Γυναικεία "εργατικά" ατυχήματα στο σπίτι

21.05.2009
Μήπως,εκεί που έκοβες τα λαχανικά για τη σαλάτα, έκοψες το δαχτυλάκι; Μήπως εκεί που σιδέρωνες το πουκάμισο του καλού σου έκαψες το μπρατσάκι σου; Ή μήπως εκεί που έκανες αποτρίχωση με το ξυράφι, παραλίγο να κόψεις και τις φλέβες σου; Λέμε τώρα! Υπάρχουν τόσα γυναικεία "εργατικά" ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι και καλό είναι να ξέρεις πως να προσφέρεις τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες στον ίδιο σου τον εαυτό!

Μήπως,εκεί που έκοβες τα λαχανικά για τη σαλάτα, έκοψες το δαχτυλάκι; Μήπως εκεί που σιδέρωνες το πουκάμισο του καλού σου έκαψες το μπρατσάκι σου; Ή μήπως εκεί που έκανες αποτρίχωση με το ξυράφι, παραλίγο να κόψεις και τις φλέβες σου; Λέμε τώρα! Υπάρχουν τόσα γυναικεία "εργατικά" ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι και καλό είναι να ξέρεις πως να προσφέρεις τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες στον ίδιο σου τον εαυτό!

Ατύχημα πρώτο: Καθώς έκοβες τα λαχανικά για τη σαλάτα, έκοψες και το χέρι σου μαζί:

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις ένα κόψιμο είναι αφήνοντας να τρέξει δροσερό νερό πάνω του. Κράτησέ το κάτω από τρεχούμενο νερό. Μην φοβάσαι αν το κόψιμο συνεχίζει να αιμορραγεί. Η αιμορραγία βοηθά την πληγή να καθαρίσει. Οι περισσότερες μικρές πληγές, κοψίματα και γδαρσίματα σταματούν να αιμορραγούν σε λίγα λεπτά. Οι πληγές στο πρόσωπο, το κεφάλι και τα χείλη αιμορραγούν λίγο παραπάνω αφού τα εν λόγω σημεία έχουν πολλά τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Για να σταματήσεις την αιμορραγία, τοποθέτησε ένα καθαρό πανί και κράτησέ το σταθερά και με δυνατή πίεση για 2-3 λεπτά. Αν το κόψιμο είναι αρκετά βαθύ και η αιμορραγία δεν σταματά πρέπει να επισκεφτείς το νοσοκομείο για να γίνουν τα απαραίτητα ράμματα.

Ατύχημα δεύτερο: καθώς έτριβες τον τοίχο για να καθαρίσει, γδάρθηκες ενώ στην ίδια κατηγορία με τα γδαρσίματα ανήκει κι το νύχι που μπήκε προς τα μέσα (το γνωστό ξενύχιασμα):

Χρησιμοποίησε σαπούνι και ένα καθαρό πανί για να καθαρίσεις την περιοχή γύρω από την πληγή. Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις κάποιο ισχυρό αντισηπτικό στην περιοχή γιατί θα ενοχλήσεις την πληγή. Το αν θα βάλεις τσιρότο στην πληγή, έχει να κάνει με την περιοχή που έγινε η πληγή.

Για παράδειγμα, ένα γδάρσιμο στο χέρι θα επουλωθεί καλύτερα χωρίς τσιρότο. Αν όμως κόψεις λίγο παραπάνω το νύχι του ποδιού, καλό είναι να βάλεις ένα τσιρότο γιατί στην περιοχή των ποδιών κυκλοφορούν πολλά μικρόβια και μύκητες. Άσε που το τσιρότο θα σε βοηθήσει να αποφύγεις εκ νέου 'άνοιγμα της πληγής στην περιοχή εξαιτίας της τριβής που θα μπορούσες να υποστείς φορώντας ένα στενό παπούτσι. Έχε υπόψη πως στην πληγή από το γδάρσιμο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο καύκαλο. Μην το πειράξεις αφού αυτός είναι ο φυσικός τρόπος που έχει ο οργανισμός για να αποτρέψει την βρωμιά να εισχωρήσει στο δέρμα.

Αν πληγή δημιουργηθεί καθώς καθαρίζεις τον κήπο και γδραθείς από κάποιο εργαλείο ή τον σκουριασμένο φράχτη, θα χρειαστεί να κάνεις αντιτετανικό ορό (ο τέτανος προκαλείται από ένα μικρόβιο που ζει μέχρι και ένα μέτρο από το έδαφος) για να αποφύγεις την πιθανότητα μόλυνσης. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η ίδια η σκουριά, αλλά η κοπριά που χρησιμοποιείται στον κήπο, ή τα περιττώματα από ζώα που μπορεί να υπάρχουν εκεί κοντά και είναι φορείς του μικροβίου.

