Πώς να καθαρίσεις το επαναχρησιμοποιήσιμο καλαμάκι

09.07.2021
Πώς να καθαρίσεις το επαναχρησιμοποιήσιμο καλαμάκι
Πώς να κάνεις τη χρήση ασφαλή

Μιας χρήσης, μη βιοδιασπώμενα και σαφώς κακά για τη θαλάσσια ζωή, τα πλαστικά καλαμάκια αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από τα επαναχρησιμοποιήσιμα αντίστοιχά τους - είτε είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, είτε από σιλικόνη είτε από μπαμπού. Αλλά καθώς προσπαθείς να σώσεις τον πλανήτη ακόμη και με έναν από τους πιο απλούς τρόπους, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν το κάνεις με ασφάλεια για τον εαυτό σου, και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο καθαρίζεις το επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι σου.

Πώς να καθαρίσεις τη σχάρα χωρίς σαπούνι και νερό

"Όταν καθαρίζεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι μπορείς να δεις εάν το εσωτερικό είναι καθαρό", λέει η Stacey Feeley, συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της GoSili, μια μάρκα που κατασκευάζει καλαμάκια σιλικόνης, κύπελλα και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Η Feeley προτείνει την επένδυση σε καλαμάκια σιλικόνης, τα οποία είναι ημιδιαφανή, και μπορούν να σου δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το αν το εσωτερικό είναι καθαρό. "Τα εναπομείναντα τρόφιμα και τα βακτήρια μπορούν να κρύβονται στο μέταλλο, το πλαστικό ή σε άλλα υλικά".

Τα καλαμάκια δυστυχώς είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και μικρόβια, δεδομένης της σχεδόν σταθερής έκθεσής τους στην υγρασία. Ως αποτέλεσμα, εκτός κι αν τα καθαρίζεις προσεκτικά τη δική σας μεταξύ κάθε χρήσης, πιθανότατα πίνετε βακτήρια μαζί με το περιεχόμενο του ποτού σου.

Πώς να καθαρίσεις αποτελεσματικά ένα μαυρισμένο τηγάνι

Εάν έχεις επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια από σιλικόνη, μπορείς να το βάλεις κάτω από ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια να συμπιέσεις τις πλευρές του, έτσι ώστε κάθε πλευρά να μπορεί να τρίβεται ενάντια στην άλλη. Μόλις τελειώσεις, άφησε το νερό να τρέχει μέχρι να καθαριστεί και το σαπούνι να έχει φύγει.

«Τα επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια μπορούν επίσης να καθαριστούν στο πλυντήριο πιάτων», σημειώνει η Feeley. Θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι πίδακες νερού και απορρυπαντικού μπορούν πραγματικά να καθαρίσουν το εσωτερικό του καλαμακιού. Έχε υπόψη σου ότι τα πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια θα σπάσουν στο πλυντήριο πιάτων, ενώ τα καλαμάκια σιλικόνης, μπαμπού ή τα μεταλλικά δεν θα παραμορφωθούν.