Εσωτερικές υποθέσεις

27.08.2009
Οι επενδύσεις των τοίχων μιας κατοικίας αποτελούν το βασικό υλικό, το «φόντο» που θα αναδείξει το ύφος του χώρου ενισχύοντας τα δυνατά του σημεία ή ελαχιστοποιώντας μικρές κατασκευαστικές... αδυναμίες.

Τα υλικά που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αισθητι- κή αναβάθμιση μιας κατοικίας είναι τα επιχρίσματα, το ξύλο, η γυψοσανίδα, τα τούβλα, η πέτρα, το μάρμαρο και ο γρανίτης. Καθένα από αυτά, εκτός από τα δικά του χαρακτηριστικά, προσδίδει και ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στο χώρο όπου θα τοποθετηθεί. Για να πε-τύχει κανείς το αποτέλεσμα που επιθυμεί, πρέπει να είναι ενημερωμένος και να έχει επιλέξει εκ των προτέρων το ύφος διακόσμησης που θα ακολουθήσει ο χώρος - αν πρόκειται για καινούρια κατοικία. Αν πρόκειται για ανακαίνιση, θα λειτουργήσει αντίστροφα, δηλαδή θα επιλέξει τα υλικά βάσει και της δεδομένης επίπλωσης.

Επιχρίσματα
Τα επιχρίσματα, ο σοβάς δηλαδή, μπορούν να εφαρμοστούν με διάφορους τρόπους ώστε να δώσουν μια τελείως διαφορετική όψη στο χώρο. Υπάρχουν ανάγλυφες επιφάνειες οι οποίες δημιουργούνται ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του σοβά, π.χ. πεταχτό ή τριφτό. Μπορεί, επίσης, η βαφή να γίνει μαζί με το σοβά (χρωματιστοί σοβάδες), ενώ στην αγορά υπάρχουν σοβάδες με θερμομονωτικές ιδιότητες που είναι ιδανικοί για περιπτώσεις ανακαινίσεων όπου δεν έχει προβλεφθεί η μόνωση. Η λύση είναι οικονομική και σχετικά εύκολη αφού χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα για την εφαρμογή τους.

Ξύλο
Το ξύλο είναι ένα διαχρονικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλους τους χώρους της κατοικίας τόσο για να επενδύσει τους τοίχους και την οροφή όσο και για τα δάπεδα. Με την κατάλληλη εφαρμογή μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς προβλήματα και στην κουζίνα ή στο μπάνιο δίνοντας την ευκαιρία για μια ξεχωριστή διακόσμηση. Η κατεύθυνση που θα έχουν οι τοποθετημένες σανίδες, η διατομή τους, η επεξεργασία, το φινίρισμα των γωνιών, οι κορνίζες και τα σοβατεπί παίζουν σπουδαίο ρόλο στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ξύλινες επενδύσεις στερεώνονται συνήθως σε ξύλινο δευτερεύο-ντα σκελετό που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτές και τα δομικά στοιχεία που επενδύουν. Η στερέωση γίνεται με βίδες, καρφιά ή συνδετήρες. Κάποια ειδικά σημεία μπορεί να φινιριστούν εκ των υστέρων με κόλλα ή στόκο. Το πάχος του βοηθητικού σκελετού δημιουργεί ένα μικρό διάκενο αερισμού ανάμεσα στα δομικά στοιχεία και στην επένδυσή τους, όπου μπορούν να εφαρμοστούν μονωτικά πανό για εσωτερική θερμομόνωση του χώρου. Ο βοηθητικός σκελετός παρέχει εξάλλου τη δυνατότητα της κάλυψης μικρών κατασκευαστικών ατελειών ή φθορών του τοίχου, αποκλίσεις επιπεδότητας, ξεφλουδίσματα του σοβά, μικρορωγμές κτλ. Στην περίπτωση που το διάκενο αερισμού δε θεωρείται απαραίτητο και οι τοίχοι είναι απόλυτα επίπεδοι και σταθεροί, οι ξύλινες επενδύσεις μπορεί να καρφωθούν ή να επικολληθούν απευθείας, χωρίς βοηθητικό σκελετό.

Γυψοσανίδα
Η απαίτηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας για τη μείωση του χρόνου και του κόστους κατασκευής ενός κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα την αναζήτηση λύσεων μέσα από συστήματα με γρήγορη και πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία κατασκευής και ενσωματωμένα υλικά αυστηρών προδιαγραφών και βελτιωμένων χαρακτηριστικών. Οι κύριοι τύποι γυψοσανίδας είναι:
α) οι δομικές, που χρησιμοποιούνται για το διαχωρισμό τοίχων και ψευδοροφών και για εσωτερική επένδυση.
β) οι πυράντοχες, σε περιπτώσεις απαίτησης αντοχής στη φωτιά,
γ) οι άνθυγρες, σε χώρους με αυξημένη υγρασία
δ) οι διάτρητες, που έχουν ηχοαπορροφητικές ιδιότητες.

