Αξιοποιώντας κάθε τετραγωνικό

26.02.2009
Με την επιμελημένη και σωστή κατανομή των χώρων του, ένα διαμέρισμα προσφέρει καθημερινή χαρά και ανάπαυση στους κατοίκους του.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Λευτέρης Μιαούλης, Κυριακή Ντοβίνου

Η διαμόρφωση και μετατροπή ενός διαμερίσματος 110 τ.μ., στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, σε ένα σύγχρονο σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, καθιστικό και κουζίνα, υπήρξε για την αρχιτέκτονα Μόνια Πάσχου μεγάλη πρόκληση. Οι ιδιοκτήτες του, Αγγελος Παυλίδης και Τασούλα Γαβουχίδου, ήθελαν έναν προσωπικό χώρο για τους ίδιους και τα δυο παιδιά τους και ένα ενιαίο, ευρύχωρο καθιστικό για όλη την οικογένεια. Ο προσφερόμενος ήταν πολύ μικρός για τις απαιτήσεις τους και η μελέτη της κατανομής του εμβαδού έγινε με μεγάλη προσοχή. Οι αναγκαστικά μικροί χώροι που προέκυψαν έπρεπε να γίνουν ευχάριστοι και εύχρηστοι και εδώ έπαιξαν το ρόλο τους τα έπιπλα, τα χρώματα και η διακόσμηση, που τα επιμελήθηκε η Μόνια Πάσχου.

Περνώντας την είσοδο, ένα ευρύχωρο σαλόνι με ένα γωνιακό, εξαθέσιο καναπέ στο χρώμα του καφέ δείχνει αμέσως το φιλικό του χαρακτήρα. Ακριβώς μπροστά του στέκονται δύο κυκλικές, ασημί, σφυρήλατες δημιουργίες σε ρόλο τραπεζιών, ενώ το φωτισμό του χώρου ανέλαβε ένα εντυπωσιακό, τοξωτό φωτιστικό δαπέδου. Η μελέτη του φωτισμού έγινε με άξονα την ταυτόχρονη αξιοποίηση του φυσικού και του τεχνητού φωτός και την αρμονική, από κοινού, λειτουργία τους. Στη μια πλευρά του καθιστικού, ένα άνοιγμα οδηγεί σε μια μακρόστενη, πλήρως εξοπλισμένη και λειτουργική κουζίνα, που παρ' όλη τη στενότητα του χώρου φιλοξενεί ένα τετραθέσιο τραπέζι για καθημερινή χρήση. Ο τοίχος πλάι από το άνοιγμα είναι επενδυμένος με μια μεταλλική ταπετσαρία και διακοσμημένος με ένα φουτουριστικό καθρέφτη. Μια μαύρη κονσόλα με δύο δερμάτινα, κυβικά πουφ ολοκληρώνουν το σκηνικό. Η επιφάνειά της δέχεται τη διακοσμητική, μεταλλική λάμψη δύο βάζων σε σχήμα οβίδας, ενώ επιπλέον έχει το πλεονέκτημα να ανοίγει και να μετατρέπεται σε κανονική τραπεζαρία όποτε παραστεί ανάγκη. Την επίπλωση συμπληρώνουν μια πολυθρόνα σε ύφος Λουδοβίκου κι ένα δερμάτινο ανάκλιντρο. Η μία διαμήκης πλευρά του καθιστικού είναι στην ουσία ένα ξύλινο πάνελ το οποίο διαχωρίζει το καθιστικό από την κύρια κρεβατοκάμαρα. Το τζάκι που υπάρχει στη βάση του είναι διαμπερές και οι δυο του όψεις εξυπηρετούν ταυτόχρονα τόσο το καθιστικό όσο και την κρεβατοκάμαρα, που είναι επιπλωμένη και διακοσμημένη σε λιλά τόνους. Ιδιαίτερο στοιχείο της είναι το εσωτερικό μπάνιο που χρησιμοποιεί το κρύσταλλο ως διαχωριστικό. Τον τοίχο της κρεβατοκάμαρας απέναντι διακοσμεί ένας πίνακας του Αλέκου Φασιανού και τέσσερα λευκά, ενσωματωμένα στους τοίχους, ράφια. Δύο επιπλέον δωμάτια, τα παιδικά, έχουν διαμορφωθεί δίπλα δίπλα. Σε αυτά κυριαρχεί το πράσινο και το φωτεινό μπλε, αγαπημένα χρώματα των παιδιών.