Ονειρα σε... μπλε φόντο

24.05.2007
Ανεβάστε τις μετοχές της κατοικίας σας με πισίνες απόλυτης ασφάλειας και υψηλής αισθητικής και κάντε απολαυστικές βουτιές στη... χαλάρωση και την αναζωογόνηση.

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η κατασκευή ή η τοποθέτηση μιας πισίνας δεν αποτελεί πια ανεκπλήρωτο όνειρο ζωής, ούτε κατ ανάγκη ένα πολύ δαπανηρό σχέδιο. Αν διαθέτετε τον -κατάλληλων διαστάσεων- «ελεύθερο» χώρο στον κήπο σας μπορείτε πλέον να αποκτήσετε μια πλήρως εξοπλισμένη πισίνα εύκολα, γρήγορα και προπαντός οικονομικά. Βασικός κανόνας για μια επιτυχημένη, αισθητικά και λειτουργικά, πισίνα είναι το σχέδιο και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να εναρμονίζονται με το άμεσο περιβάλλον της, αλλά και να ταιριάζει με την τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί (σπίτι στην πόλη, το νησί ή το βουνό).

Διαστάσεις

Το συνηθισμένο μέγεθος μιας ιδιωτικής πισίνας είναι 5x10 μ. ή 4x8 μ., ενώ σαν ελάχιστο μπορεί να οριστεί το 3x6 μ. Αν υπάρχει βατήρας, η πισίνα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 2,5 μ. Συνήθως στις πισίνες δημιουργείται κυμαινόμενο βάθος, με ένα ρηχό τμήμα το οποίο θα κρίνεται κατάλληλο για τα παιδιά.

Τύποι

Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής, οι πισίνες διακρίνονται σε χτιστές και προκατασκευασμένες, παρουσιάζοντας μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος. Στην πρώτη περίπτωση, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσκαφής του εδάφους, η πισίνα καλουπώνεται εξαρχής και χτίζεται από μπετόν ή εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, ενώ στη δεύτερη συναρμολογείται και τοποθετείται αμέσως μετά από την εκσκαφή.

Οι προκατασκευασμένες πισίνες, ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησής τους, χωρίζονται σε μόνιμες και προσωρινές. Οι μόνιμες παραδίδονται με τον απαραίτητο εξοπλισμό λειτουργίας και τοποθετούνται βυθισμένες στο έδαφος πάνω σε στρώση αδρανών υλικών ή ελαφρά οπλισμένου σκυροδέματος. Παράγονται σε τυποποιημένες διαστάσεις, μορφές και μεγέθη σύμφωνα με το καλούπι που διαθέτει ο κατασκευαστής. Οι προσωρινές τοποθετούνται χωρίς προεργασία πάνω στο έδαφος, σε επίπεδη και ομαλή επιφάνεια, έχουν σχήμα κυκλικό ή ορθογώνιο και απλό εξοπλισμό. Κατασκευάζονται από μια ανθεκτική μεμβράνη με μεταλλικό σκελετό, έχουν σχετικά μικρό βάθος και μεταφέρονται εύκολα. Για την κατασκευή ή τοποθέτηση μιας προκατασκευασμένης πισίνας, το άνοιγμα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τις διαστάσεις της.

Οι χτιστές πισίνες κατασκευάζονται από μπετόν (στο στάδιο της σκυροδέτησης προβλέπεται ο εντοιχισμός των δικτύων και των φωτιστικών), ακολουθεί το σοβάτισμα με στεγανή, πατητή τσιμεντοκονία και η διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας με ειδικού τύπου πλακάκι ή χρώμα. Οι πισίνες από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα (gunite) έχουν τη δυνατότητα να πάρουν οποιοδήποτε ακανόνιστο σχήμα. Μετά από την εκσκαφή τοποθετούνται στα τοιχώματα τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά δίκτυα, καθώς και ένα πλέγμα σιδήρου. Στο τέλος, εκτοξεύεται με πίεση σκυρόδεμα χωρίς να χρειάζεται να κατασκευαστεί ξυλότυπος. Το τοιχίο της πισίνας πρέπει να είναι στεγανό, κάτι που επιτυγχάνεται με πρόσμεικτα στεγανωτικά μάζας κατά τη σκυροδέτηση και με επαλείψεις στη συνέχεια. Για τις μόνιμες προκατασκευασμένες πισίνες χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι που συνδυάζουν συνθετικά υλικά (fiberglass) και εύκαμ-πτα φύλλα PVC.

Στην επιτόπου κατασκευή απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σύνδεση των περιμετρικών τοιχωμάτων με την πλάκα του πυθμένα, όπως και πρόβλεψη του σφραγίσματος των αρμών.

Εσωτερικές πισίνες

Οι κλειστές πισίνες μπορεί να διαμορφωθούν στο εσωτερικό μιας κατοικίας, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη όψη στο χώρο. Η απόλαυση της κολύμβησης ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών αποτελεί το βασικό πλεονέκτημά τους. Θα πρέπει, όμως, να ληφθεί μέριμνα για την αφαίρεση της υγρασίας -που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για ένα κτίριο- καθώς μια θερμαινόμενη πισίνα προκαλεί εξάτμιση 1-2 λίτρων νερού ανά ώρα. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί η γειτνίασή της με τα δομικά στοιχεία του κτίσματος. Μια εσωτερική πισίνα μπορεί να συνδυαστεί με τη θέρμανση τόσο του νερού όσο και του χώρου διαμόρφωσής της. Τα είδη των συστημάτων θέρμανσης είναι αρκετά (ηλιακοί συλλέκτες, θέρμανση με καύση, αντλίες κτλ.) και επιλέγονται ανάλογα με το είδος της κατασκευής και τις επιθυμίες του χρήστη.

