Δάπεδα laminate: Με φυσική όψη

29.01.2009
Αφεθείτε στη γοητεία των λεπτομερειών της επιφάνειας και της ποικιλίας των αποχρώσεων που παρουσιάζουν τα δάπεδα laminate.

Μια εντυπωσιακή εναλλακτική πρόταση στο χώρο των ξύλινων δαπέδων έρχεται να «καταθέσει» μια σχετικά νέα σειρά δαπέδων, τα συνθετικά laminate. Συνδυάζοντας την εξαιρετική αντοχή και το προσιτό κόστος ενός βιομηχανικού προϊόντος με την ομορφιά και την αίσθηση του αυθεντικού ξύλου, κερδίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο έδαφος σε σχέση με τα μασίφ όσον αφορά την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό νέων ή παλιών κτιρίων και γραφείων. Και τα πλεονεκτήματά τους δε σταματούν εδώ. Η ταχύτητα και η ευκολία της τοποθέτησής τους πάνω από το ήδη υπάρχον δάπεδο χωρίς μερεμέτια, οι πολλές αποχρώσεις τους, η υψηλή αντοχή τους στην υγρασία, την τριβή, τα χτυπήματα, τη χάραξη, το κάψιμο από τα τσιγάρα, τις χημικές ουσίες και τους λεκέδες, η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους αμέσως μετά την τοποθέτηση καθώς και της αποσυναρμολόγησης και επανατοποθέτησης πολλές φορές (σε κάποιους τύπους) είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικά προηγμένης κατασκευής τους. Κατασκευάζονται από μοριοσανίδες πρώτης ποιότητας, οι οποίες επικαλύπτονται με συνθετικό φύλλο σε απομίμηση ξύλου που προστατεύεται με μια διαφανή στρώση από ανθεκτικές συνθετικές ρητίνες. Στο εμπόριο προσφέρονται σε μορφή σανίδων έτοιμου παρκέ, οι οποίες στην περίμετρό τους διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες διατομές έτσι ώστε η μία σανίδα να «κουμπώνει» εύκολα με την άλλη χωρίς τη χρήση κόλλας, γεγονός που απλοποιεί την τοποθέτησή τους ακόμη και από μη ειδικούς. Επίσης, ανάλογα τον τύπο, τοποθετούνται «πλωτά» με σύστημα Clic Connect ή Lock Connect, αλλά και κολλητά με ειδική ελαστική κόλλα, χωρίς να καταστρέφουν το προϋπάρχον δάπεδο.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία της τοποθέτησης των laminate πατωμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: Πρώτα ακουμπούν σε λείο δάπεδο, π.χ. μωσαϊκό ή ξηρό μπετόν.

Πριν από την επίστρωσή τους τοποθετείται ένα μονωτικό υπόστρωμα από αφρώδες υλικό και κατόπιν το πάτωμα. Η επίστρωση ακολουθεί μια σειρά έτσι ώστε το τέλος της μιας σανίδας να αποτελεί την αρχή της επόμενης. Τα άκρα των σανίδων προς τον τοίχο πρέπει να είναι εμφανή (κενό) ώστε να τοποθετηθεί το σοβατεπί που στερεώνεται με κλιπ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο σημείο όπου η επιφάνεια του laminate ενώνεται με δάπεδο άλλου χώρου. Οι ενώσεις πρέπει να βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε να καλύπτονται κάτω από μια κλειστή πόρτα. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά πηχάκια (αρμοκάλυπτρα) για να καλύψετε το τέλος του δαπέδου, που μπορεί να έχει και λίγο δυσανάλογο ύψος, ώστε να εξισορροπηθεί η διαφορά, αλλά και να ενώσετε αρμονικά τις δύο διαφορετικές επιφάνειες.

Λόγω του μικρού πάχους τους θεωρούνται ιδανικά για ανακαινίσεις, ενώ καλύπτουν μια ευρεία γκάμα εφαρμογών δαπέδου με απαιτήσεις ποιότητας και αισθητικής. Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται (ελαφριάς οικιακής κυκλοφορίας, βαριάς, για επαγγελματικούς χώρους κτλ.) υπάρχουν στην αγορά διάφοροι τύποι δαπέδων laminate. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει υπόψη του δύο παράγοντες όσον αφορά την επιλογή του: τον τύπο του ξύλου και τη διάταξη της τοποθέτησής του. Τα δρύινα laminate προτιμώνται συχνότερα, όμως και η οξιά, η σημύδα, η κερασιά κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Στο εμπόριο διατίθενται ακόμη και με επένδυση καπλαμά φυσικού ξύλου. Οι συνηθέστεροι τρόποι διάταξής τους είναι δύο: ο παραδοσιακός και ο τύπου deck.

Ως προς τη συντήρησή τους τώρα, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς είναι αδιάβροχα, καθαρίζονται εύκολα και δε χρειάζονται τρίψιμο ή λουστράρισμα. Επίσης, είναι αντιολισθηρά, αντιαλλεργικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους ορίζονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος που αφορά την αντοχή τους περιγράφεται στο πρότυπο ΕΝ 438-2,6.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