5 απλά μυστικά για να έχεις το σπίτι σου πάντα καθαρό και τακτοποιημένο

05.02.2020
5 απλά μυστικά για να έχεις το σπίτι σου πάντα καθαρό και τακτοποιημένο
Βάζουμε στοίχημα ότι έχεις και εσύ μία φίλη την οποία κάθε φορά που επισκέπτεσαι, σου "σπάει τα νεύρα" γιατί τα έχει "όλα στην τρίχα"! Όλα τακτοποιημένα, η κουζίνα της και ο νεροχύτης της εξαιρετικά καθαροί και δεν υπάρχει σκόνη πουθενά. Συχνά πιστεύουμε ότι πρέπει να έχεις έμφυτο ταλέντο για να διατηρήσεις το σπίτι σου τόσο καθαρό, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Aυτές οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι η καθαριότητα είναι απλά μια χρήσιμη δεξιότητα.

1. Η οριακή διαφορά μεταξύ τάξης και καθαριότητας

Το σπίτι σου μπορεί να είναι απόλυτα καθαρό αλλά δεν θα του φαίνεται, αν όλες οι επιφάνειες έχουν πράγματα πάνω τους: παιδικά παιχνίδια, ρούχα, βιβλία ή χαρτιά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσεις το χώρο σου καθαρό και να αποθηκεύεις τα πράγματα αντί να τα βάζεις σε στοίβες. Σκέψου ένα διαμέρισμα με τακτοποιημένη εμφάνιση που ναι μεν μπορεί να είναι λίγο σκονισμένο, ωστόσο θα δείχνει καλύτερο από ένα απόλυτα καθαρό αλλά ακατάστατο χώρο.

2. Μην μαζεύεις περιττά πράγματα

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν το χώρο τους να φαίνεται όμορφος αν έχουν πολλά πράγματα που δεν τα χρειάζονται.

Μην φέρνεις φυλλάδια στo χώρο σου. Απόφυγε να αγοράζεις πράγματα που έχεις ήδη: μια τρίτη βούρτσα ή μια δέκατη κούπα. Μην αγοράζεις δοχεία και τάπερ εάν δεν γνωρίζεις ακριβώς τι πρόκειται να αποθηκεύσεις σε αυτά. Πριν αγοράσεις ένα νέο λαμπατέρ, βεβαιώσου ότι ξέρεις τι να κάνεις το παλιό.

Και για να καταλάβεις πραγματικά αν χρειάζεσαι κάτι, αναρωτήσου αν αυτό που κρατάς σου αρέσει πραγματικά. Εάν όχι, ξεφορτώσου το.

3. Αγόρασε ένα κουτί για τα πράγματα που είναι μέσα στη μέση

Καμιά μας δεν είναι τέλεια. Μερικές φορές, οι επισκέπτες εμφανίζονται όταν δεν τους περιμένεις. Και αντί να βιαστείς να καθαρίσεις το χώρο σου, βάλε όλα τα πράγματα που βρίσκονται σε εμφανή σημεία, μέσα σε ένα κουτί που θα έχεις αγοράσει για αυτόν τον λόγο. Όταν οι καλεσμένοι φύγουν, τότε βγάλε έξω τα πράγματα και τακτοποίησέ τα.

Εάν χρησιμοποιήσεις αυτό το κόλπο, δεν θα αναρωτηθείς ποτέ ξανά: «Μα πού έβαλα το σίδερο»;

4. Έλεγξε το δωμάτιο πριν φύγεις

Υιοθέτησε αυτή τη συνήθεια: όταν φεύγεις από το δωμάτιο, πάρε ένα πράγμα που δεν είναι εκεί η θέση του. Μπορεί να είναι βρώμικες κούπες με καφέ, βιβλία ή ρούχα που πρέπει να πλυθούν.

Με αυτόν τον τρόπο, το διαμέρισμά σου θα αρχίσει να φαίνεται πιο συμμαζεμένο.

5. Δες το καθάρισμα ως τρόπο χαλάρωσης

Το καθάρισμα είναι μια ωραία συνήθεια όταν πρέπει να σκεφτείς κάποια θέματα που σε απασχολούν ή απλά αν θες να χαλαρώσεις, βάζοντας σε τάξη τα πράγματα γύρω σου. Όταν καθαρίζεις ακόμα και λίγο, όπως το να πλύνεις τα πιάτα, ουσιαστικά τακτοποιείς τις σκέψεις στο μυαλό σου μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Αν μετατρέψεις τις δουλειές σου σε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό, θα κάνεις καλό τόσο στο σπίτι σου όσο και στην ψυχολογία σου.