7 βήματα για καθαρό σπίτι εύκολα και γρήγορα με μυστικά από επαγγελματίες

07.08.2018
7 βήματα για καθαρό σπίτι εύκολα και γρήγορα με μυστικά από επαγγελματίες
Μάθε τα κόλπα από τους ειδικούς.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να καθαρίζουν κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Είναι πολύ αργό! "Μπορείς είτε να καθαρίσεις την κουζίνα σου σε τέσσερις ώρες είτε να καθαρίσεις όλο το σπίτι σου από πάνω μέχρι κάτω σε λιγότερο από τέσσερις ώρες", λέει η Lisa Romero, ιδιοκτήτρια του Just Like New Cleaning στο Fort Collins του Κολοράντο. "Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα εστιάζοντας σε μια περιοχή - ας πούμε, κάνοντας μια πολύ καλή δουλειά καθαρίζοντας τους πάγκους - και ποτέ δεν φτάνουν στo φούρνο, πόσο μάλλον στο επόμενο δωμάτιο. Στην πραγματικότητα, αν απλά σκουπίζεις τα πράγματα και συνεχίσεις όλα είναι γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά."

Οι περισσότεροι επαγγελματίες τάσσονται υπέρ του "task cleaning": Oλοκληρώνουν μια δουλειά, όπως το ξεσκόνισμα, σε ολόκληρο το σπίτι, πριν ξεκινήσουν την επόμενη. "Θα κάνεις λίγο περισσότερο περπάτημα, οπότε είναι μια καλή προπόνηση", λέει ο Ρόναλντ Πάιν, ιδιοκτήτης της RZJ Janitorial Services στο Plano, Τέξας. Ακολούθησε αυτά τα επτά βήματα και ολόκληρο το σπίτι σου θα είναι έτοιμο σε λίγες μόνο ώρες.

ΒΗΜΑ 1: Ξεσκόνισε το σπίτι σου

Ξεσκόνισε κάθε δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων των τοιχωμάτων όλων των επίπλων, των περιοχών κάτω από τα ράφια, των κορνιζών, και των οθονών τηλεοράσεων. «Γενικά είναι ευκολότερο να ξεσκονίσεις κάτι όταν είναι στεγνό, ενώ όταν κάτι είναι πιο υγρό το κάνει πιο δύσκολο», λέει ο Romero. Για να απαλλαγείς από δακτυλικά αποτυπώματα, βρέξε ένα πανί μικροϊνών με ζεστό νερό.

ΒΗΜΑ 2: Καθάρισε τα υφάσματα των επίπλων

Κάνε μια περασιά από το σπίτι, φτιάξε τα κρεβάτια, μάζεψε τα μαξιλάρια ή τις κουβέρτες στα έπιπλα. Καθάρισε τις επιφάνειες των επίπλων με την επέκταση της ηλεκτρικής σκούπας.

ΒΗΜΑ 3: Καθάρισε τους καθρέφτες και όλα τα γυάλινα

Σκούπισε τους καθρέφτες και τα παράθυρα σε όλο το σπίτι. Χρησιμοποίησε ένα υγρό και ένα στεγνό πανί μικροϊνών για να μην αφήσεις ραβδώσεις.

ΒΗΜΑ 4: Καθάρισε τις επιφάνειες

Σκούπισε όλες τις επιφάνειες και τους πάγκους σε όλο το σπίτι, και κάνε απολύμανση σε όσα το χρειάζονται. Βεβαιώσου ότι έχεις σκουπίσει όλες τις περιοχές που αγγίζουν τα δάχτυλα, όπως τα πόμολα, οι διακόπτες, τα τηλεχειριστήρια και τα τηλέφωνα. "Αυτά είναι τα σημεία που ξεχνούν πολλοί και πραγματικά κρύβουν πολλά μικρόβια", λέει ο Payne.


Διάβασε επίσης: 3 πράγματα που δεν πρέπει να ακουμπάς ΠΟΤΕ στο κρεβάτι σου

ΒΗΜΑ 5: Καθάρισε την κουζίνα και το μπάνιο

Καθάρισε και ψέκασε τις μπανιέρες, τους νεροχύτες και τις τουαλέτες. Στη συνέχεια τρίψε τα ίδια σημεία. Στην κουζίνα, σκούπισε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων, των ντουλαπιών και των συσκευών.

ΒΗΜΑ 6: Καθάρισε τα πατώματα

Καθάρισε και σφουγγάρισε τα δάπεδα του μπάνιου και της κουζίνας, αλλά και όλα τα πατώματα που το χρειάζονται.

ΒΗΜΑ 7: Σκούπισε το σπίτι

Δε χρειάζεται να σκουπίσεις κάθε παραμικρή σπιθαμή του σπιτιού. Απλά συνέχισε και μπορείς να καθαρίσεις καλύτερα τα σημεία που έχασες την επόμενη φορά.