Τεχνοτροπίες βαφής τοίχων

30.05.2016
Οταν το βάψιμο του σπιτιού αποκτά «καλλιτεχνικές» διαστάσεις, οι τεχνοτροπίες βαφής καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις για χώρους με μοναδική ταυτότητα. Οι τεχνικές διακόσμησης τοίχων τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται με επιτυχία, δίνοντας άριστα αποτελέσματα.

Διακριτικές ή εκκεντρικές, απλές ή πολύπλοκες, οι τεχνοτροπίες βαψίματος, που διαφέρουν τόσο ως προς το αποτέλεσμα όσο και ως προς το βαθμό δυσκολίας, έχουν στόχο να δώσουν αξία και την αίσθηση του βάθους σε επίπεδες επιφάνειες. Μπορείτε, επίσης, να συνθέσετε καλαίσθητες διχρωμίες, να προσθέσετε σχέδια με ή χωρίς περίγραμμα, να κάνετε μια επιφάνεια να μοιάζει με μεταλλική, ξύλινη ή ανάγλυφη. Αυτό που απομένει είναι να επιλέξετε τεχνοτροπία και να ελέγξετε αν το φινίρισμα, η τελική δηλαδή υφή που θα έχει η επιφάνεια όταν το χρώμα στεγνώσει, ανταποκρίνεται στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν αποφασίσετε να ανανεώσετε το χώρο σας, μερικές απλές συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Προεργασία

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας που θα βαφτεί, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας για το δάπεδο και την επίπλωση του χώρου.
  • Ξηλώστε κάθε πρόσθετο στοιχείο στον τοίχο, βγάλτε τα καρφιά, ξεβιδώστε τις πρίζες και τους διακόπτες.
  • Η παροχή του ρεύματος κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων εργασιών πρέπει να είναι κλειστή.
  • Καλύψτε με νάιλον ή χαρτόνια το δάπεδο και τα φωτιστικά, χρησιμοποιήστε παλιά σεντόνια για τα έπιπλα και χαρτοταινία για να καλύψετε τα σοβατεπί και οτιδήποτε άλλο δε θέλετε να βαφτεί.
  • Καθαρίστε τους τοίχους από τη σκόνη και εάν υπάρχουν ρωγμές ή άλλα ελαττώματα καλύψτε τα με στόκο.

Διακοσμητικές τεχνικές

Οι διακοσμητικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν είναι πολλές και βασίζονται κυρίως στην προσθήκη ή αφαίρεση χρώματος από το βαμμένο τοίχο, με τη χρήση εργαλείων όπως ειδικές βούρτσες, σκούπες, σπάτουλες, ρολά, σπόγγους κτλ.

Ανάγλυφος τοίχος

Επιτυγχάνεται με ειδικά ρολά και έτοιμα διακοσμητικά επιχρίσματα. Αυτά προκύπτουν από τρίμματα μαρμάρου, γρανίτη ή φυσικής πέτρας που με το τρίψιμο στον τοίχο χαράζουν το νωπό υλικό. Δίνουν ανάγλυφη μορφή, σαν ψιλό μωσαϊκό, είναι πολύ ανθεκτικά σε χτυπήματα και πιέσεις και παρουσιάζουν ικανοποιητική συμπεριφορά στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Το επίχρισμα σπατουλαρίσματος απλώνεται σε παχιά στρώση και η επεξεργασία του γίνεται με σπάτουλα.

Απομίμηση ξύλου

Για τη δημιουργία επιφάνειας που θα θυμίζει ξύλο στον τοίχο χρησιμοποιείται μια χτένα για τις γραμμώσεις και κομμάτια φελλού για τους ρόζους.

Εφέ μαρμάρου

Εδώ χρειάζεται επιδεξιότητα και προσοχή στο ζωγράφισμα των γραμμών. Αρχικά επιλέγεται μια απόχρωση που πλησιάζει χρωματικά στο φυσικό μάρμαρο. Με ειδικό πινέλο σχεδιάζονται στον τοίχο τα «νερά», σε σκουρότερες αποχρώσεις από το φόντο. Εάν τα «νερά» είναι πολύ έντονα, μπορείτε με τη βοήθεια ενός μαλακού υφάσματος να τα απαλύνετε.

Εφέ με σκούπα

Πριν από την εφαρμογή της τεχνικής, δοκιμάστε σε μια μικρή επιφάνεια τα χρώματα της επιλογής σας αλλά και τις δυνατότητες συνδυασμού τους. Κι αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πραγματικά χρώματα και σε αυτά που βλέπουμε στα χρωματολόγια. Αφού καταλήξετε, ετοιμάζετε το χρώμα βάσης της αρεσκείας σας και το απλώνετε με ρολό σε όλη την επιφάνεια του τοίχου. Οταν η βαφή είναι ακόμη νωπή, με τη βοήθεια μιας σκούπας (με χρώμα άλλης απόχρωσης εάν επιθυμείτε αντίθεση) αφαιρείτε απαλά τη νωπή βαφή.

Στένσιλ

Ενδείκνυται για επαναλαμβανόμενα μοτίβα, κορνίζες, περιμετρικές μπορντούρες ή ως θέμα για παιδικά δωμάτια. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα στένσιλ ή να φτιάξετε τα δικά σας με χαρτόνι ή ζελατίνα. Σχεδιάστε το θέμα που θέλετε στο χαρτόνι και κόψτε το με ένα κοπίδι. Χρησιμοποιήστε ταινία για να κολλήσετε το στένσιλ στον τοίχο και βάψτε το εσωτερικό του κομμάτι. Αφού στεγνώσει καλά, ξεκολλήστε με προσοχή.

Εφέ με σπόγγο

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αρκετά εύκολη στην εφαρμογή της και ενδείκνυται στην περίπτωση που επιθυμείτε να δώσετε έμφαση σε έναν κεντρικό τοίχο.
Περάστε τον με ένα πρώτο χέρι μπογιάς και αφήστε τον να στεγνώσει.
Στη συνέχεια, για το δεύτερο χέρι χρησιμοποιήστε σπόγγο θαλάσσης -αφού τον έχετε βρέξει και στύψει ώστε να διατηρείται νωπός- που τον έχετε βυθίσει σε πιο σκούρα απόχρωση του ίδιου χρώματος.
Μπορείτε επίσης να βάψετε τον τοίχο με το δεύτερο χρώμα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του σπόγγου, να το αφαιρέσετε.

Ρολά τεχνοτροπίας

Με τη μεγάλη ποικιλία ρολών που διατίθενται στο εμπόριο, η τεχνική αυτή προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εκείνο που χρειάζεται προσοχή είναι το «κορνιζάρισμα» στον τοίχο. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μιας χαρτοταινίας στις πλευρές που βοηθάει το ρολό να πατάει ακριβώς επάνω στη γραμμή, με αποτέλεσμα ένα ομοιόμορφο διακοσμητικό σχέδιο.

Colour washing

Χαρίζει μια ιδιαίτερη ένταση στις επιφάνειες και ταιριάζει σε διαδρόμους και «άδειους» χώρους, χωρίς πολλά έπιπλα. Χρησιμοποιήστε δύο χρώματα κοντινών αποχρώσεων ή επιλέξτε ουδέτερο τόνο για το ένα από αυτά. Περάστε τον τοίχο με δύο χέρια από το πρώτο χρώμα και αφήστε τον να στεγνώσει καλά. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και με χιαστί κινήσεις περάστε τον τοίχο με το δεύτερο χρώμα. Τέλος, με τη βοήθεια ενός μαλακού σφουγγαριού απαλύνετε το αποτέλεσμα.