Touch wood!

24.09.2009
Το ξύλινο πάτωμα παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή τόσο των κατα-σκευαστών όσο και των καταναλωτών.

Το ξύλο είναι ένα διαχρονικό υλικό το οποίο μένει ανεπηρέαστο από τις εκάστοτε τάσεις της μόδας, ενώ ο χρόνος που περνάει τού συμπεριφέρεται με ευγένεια και λεπτότητα! Η φυσική γοητεία του έγκειται επίσης στον επιτυχημένο συνδυασμό των μικρών ατελειών όπως είναι τα νερά ή οι χρωματικές μικροδιαφορές που παρουσιάζονται στην επιφάνειά του. Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης διακρίνουμε τρεις πολύ διαδεδομένους τύπους ξύλινου πατώματος (το καρφωτό, το κολλητό και το πλωτό), ενώ το προλουστραρισμένο και το laminate είναι δύο είδη του που εντάσσονται στη βιομηχανική παραγωγή.

Καρφωτό δάπεδο
Είναι ο πιο παλιός τύπος ξύλινου παρκέ. Κατασκευάζεται από λωρίδες ατόφιου ξύλου οι οποίες έχουν πάχος 20-22 χιλ., ενώ το μήκος τους ποικίλλει. Η ποιότητα του ξύλινου δαπέδου εξαρτάται από το είδος του ξύλου που έχει χρησιμοποιηθεί αλλά και από τις διαστάσεις του. Εξυπακούεται ότι όσο μεγαλώνει η διάσταση αυξάνεται και το κόστος. Το συγκεκριμένο είδος παρκέ τοποθετείται πάνω σε βάση από καδρόνια λευκής ξυλείας, με καρφιά και κόλλα, και έχει εξαιρετικά μεγάλο χρόνο ζωής κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να δεχτεί πολλά τριψίματα και λουστραρίσματα. Ενα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητά του να επισκευάζεται εύκολα και να συμπληρώνεται σε περίπτωση ανακαίνισης ή αλλαγής στη διαρρύθμιση του χώρου.

Εναλλακτικές λύσεις
Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί κατασκευαστικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν την εφαρμογή καρφωτού πατώματος σε κάποιους χώρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κολλητό πάτωμα έρχεται να δώσει μια αισθητικά και λειτουργικά άρτια λύση. Κατασκευάζεται από ατόφιο ξύλο πάχους 14-22 χιλ., γεγονός που σημαίνει ότι η εικόνα του δε διαφέρει σε τίποτε από το καρφωτό παρκέ και φυσικά προσφέρει ανάλογες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες. Το κολλητό πάτωμα είναι ιδανικό για ανακαινίσεις αφού μπορεί να κολληθεί πάνω από μωσαϊκό, πλακάκι ή τσιμεντοκονία χωρίς να απαιτείται η αποξήλωση του προϋπάρχοντος δαπέδου. Τοποθετείται πολύ εύκολα και γρήγορα προσφέροντας μείωση του γενικού κόστους κατασκευής.
Εκτός από αυτή τη λύση υπάρχει και το πλωτό πάτωμα, μια άκρως οικονομική και σχετικά πρόχειρη λύση, με ικανοποιητικά όμως αποτελέσματα. Η κατασκευή του γίνεται με την τοποθέτηση αρχικά ενός υποστρώματος πάνω στο υφιστάμενο πάτωμα (για ηχητική και θερμική μόνωση) και στη συνέχεια προστίθενται οι πλάκες του ξύλου, με το συνολικό βάρος τους να τα συγκρατεί στη θέση τους. Με τον καιρό βέβαια αλλά και την επίδραση της υγρασίας είναι πιθανόν να εμφανισθούν κάποιες ρωγμές οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί αν η συνολική εγκατάσταση είχε στερεωθεί μόνιμα στο πάτωμα. Παρ΄ όλα αυτά το πλωτό πάτωμα θεωρείται μια αξιόλογη λύση χάρη στην οικονομία χρόνου και κόστους που προσφέρει.

Προλουστραρισμένο δάπεδο
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των προλουστραρισμένων πατωμάτων οφείλεται στα σημαντικά πλεονεκτήματά τους. Αυτό το είδος πατώματος διατηρεί τα νερά, τους χρωματισμούς, τις φυσικές ατέλειες και τα χαρακτηριστικά του ξύλου, ενώ η μέθοδος επεξεργασίας του συντελεί στην παραγωγή πατωμάτων υψηλής αισθητικής και μεγάλης ποικιλίας σχεδίων. Η βάση του υλικού αποτελείται από HDF, κοντραπλακέ ή λευκή ξυλεία και συνιστά ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς βελτιώνει σημαντικά την αντοχή του.

Τα προλουστραρισμένα πατώματα είναι προϊόντα με οικολογικό χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των δασών αφού για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται ξυλεία ελεγχόμενης ανάπτυξης και υλοτόμησης.

Laminate δάπεδο
Ο συγκεκριμένος τύπος δαπέδου χαρακτηρίζεται και ως πολυστρωματικός αφού δημιουργείται από την ένωση δύο ή περισσότερων στρωμάτων. Συνήθως κατασκευάζεται από συνδυασμό συνθετικών και φυσικών υλικών, δίνοντας την αίσθηση του πραγματικού ξύλου. Η διάδοσή του στην οικοδομική τέχνη τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην ανθεκτικότητά του, στην απλή και γρήγορη τοποθέτησή του, στο χαμηλό κόστος και στην αντοχή στη φθορά, το ξεθώριασμα και τους λεκέδες. Είναι συμβατό με τα περισσότερα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ιδανικό για ανακαινίσεις χάρη στο μικρό πάχος της διατομής του. Τέλος, η υψηλή αντοχή του στη σκληρή χρήση το καθιστά ιδανικό για χώρους με μεγάλη κυκλοφορία.

Μυστικά συντήρησης
Αντίθετα με ό,τι πίστευε ο περισσότερος κόσμος στο παρελθόν η φροντίδα του ξύλινου δαπέδου είναι απλή. Αρκεί να το περάσει κανείς με ένα βρεγμένο και καλά στυμμένο πανί ή κάποιο ουδέτερο καθαριστικό. Μπορεί ακόμη να το επαλείψει με ειδικό κερί ή λάδι για να ανανεώσει την όψη του. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το λούστρο, δύο ακόμη υλικά, το λάδι και το κερί, χρησιμοποιούνται για το φινίρισμα του ξύλινου παρκέ. Το βερνίκι έχει μεγαλύτερη αντοχή στις γρατζουνιές και τα χτυπήματα, ενώ τα υπόλοιπα διακρίνονται για το σοφιστικέ και ανεπιτήδευτο αποτέλεσμα που αποδίδουν.Ενας κανόνας που βρίσκει άριστη εφαρμογή στα ξύλινα δάπεδα είναι κατά την αγορά να κρατά κανείς κατά μέρος μερικά σανίδια ώστε να είναι δυνατή κάποια μελλοντική αντικατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος ή φθοράς.