Οαση δροσιάς

30.04.2009
Μια όμορφη πισίνα σε κάποια πλευρά του κήπου μιας κατοικίας αποτελεί ίσως για μερικούς όνειρο ζωής. Το όνειρο, όμως, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα εύκολα και οικονομικά.

Οταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από μια πισίνα για να δροσιστεί κανείς. Οταν δε αυτή βρίσκεται στα πλαίσια της οικίας του, αποτελεί και τον πιο σύντομο δρόμο χαλάρωσης και ευεξίας. Μια καλοσχεδιασμένη πισίνα γίνεται ο ιδανικός χώρος για ένα ρομαντικό δείπνο, συγκεντρώσεις φίλων, αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Οι πισίνες διακρίνονται σε δύο τύπους, τις χτιστές και τις προκατασκευασμένες. Οι πισίνες από μπετόν κατασκευάζονται επιτόπου και έχουν μεγάλες δυνατότητες σχεδίων και μορφών. Η επιλογή εξαρτάται από τις απαιτήσεις των χρηστών τους και το έδαφος που θα καλύψουν.

Οι προκατασκευασμένες διατίθενται σε διάφορους τύπους, από χυτό μπετόν και τυποποιημένα πλαστικά καλούπια που συναρμολογούνται εύκολα. Η τελική επιφάνεια διαμορφώνεται με μια στεγανή μεμβράνη από PVC. Προκατασκευασμένες πισίνες κατασκευάζονται και με χαλύβδινα τοιχώματα επενδυμένα με liner, ενώ μπορεί να διαθέτουν και σύστημα υδρομασάζ.

Ανάλογα με τον τύπο κατασκευής, η επένδυση της δεξαμενής γίνεται με ειδικές βαφές, κεραμικά πλακίδια, ψηφίδες, liner κ.ά.

Η πισίνα αποτελείται από δύο στοιχεία, τη δεξαμενή αποθήκευσης του νερού (όπως μια λίμνη) και το νερό. Τη διαφορά μεταξύ της πισίνας από τη λίμνη την κάνει ο εξοπλισμός που διαφοροποιεί και τη χρήση.

Η καθοριστική αποστολή της πισίνας είναι να εξασφαλίζει την ευεξία που επιθυμεί ο καθένας μας από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού. Βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της είναι η διατήρηση του καθαρού νερού που πρέπει να ελέγχεται και να ρυθμίζεται ανάλογα. Οι εγκαταστάσεις με τις οποίες ελέγχονται και ρυθμίζονται όλες οι παράμετροι ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της πισίνας και τον τρόπο λειτουργίας της.

Επεξεργασία του νερού
Η απαραίτητη επεξεργασία του νερού της πισίνας συνίσταται στην απαλλαγή του από σωματίδια και μικροοργανισμούς καθώς και τον έλεγχο της χημικής συμπεριφοράς του (pH, ιόντα, άλατα κτλ.). Το κύκλωμα επεξεργασίας βασίζεται στην ανακυκλοφορία του νερού της δεξαμενής και περιλαμβάνει το σύστημα αναρρόφησης, την αντλία κυκλοφορίας του (με ή χωρίς προφίλτρο), το φίλτρο καθαρισμού, τη μέθοδο απολύμανσης, τον έλεγχο του pH και την επιστροφή του επεξεργασμένου νερού στη δεξαμενή. Το νερό απομακρύνεται από τη δεξαμενή και εισάγεται στο κύκλωμα επεξεργασίας μέσω των στομίων υπερχείλισης (skimmers) και των στομίων εκκένωσης του πυθμένα. Ο καθαρισμός του νερού επιτυγχάνεται με φίλτρα διαφόρων τύπων. Τα συστήματα επεξεργασίας του νερού προϋποθέτουν μια ολοκληρωμένη ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση.

Φωτισμός
Ο φωτισμός της πισίνας απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη ανάλογα πάντα και με τη χρήση για την οποία προορίζεται (για αναψυχή, σπορ κτλ.). Βασικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αποτελούν η επιλογή της θέσης των φωτιστικών αφενός (για να μην ενοχλούν) και η ασφάλεια των χρηστών αφετέρου.

Οι τύποι φωτισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην πισίνα είναι ο εξωτερικός, ο εσωτερικός και ο υποβρύχιος -μια εντυπωσιακή μέθοδος με οπτικές ίνες που με τους κατάλληλους αισθητήρες ο φωτισμός ελέγχεται από το χώρο της οικίας. Μπορεί ακόμη να συνδυαστούν μεταξύ τους ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής.

Καλύμματα πισίνας
Ο όρος (κάλυμμα) περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς τύπους. Ο πρώτος αφορά τα μέσα κάλυψης της δεξαμενής και ο δεύτερος τα μέσα κάλυψης της πισίνας.

Το κάλυμμα της δεξαμενής αποτελεί απαραίτητο στοιχείο εξοπλισμού μιας πισίνας ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη χρήση της. Μια ακάλυπτη δεξαμενή εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που δε χρησιμοποιείται. Υπάρχουν δύο τύποι κάλυψης δεξαμενής, οι εύκαμπτες μεμβράνες και τα ρολά με άκαμπτες περσίδες. Πρόκειται για ισοθερμικά προϊόντα που κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά με μεγάλη αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις, ηλιακή ακτινοβολία και χημικά. Περιτυλίγονται σε κυλινδρικό τύμπανο με ηλεκτροκίνητο ή χειροκίνητο μηχανισμό. Τα συστήματα μεμβράνης μπορεί να είναι σταθερά, ενώ τα συστήματα άκαμπτων περσίδων είναι σταθερά και ηλεκτροκίνητα. Εγκαθίστανται σε ειδική κόγχη σε μια πλευρά ή στον πυθμένα της δεξαμενής.