Σε πρώτο πρόσωπο

24.09.2009
Οι δημιουργικές και διακοσμητικές επεμβάσεις των ιδιοκτητών αναδεικνύουν το κομψό στιλ ενός διαμερίσματος στην Κηφισιά.

Οι δημιουργικές και διακοσμητικές επεμβάσεις των ιδιοκτητών αναδεικνύουν το κομψό στιλ ενός διαμερίσματος στην Κηφισιά. Είναι αλήθεια πως η δεύτερη ανάγνωση κάθε σπιτιού αποκαλύπτει πολλά και σημαντικά στοιχεία από την προσωπικότητα των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό. Πέρα από την αρχιτεκτονική μελέτη, τις εντυπωσιακές επιλογές των ειδικών, τα εξελιγμένα υλικά της σύγχρονης οικοδομικής τέχνης, αυτό που δομεί ουσιαστικά ένα χώρο είναι οι έμψυχες παρεμβάσεις! Η συγκεκριμένη θεωρία βρίσκει επιτυχημένη εφαρμογή σε αυτή την κατοικία στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, που υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα Στέλιο Βακιρτζή, το οποίο έχει το προνόμιο να βρίσκεται στο επίπεδο του κήπου και να απολαμβάνει τη φυσική εικόνα του πρασίνου, αλλά και τη φρεσκάδα της πισίνας. Η είσοδος του σπιτιού οδηγεί απευθείας σε ένα μεγάλο χώρο με το σαλόνι και την τραπεζαρία, υπογραμμίζοντας την επιθυμία για ελευθερία κινήσεων και για συνύπαρξη πολλών χρήσεων. Ηδη με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι εδώ κατοικούν άνθρωποι που έχουν αγαπήσει το χώρο.

Κόντρα στα στερεότυπα, ένα μεγάλο τμήμα του τοίχου της τραπεζαρίας καλύπτεται από μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, στοιχείο που προδίδει την αδυναμία των ιδιοκτητών για τα βιβλία. Η οπτική επαφή με την κουζίνα εντείνει την πρόθεση για επικοινωνία και το κομψό πάσο αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση. Η καθημερινή τραπεζαρία, βαμμένη σε παστέλ τόνους του ροζ-μοβ, δημιουργεί έναν ήπιο κι ευχάριστο συνδυασμό με την ice blue απόχρωση της κουζίνας. Η διαρρύθμιση αυτού του επιπέδου ολοκληρώνεται με το en suite υπνοδωμάτιο. Oι άνετοι χώροι του περιλαμβάνουν την κρεβατοκάμαρα, το μπάνιο και μια ευμεγέθη και εξαιρετικά πρακτική walk in closet. Το κατώτερο επίπεδο του σπιτιού καταλαμβάνουν ένα ακόμη υπνοδωμάτιο και ο ξενώνας με τα αντίστοιχα μπάνια τους.

Ενα αγαπημένο χόμπι, μια δημιουργική συνήθεια πολλών χρόνων έβαλε για ακόμη μια φορά προσωπική σφραγίδα στο οικιακό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες του όχι μόνο σχεδίασαν, αλλά κατασκεύασαν πολλά από τα έπιπλα που βρίσκονται στο σπίτι. Η βιβλιοθήκη στην τραπεζαρία με τα ανοιχτά και τα κλειστά στοιχεία είναι εξ ολοκλήρου δικό τους έργο, όπως και το λιτό, μεγάλο τραπέζι. Ακόμη και οι καρέκλες της κουζίνας με την πλεκτή, δερμάτινη πλάτη φέρουν τη δική τους υπογραφή. Ισως γι’ αυτό και ο γιος της οικογένειας, ακολουθώντας τις δυναμικές παρεμβάσεις των γονιών του, έχει διαμορφώσει τον προσωπικό του χώρο με έργα graphic art και αυτοκόλλητες κονκάρδες που δίνουν μια άκρως νεανική νότα. Η σχέση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο παραμένει ένα από τα μεγάλα ατού του σπιτιού. Οι εικόνες του κήπου και του νερού εισβάλλουν μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα και επιβάλλονται στο χώρο υποδοχής. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν κάθε διαχωριστικό αποσύρεται, ο κήπος μοιάζει σαν φυσική προέκταση του σπιτιού και οι συνήθειες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