· Οι πισίνες με κυμαινόμενο βάθος ενδείκνυνται για παιδιά, αλλά και για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή μεγάλης ηλικίας.

· Για να καθαρίσετε το εσωτερικό της πισίνας, εξοπλιστείτε με ειδικές σκούπες, βούρτσες, απορρυπαντικά και μια απόχη.

Επένδυση πισίνας

Η επένδυση της δεξαμενής (αφορά κυρίως τις χτιστές πισίνες, διότι οι προκατασκευασμένες έχουν απόλυτη στεγανότητα και αντοχή) πρέπει να εξασφαλίζει στεγανότητα, να μειώνει την ολισθηρότητα, να είναι ανθεκτική στα χημικά μέσα απολύμανσης του νερού, εύκολη στον καθαρισμό και τη συντήρηση, να αποτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως και να αντέχει στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Ιδανικές λύσεις, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο κατασκευής, είναι οι ειδικές γι αυτήν την περίπτωση βαφές, τα κεραμικά πλακίδια ή ψηφίδες, το liner (ολόσωμες, εύκαμπτες επενδύσεις) κτλ. Αν επιλέξετε τη λύση των κεραμικών πλακιδίων θα βρείτε στην αγορά μια πλούσια γκάμα αντιολισθηρών, πλευρικών για διαμόρφωση σκαλοπατιών, για γωνίες κ.ά., σε πολλά σχέδια και αποχρώσεις. Συνήθως χρησιμοποιούνται θαλασσί αποχρώσεις, ανοικτού πράσινου ή σε συνδυασμό. Η επιφάνεια των πλακιδίων μπορεί να είναι ανάγλυφη ή λεία. Για την τοποθέτησή τους προβλέπεται πρόσθετη στεγανοποιητική επάλειψη των επιφανειών στις οποίες θα εφαρμοστούν.

Οι ψηφίδες που διατίθενται σε πλάκες είναι μια πρακτική λύση σε περίπτωση δεξαμενών με καμπύλες επιφάνειες ή επιφάνειες ακανόνιστου σχήματος.

Οι βαφές, συνήθως σε αποχρώσεις του μπλε, εφαρμόζονται σε καθαρές, λείες επιφάνειες και το κόστος συγκριτικά με άλλες επιλογές είναι χαμηλότερο. Το liner κατασκευάζεται στο εργοστάσιο από μεμβράνες συγκεκριμένων διαστάσεων, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στον πυθμένα της πισίνας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις εσωτερικές γωνίες. Γι αυτόν το σκοπό χρησιμοποιούνται ειδικά πλακίδια με καμπύλη επιφάνεια και αρμοί.

Σκάλες και σκαλοπάτια

Για την ασφαλή είσοδο και έξοδο από την πισίνα θα πρέπει να υπάρχουν σκάλες με στηθαίο (χτιστές, μεταλλικές ή από συνθετικά υλικά), όπως επίσης και αντιολισθητικά, με διακριτό περίγραμμα, σκαλοπάτια.

Πισίνα και χώρος

Η θέση θεμελίωσης μιας πισίνας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εδάφους, τη μορφή, το μέγεθός της αλλά και τις απαιτήσεις των χρηστών της. Προσέξτε επίσης τον προσανατολισμό της (καλύτερος είναι ο νότιος), τον άνεμο, το να διευκολύνει την πρόσβαση από και προς το σπίτι, όπως και το να μην είναι εκτεθειμένη στα αδιάκριτα βλέμματα. Ιδανική επιλογή συνιστούν τα βραχώδη εδάφη, παρόλο που το κόστος είναι υψηλότερο λόγω των δαπανών για την εκσκαφή. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται τα αμμώδη και αργιλώδη εδάφη, που χαρακτηρίζονται ακατάλληλα για θεμελίωση και η εξυγίανσή τους απαιτεί μεγάλο κόστος.

Για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της πισίνας χρειάζεται μελέτη σε συνδυασμό με τον κήπο, έτσι ώστε η πρόσβαση να είναι ασφαλής. Η αντιολισθητική επιφάνεια που περιβάλλει τα άκρα της πισίνας μπορεί να διαφοροποιείται χρωματικά ώστε να δίνεται σαφής εικόνα της ενότητας, ενώ καλό είναι να μεσολαβεί ανάμεσα στην πισίνα και τον κήπο διάδρομος με επιφάνεια επενδυμένη από κεραμικά πλακίδια ή ξύλινο δάπεδο ειδικής επεξεργασίας. Η σωστή μελέτη του κήπου, το γκαζόν και η δεντροφύτευση γύρω από την πισίνα δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα μορφολογία που αναβαθμίζει το σύνολο. Η διαμόρφωση των περιοχών δραστηριότητας, που μπορεί να περιλαμβάνει υπαίθριο ντους, bbq, τραπεζαρία ή καθιστικό, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με τη μελέτη του κήπου και να προβλέπει σκίαστρα (δέντρα, τέντες, κιόσκια) ώστε η παραμονή στο χώρο να είναι εξίσου ευχάριστη όλες τις ώρες της ημέρας.

· Για τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από την πισίνα προτιμήστε ανθεκτικά, αειθαλή φυτά και θάμνους ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση του εσωτερικού της από φύλλα.

· Η πρόσβαση από την κατοικία στην πισίνα πρέπει να είναι εύκολη και να επιτυγχάνεται μέσω άνετων και αντιολισθηρών διαδρόμων.