Τα πλεονεκτήματά της είναι το χαμηλό βάρος, που σημαίνει μείωση των φορτίων μιας κατασκευής, το μικρό πάχος, η ταχύτητα παράδοσης, η ελεγχόμενη ποιότητα και η οικονομία.

Εμφανή τούβλα
Το χειροποίητο τούβλο είναι ένα από τα παλαιότερα οικοδομικά υλικά. Στην εποχή μας χρησιμοποιείται κυρίως σε επενδύσεις. Το φυσικό βαθυκόκκινο χρώμα, οι μικρές αναλογίες και η γήινη ζεστασιά του το καθιστούν ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά δόμησης. Οι σύγχρονοι σχεδιαστές, είτε το υιοθετούν σε αυστηρές, κλασικές συνθέσεις είτε σε ανάλαφρες, είναι σίγουρο πως εκτιμούν τη διαχρονική παρουσία του στην τέχνη του χτισίματος. Σε περιπτώσεις ανακαινίσεων στις οποίες οι ιδιοκτήτες επιθυμούν τη βελτίωση της εμφάνισης μιας επιφάνειας σοβαντισμένου τοίχου, μπορούν να προμηθευτούν τεχνητά, διακοσμητικά τούβλα πάχους 1,5 εκ. που επικολλώνται στην επιφάνεια.

Φυσικές πέτρες
Η πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό κατασκευής τοιχοποιίας με ιδιαίτερη αισθητική. Τα φυσικά πετρώματα διακρίνονται από γεωλογικής άποψης σε 3 κατηγορίες: τα ηφαιστειογενή, τα ιζηματογενή και τα μεταμορφωμένα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο βασάλτης, ο γάβρος και ο γρανίτης που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τοιχοποιίας. Οι ασβεστόλιθοι δεν επιλέγονται συχνά ως δομικές μονάδες φέρουσας κατασκευής γιατί δεν είναι τόσο ανθεκτικοί. Στα μεταμορφωμένα πετρώματα ανήκουν οι γνεύσιοι, οι σχιστόλιθοι και τα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται σήμερα για επιστρώσεις δαπέδων. Οι πέτρες που αξιοποιούνται στην κατασκευή τοίχων, μπορεί να έχουν ορθογώνιο ή ακατέργαστο σχήμα. Οι ορθογώνιες πέτρες κόβονται από τη μάζα των πετρωμάτων από τα οποία προέρχονται με τη χρήση μηχανικών μέσων. Οι ακανόνιστες εξάγονται από πετρώματα που αποτελούνται από παράλληλες στρώσεις και αφήνονται στη φυσική τους κατάσταση.

Ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, οι πέτρες μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών επεξεργασίες, όπως π.χ. απολέπιση με καλέμι για να αποκτήσει μια επιφάνεια φυσική όψη, κρούση με μυτερό εργαλείο για πορώδη επιφάνεια, χάραξη για γραμμωτή, τρίψιμο με δίσκο ή αμμοβολή για τραχιά και τρίψιμο με δίσκο για καμπυλόγραμμο ανάγλυφο.

Τεχνητές πέτρες
Η βιομηχανική παραγωγή τεχνητών λίθων παρέχει αρκετές δυνατότητες οικονομικού σχεδιασμού, προσφέροντας μια λύση εύκολης τοποθέτησης. Σήμερα διατίθενται στην αγορά πολλοί τύποι τεχνητής πέτρας σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Η βιομηχανική πέτρα είναι ένα συνθετικό υλικό που για τη δημιουργία της επιλέγονται φυσικά αδρανή τα οποία αφού περάσουν από τη διαδικασία διαχωρισμού τους σε γαιώδη υλικά, στη συνέχεια τα ελαφρύτερα αδρανή με το συνδετικό κονίαμα και την άμμο χύνονται σε καλούπια μαζί με οξείδια του σιδήρου που συντελούν στο χρωματισμό τους. Οι επενδύσεις με τεχνητή πέτρα δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση.

Μάρμαρο
Το μάρμαρο χρησιμοποιείται κυρίως σε μπάνια, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη χρήση του και σε άλλους χώρους. Τοποθετείται πάνω σε τούβλα ή σοβά, είναι ανθεκτικό, πλένεται εύκολα και διατίθεται σε πολλά σχέδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