Ατύχημα τρίτο: καθώς σιδέρωνες το πουκάμισο του καλού σου, σιδέρωσες και το χέρι σου μαζί:

Όσον αφορά τα εγκαύματα, η αντιμετώπισή τους διαφέρει σε σχέση με το βαθμό καψίματος που σου προκαλούν. Για παράδειγμα, συνήθως το κάψιμο από το σίδερο ή τον καυτό φούρνο είναι στιγμιαίο και ανήκει σε αυτά του πρώτου βαθμού και χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα στο σημείο επαφής με τη θερμή επιφάνεια. Το έγκαυμα πρώτου βαθμού επουλώνεται σε 3 με 6 ημέρες. Βάλε δροσερό νερό στο σημείο. Έπειτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ενυδατική αλοιφή από αλόη, που αναπλάθει την επιδερμίδα και αν το κρίνεις απαραίτητο τοποθέτησε και ένα τσιρότο.

Το έγκαυμα δευτέρου βαθμού, από καυτό νερό για παράδειγμα, χρειάζεται 2 με 3 εβδομάδες για να επουλωθεί. Τοποθέτησε το σημείο σε δροσερό τρεχούμενο νερό για 15 λεπτά και φρόντισε να τοποθετείς ένα κομμάτι καθαρού βρεγμένου ρούχου (που δεν κολλάει)για μερικά λεπτά καθημερινά. Έπειτα, θα πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό που θα σου δώσει μια καλή αντιβιοτική κρέμα για να τοποθετείς στην πληγή, ενώ απαγορεύεται να σπας μόνη σου τις φουσκάλες που μπορεί να δημιουργηθούν καθώς θα προκαλέσεις περεταίρω μόλυνση.

Για εγκαύματα τρίτου βαθμού, δηλαδή όταν δημιουργηθεί ανοιχτή πληγή απ' το κάψιμο, τρέξε αμέσως στο νοσοκομείο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πληγής.

Ατύχημα τέταρτο: Καθώς μάζευες τα χειμωνιάτικα και κατέβαζες τα καλοκαιρινά, χτύπησες το κεφάλι σου στην άκρη της ντουλάπας:

Συνήθως τέτοια χτυπήματα στο κεφάλι δεν είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και απαιτείται ένα πέσιμο ή πιο σοβαρό χτύπημα για να προκληθεί απώλεια μνήμης ή κάποια διάσειση. Αν χτυπήσεις το κεφάλι είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα καρούμπαλο στην περιοχή γι' αυτό και είναι καλό να βάλεις πάγο στο σημείο.

Αν μετά από μισή ώρα εξακολουθείς να πονάς, ή αισθάνεσαι ναυτία, κάποιο πονοκέφαλο ή μια μικρή ζαλάδα μπορεί να πρόκειται για διάσειση, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό.

Αν το χτύπημα ήταν πιο ισχυρό (π.χ. αν χτύπησες το κεφάλι σου σε μάρμαρο) και ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά ή στο πλάι του κρανίου, πρέπει οπωσδήποτε να πας στο νοσοκομείο για περεταίρω εξετάσεις, αφού μια εσωτερική εγκεφαλική αιμορραγία είναι πιθανή και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μην την πατήσεις όπως η μακαρίτισσα η Νατάσα Ρίτσαρντσον.

Ατύχημα πέμπτο: καθώς έκλεινες το παντζούρι, μάγκωσες το δάχτυλό σου.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην κόγχη της πόρτας, ή σε ένα συρτάρι. Παρότι ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, συνήθως το χτύπημα δεν είναι σοβαρό, αλλά το νύχι μπορεί να μαυρίσει και στη συνέχεια να ξεκολλήσει και να πέσει. Για το προλάβεις, βάλε πάγο γύρω από το πονεμένο δάχτυλο και κράτα το εκεί για όσο περισσότερο χρόνο αντέχεις, επί μία ώρα. Πονάει αλλά δουλεύει. Αν δεν αντέχεις τη συνεχή επαφή του πάγου με το δάχτυλο, αφαίρεσέ τον κάθε τόσο για λίγα δευτερόλεπτα και επανάλαβε. Έτσι θα γλιτώσεις και το μαύρισμα και το ίδιο το νύχι.