Έπιπλα κήπου: Πώς να τα καθαρίσεις και να τα κάνεις να φαίνονται σαν καινούργια

30.06.2021
Έπιπλα κήπου: Πώς να τα καθαρίσεις και να τα κάνεις να φαίνονται σαν καινούργια
Καλοκαίρι "μύρισε" για τα καλά. Ώρα για βεράντα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η άφθονη ηλιοφάνεια είναι πολύ πιο διασκεδαστικές εάν έχεις τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου καλά εξοπλισμένο για το καλοκαίρι. Αλλά αν μόλις έβγαλες τα έπιπλα κήπου από την αποθήκη και διαπίστωσες ότι δεν είναι και τόσο καινούργια, σου έχουμε υπέροχα νέα: Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι καινούργιο! Μπορείς να τα αποκαταστήσεις μόνη σου με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές καθαρισμού και αποκατάστασης από την Carolyn Forte, η οποία είναι διεθύντρια του εργαστηρίου καθαρισμού στο Good Housekeeping Institute. Διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να προσφέρεις τακτική φροντίδα σε ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα και να τα διατηρείς σαν καινούργια.

Έπιπλα από ξύλο

Σε αντίθεση με άλλα υλικά, το φθαρμένο ξύλο μπορεί να είναι μια πρόκληση επειδή απαιτεί κάτι περισσότερο από απλό καθαρισμό. Είναι δυνατή και η αποκατάσταση που πρέπει επίσης να γίνει. Αντί να αγοράζεις ξεχωριστά προϊόντα για κάθε βήμα, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα πακέτο, όπως διάφορα κιτ αποκατάστασης επίπλων κήπου.

Η διαδικασία είναι η παρακάτω: Ξεκίνησε, κάνοντας στα έπιπλα ένα καλό βούρτσισμα για να αφαιρέσεις τη βρωμιά και τα θραύσματα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στους συνδέσμους και στις ρωγμές όπου μπορεί να κολλήσουν σκουπιδάκια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ειδικό καθαριστικό τικ ή άλλου ξύλου και τη βούρτσα, καθάρισε το ξύλο τρίβοντας καλά. «Είναι τόσο σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το ξύλο είναι εντελώς καθαρό, οπότε μη φοβηθείς να κάνεις ένα δεύτερο πέρασμα», λέει η Forte. Ξέπλυνε τα έπιπλα με νερό και στη συνέχεια άφησε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα λαμπρυντικό για να εξομαλύνεις και να βελτιώσεις το χρώμα γιατί το ξύλο γίνεται συχνά θαμπό με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν το φροντίζεις σωστά. Άφησε το να καθίσει και στη συνέχεια ξέπλυνε με νερό και άφησε το να στεγνώσει εντελώς.

Τέλος, άπλωσε ειδικό λάδι ξύλου, το οποίο βοηθά στο να μην στεγνώσει το ξύλο. «Χρησιμοποίησε ένα μαλακό ύφασμα και τρίψε το προς την κατεύθυνση του ξύλου και άφησε το να μουλιάσει για τέσσερις έως έξι ώρες», λέει η Forte. Μην φοβηθείς να επαναλάβεις για πολλές στρώσεις, προσθέτει, συνιστώντας τρεις. Το καλύτερο είναι να επαναλάβεις αυτήν τη διαδικασία μία φορά το χρόνο, ώστε τα έπιπλά σου να φαίνονται στην καλύτερη κατάσταση.

Μεταλλικά έπιπλα

Τα μεταλλικά έπιπλα χρειάζονται μια διαδικασία πλύσης και ξεβγάλματος που ξεκινά με έναν κουβά με ζεστό σαπουνόνερο και μια βούρτσα καθαρισμού. Καθάρισε τα, στη συνέχεια ξέπλυνε και άφησε τα να στεγνώσουν εντελώς και μην ξεχάσεις να αναποδογυρίσεις τις καρέκλες για να βεβαιωθείς ότι το νερό έχει αποστραγγιστεί εντελώς. Εάν το μεταλλικό τραπέζι σου έχει γυάλινη επιφάνεια, καθάρισε το χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σου καθαριστικό γυαλιού. Εάν είναι πολύ βρώμικο, κάνε ένα πρώτο πέρασμα με μια χαρτοπετσέτα και μετά ένα δεύτερο πέρασμα με ένα πανί μικροϊνών για να το καθαρίσεις καλά.

«Για να διατηρήσεις τα μεταλλικά έπιπλα καθαρότερα για περισσότερο χρόνο, άπλωσε ένα λεπτό στρώμα κεριού αυτοκινήτου για να βοηθήσεις τη βρωμιά και τις ακαθαρσίες των πουλιών (συμβαίνει!), να απομακρυνθούν αμέσως όταν έρθει η ώρα να καθαριστούν», λέει η Forte.