Εικαστική φιλοξενiα

26.02.2009
Οταν η τέχνη επεμβαίνει στη ζωή μιας κατοικίας, τη μεταμορφώνει σε πηγή έμπνευσης, κέντρο διαλόγου και αφετηρία νοητών ταξιδιών!

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου - Φωτογραφίες: [email protected]

Σε μια ήσυχη περιοχή των νοτίων προαστίων, με φόντο τη θέα της θάλασσας, επέλεξε να στεγάσει την ιδιωτική της ζωή η καλλιτεχνική οικογένεια του Τάκη και της Σόνιας Κατσουλίδη. Αφού γύρισε όλη την Ευρώπη, το ζευγάρι των οραματιστών των αισθητικών μας αξιών έστησε στον προσωπικό του χώρο έναν κόσμο με πολλή τέχνη, όραμα και αγάπη για τη ζωγραφική, που ταξιδεύει τον επισκέπτη μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη, υμνώντας τη ζωή και τη φύση με έναν τρόπο λυρικό και ποιητικό. Στο λευκό φόντο των τοίχων έργα που έγραψαν ιστορία αφηγούνται εμπειρίες και αναμνήσεις μέσα από τα σχήματα, τις φόρμες και τα χρώματα.

Η όμορφη μονοκατοικία της οικογένειας κατανέμεται σε δύο επίπεδα, εκ των οποίων το πρώτο φιλοξενεί τους χώρους διημέρευσης και το δεύτερο τους ιδιωτικούς. Στους βοηθητικούς χώρους, σε χαμηλότερο επίπεδο, βρίσκονται το ατελιέ του οικοδεσπότη αλλά και της Μαριάννας, κόρης του ζεύγους των καλλιτεχνών. Η κάτοψη των χώρων υποδοχής απαρτίζεται από δύο ενότητες διαφορετικού επιπέδου που περιλαμβάνουν την τραπεζαρία, την κουζίνα, ένα βοηθητικό wc, το βεστιάριο και λίγο πιο κάτω το καθιστικό με τις μεγάλες βεράντες. Τη σχεδιασμένη με φιλοσοφική διάθεση διακόσμηση επιμελήθηκε η οικοδέσποινα. Το κυρίως καθιστικό αποτελείται από δερμάτινους καναπέδες που συνοδεύονται από ένα κεντρικό γυάλινο coffee table, με προσανατολισμό στο τζάκι. Εργα του καλλιτέχνη και οικοδεσπότη κοσμούν τις επιφάνειες των τοίχων, όπως το κεντρικό με τίτλο «Κύκλοι στο Παρίσι», το θέμα του οποίου έγινε και χαλί στον ίδιο χώρο. Η ενότητα της τραπεζαρίας απαρτίζεται από ένα τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια και γιορτινή διακόσμηση. Το εντυπωσιακό έργο του καλλιτέχνη «Ζωγραφική με φως σε πλεξιγκλάς» δημιουργεί μια οπτική ιδιομορφία και ενδυναμώνει το ενδιαφέρον του χώρου χάρη τόσο στη θεματολογία του όσο και στα παιχνίδια με το φως και τη σκιά. Στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί γρανίτης σε γκρι απόχρωση, που συνεχίζεται στην καθημερινή τραπεζαρία και την κουζίνα.

Η εσωτερική σκάλα, η οποία αποτελεί μια ακόμη εικαστική παρέμβαση σε σχέδιο του οικοδεσπότη, αναδύεται με φυσικό τρόπο σαν γλυπτό με ελικοειδή μορφή. Ενα μικρό καθημερινό καθιστικό, το γραφείο της οικοδέσποινας, τρία υπνοδωμάτια, μπάνια και ένας ξενώνας απαρτίζουν το επίπεδο των ιδιωτικών χώρων της κατοικίας. Η καλλιτεχνική διάθεση είναι διάχυτη παντού, αιχμαλωτίζοντας με την ιδιαίτερη αισθητική των δημιουργιών το βλέμμα του παρατηρητή.