Πώς να απαλλαγείς από τη μούχλα σε κάθε γωνία του σπιτιού σου

19.02.2019
Πώς να απαλλαγείς από τη μούχλα σε κάθε γωνία του σπιτιού σου
Σταμάτησε τη μούχλα προτού εξαπλωθεί

Όλοι μας έχουμε δει μαύρους λεκέδες σε γωνίες του ντους ή εκείνες τις λευκές κηλίδες που καλύπτουν τα κιβώτια από χαρτόνι σε ένα υγρό υπόγειο. Πρόκειται για μούχλα και μύκητες, που τροφοδοτούνται από υφάσματα, ταπετσαρίες, πλακάκια, ξύλο ή οποιαδήποτε οργανική επιφάνεια εκτεθειμένη σε υπερβολικό νερό, ανεπαρκή αερισμό και μηδενικό ηλιακό φως.

Δες και αυτό: Μπάνιο πάντα καθαρό με ένα απλό πρόγραμμα... εργασίας!

Μια μικρή ποσότητα γενικά δεν θα σε κάνει να αρρωστήσεις, αλλά αν δεν το σταματήσεις στην αρχή του, θα εξαπλωθεί. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να αποτρέψεις τη μούχλα ή να την αντιμετωπίσεις όταν εμφανιστεί.

Πώς να αποτρέψεις τη μούχλα
Βάλε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι σου. Είναι καλύτερο να διατηρείς τα επίπεδα της εσωτερικής υγρασίας μεταξύ 30-50% για να σταματήσεις την υπερβολική συσσώρευση.
Απόφυγε την αποθήκευση κλινοσκεπασμάτων, βιβλίων ή επίπλων στο υπόγειο ή στη σοφίτα, εάν ξέρεις ότι η ατμόσφαιρα είναι υγρή.
Άνοιγε πάντα την πόρτα του μπάνιου μετά το ντους.

Αυτό το είδες; Τα αντικείμενα του μπάνιου που ΠΡΕΠΕΙ να αντικαθιστάς συχνότερα

Δεν πρόλαβες να την αποτρέψεις; Να πώς να την αντιμετωπίσεις:

Στην κουρτίνα του μπάνιου
Ακόμη και αν χρησιμοποιείς πλαστική επένδυση ή πλαστική κουρτίνα ντους, μπορείς να την καθαρίσετε στο πλυντήριο.

Πλύνε την πλαστική κουρτίνα στην υψηλότερη στάθμη νερού με κανονική ποσότητα απορρυπαντικού και πρόσθεσε δύο έως τρεις πετσέτες για επιπλέον ανάδευση. Στη συνέχεια, κρέμασε τη για να στεγνώσει ή βάλτην στο στεγνωτήριο σε χαμηλή θέρμανση ή μόνο αέρα.

Αν η κουρτίνα σου είναι υφασμάτινη ή διακοσμητική, καλό είναι να την πλένεις ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα περιποίησης.

Στις επιφάνειες του μπάνιου

Βάλε γάντια από καουτσούκ. Ανάμιξε 3/4 φλιτζανιού λευκαντικό χλώριο με περίπου τρία λίτρα νερό. Χρησιμοποίησε μια σκληρή βούρτσα για να εφαρμόσεις σε μια μικρή περιοχή κάθε φορά. Πρόσεξε να μην αφήσεις το υγρό να διασκορπιστεί στις γύρω επιφάνειες. Άφησε το να "καθίσει" για μερικά λεπτά, στη συνέχεια τρίψε και ξέπλυνε.

Διάβασε επίσης: 7 σημεία του σπιτιού που είναι πιο βρώμικα απ' ότι νομίζεις

Ύφασμα
Κατ 'αρχάς, βγάλτα έξω, βούρτσισε τους λεκέδες με μια σκληρή βούρτσα και άφησε το ρούχο να στεγνώσει για περίπου τρεις ώρες. Στη συνέχεια, πλύνε τα λευκά στο πλυντήριο με λευκαντικό ή άφησε τα χρωματιστά για 30 λεπτά σε υγρό λευκαντικό χωρίς χλώριο, ξέπλυνε τα και βάλτα στο πλυντήριο.

Σε βαμμένους τοίχους
Η μούχλα μπορεί γρήγορα να ριζώσει στους τοίχους, ειδικά εάν ο εξαερισμός είναι κακός. Στο πρώτο σημάδι ανάπτυξης, ανακάτεψε 3/4 φλιτζάνι χλωρίνης με νερό. Φόρεσε γάντια από καουτσούκ και πέρασε το με μια μαλακή βούρτσα καθαρισμού. Άφησε το διάλυμα να διεισδύσει για 15 λεπτά πριν το ξεπλύνεις με νερό. Στέγνωσε καλά για περίπου μισή ώρα.