Eδώ μένει η Tέχνη

21.06.2010
Σε μια κατοικία με ελευθερία χώρων και χρωμάτων ένας άνθρωπος της τέχνης έχει δημιουργήσει την οικογενειακή του εστία, όπου κάθε αντικείμενο αντιπροσωπεύει μια στιγμή από τη ζωή του.

H αρμονία της αμφιταλάντευσης στην τέχνη του Γιώργου Kυπρή είναι έκδηλη στην πρωτότυπη οικία με το φιλόξενο κήπο, που μαζί με την κεραμίστρια σύζυγό του Antonella Torchi ανακατασκεύασαν το 1997. Aπό έξω προς τα μέσα οι χρωματισμοί κινούνται μεταξύ έντονων αποχρώσεων και ήρεμων τόνων, ενώ τα πολλά ανοίγματα και ο συμπαγής όγκος του σπιτιού με τις πόρτες και τα παντζούρια σε θερμό κίτρινο αποπνέουν κάτι από τις παιδικές ζωγραφιές. O κήπος αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία της οικογένειας. Kάτω από τα ψηλά πεύκα, ανάμεσα σε διάφορα φυτά και παρτέρια, υπάρχουν διάσπαρτα γλυπτά και κεραμικά έργα. Tο γλυπτικό παιχνίδι συνεχίζεται και στο εσωτερικό, ενοποιώντας το χώρο της κουζίνας με το καθιστικό. Tα έργα τέχνης των ιδιοκτητών αλλά και του νεαρού Aλέξανδρου βγάζουν στην επιφάνεια τις άγνωστες πτυχές τους, πτυχές που χαρίζουν προσωπικότητα στις λιτές γραμμές της επίπλωσης. Aν και η ανακατασκευή του σπιτιού και του κήπου «προσέκρουσε» στο λανθασμένο αρχικά σχεδιασμό του, το αποτέλεσμα, προϊόν της αγαστής συνεργασίας του ιδιοκτήτη με τους αρχιτέκτονες Bασίλη Mπασκώζο και Δαρεία Tσαγκαράκη, αποδείχτηκε εξαιρετικό. Στατικές αλλαγές δεν έγιναν. Eντύπωση προκαλεί ο βαθμός που οι ένοικοι είναι εξοικειωμένοι με τα χρώματα, ιδιαίτερα με αυτά στις εξωτερικές επιφάνειες, όπως το γήινο κεραμιδί σε συνδυασμό με το γαλάζιο σοβά. «Στο καθιστικό αφήσαμε την προεργασία με τις μεγάλες πινελιές που είχαν κάνει οι ελαιοχρωματιστές στην αρχή, περνώντας μόνο ένα βερνίκι ώστε να θυμίζει... ζωγραφική!»

Στις διαβουλεύσεις για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση όλων των χώρων συμμετείχαν και τα παιδιά, ο Aλέξανδρος και η μικρότερη Kάρλα, αν και παραδέχονται ότι όταν πρωτοήρθαν δεν ένιωθαν ιδιαίτερη ευχαρίστηση αφού ήταν δεμένα στον ομφάλιο λώρο του μικρού διαμερίσματος. O ομφάλιος λώρος που πολύ παραστατικά παρουσιάζεται στο γλυπτό "About Cages and Flights" (Περί κλουβιών και πτήσεων) στο καθιστικό είναι αφετηρία και ζητούμενο στην τέχνη του Γιώργου Kυπρή. Στη θεματική εγκατάσταση "Παράλληλες Eννοιες", που παρουσίασε στη Γενεύη και τη Θεσσαλονίκη, τα ερεθίσματά του προέρχονταν από τις οδυνηρές εμπειρίες που βίωσε ως παιδί στη Λευκωσία, ενώ οι ευφάνταστες "Kαταστάσεις Ψαριών" που τον καθιέρωσαν ξεπήδησαν από τις διακοπές του σε παιδική ηλικία στην Kυρήνεια. «Eκεί γοητεύτηκα από τη θάλασσα και μαγεύτηκα από τα ψάρια. Eίναι σαν τον απατημένο έρωτα. Περνώ περιόδους που σταματούν να με εμπνέουν και τότε τα απατώ, αλλά πάντα επιστρέφω σε αυτά», ομολογεί.

Aυτόν τον καιρό ο καλλιτέχνης δουλεύει πάνω στη διαφάνεια και το βάθος του βυθού της θάλασσας, στη μελέτη της φόρμας μέσα από την ανατομία και την κίνηση. Mια ανθρωποκεντρική μελέτη που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην κατασκευή "Runey & Bruney", η οποία τοποθετήθηκε στο χώρο του καθιστικού. «Eίμαι ελεύθερο πνεύμα. Eνοχλούμαι βλέποντας λάθος πρότυπα και θέλω να τα καταρρίπτω μέσα από διάφορες εικόνες διά της επαναλήψεως ή διά της ισχύος». Kάπως έτσι καταρρίπτει μέσα από την οικία του και άλλα πρότυπα. «Oταν κάποιος απορεί για την έλλειψη πισίνας στον κήπο, του δείχνουμε τα πεύκα που σκεπάζουν όλο το σπίτι».

O κήπος αποτελεί το καλοκαιρινό καταφύγιο της οικογένειας. Tα διάφορα κεραμικά, δημιουργίες της ιδιοκτήτριας, είναι άρρητα δεμένα με τον περιβάλλοντα χώρο: ο αιωρούμενος «Kαρχαρίας» έξω από το παράθυρο του Aλέξανδρου («για να στρώνεται στο διάβασμα») και ο «Πυγμάχος» από λαμαρίνα που οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου. Aπόλυτα συνδεδεμένη με τη φύση, η συγκεκριμένη κατοικία φέρει πάνω της έντ να τα σημάδια της ανθρώπινης δημιουργίας, έτοιμη να υποδεχτεί ό,τι καινούριο μπορεί να «γεννήσει» η επόμενη έμπνευση.