που χρησιμοποίησες τον χειμώνα και θα είσαι πιο σίγουρη.

#5 Η δύναμη του χρώματος

Τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο. Δεδομένο. Άρα και τη ζέστη. Άρα πράξε αναλόγως. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιοποιείς το καλοκαίρι τα ίδια ριχτάρια που χρησιμοποιούσες και τον χειμώνα. Άλλαξέ τα. Και αν δεν μπορείς να πάρεις καινούρια, αντικατέστησέ τα με λευκά, δροσερά σεντονάκια και θα μας θυμηθείς. Αντίθετα όμως, στις κουρτίνες, να προτιμήσεις το πιο σκούρο που κρατά τον ήλιο μακριά..

#6 Η δροσιά από την οροφή

Αν το budget δεν είναι απαγορευτικό, θα ήταν μια έξυπνη ιδέα να επενδύσεις σε έναν ανεμιστήρα οροφής. Δροσίζει πολύ πιο υγιεινά καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό. Αν δεν σου "βγαίνει" για φέτος η αγορά, βάλτη στο πρόγραμμα για του χρόνου και θυμήσου τη στις επόμενες εκπτώσεις. Κερδισμένη θα βγεις.

#7 Βοήθε κι εσύ την κατάσταση

Δεν έχει νόημα να παραπονιέσαι για τη ζέστη αν δεν έχεις φροντίσει να ντυθείς ανάλογα. Ντύσου πιο ελφρά και θα δεις διαφορά.

* Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου, φρόντισε να έχεις κάνει πριν τη σωστή συντήρηση και τον απαραίτητο έλεγχο από ειδικό ώστε να είσαι σίγουρη ότι λειτουργεί σωστά.