Χτίζοντας σε «δύσκολα» οικόπεδα

22.10.2009
Η αξιοποίηση προβληματικών οικοπέδων αποτελεί μια αρχιτεκτονική πρόκληση που οδηγεί τους αρχιτέκτονες στην εύρεση εμπνευσμένων και πρωτότυπων λύσεων.

Ορισμένα οικόπεδα θεωρούνται προβληματικά καθώς παρουσιάζουν μειονεκτήματα που δυσκολεύουν την αξιοποίησή τους, όπως το μικρό τους μέγεθος, το ακανόνιστο πολυγωνικό σχήμα τους, η θέση τους καθώς επίσης και περιορισμοί της πολεοδομικής νομοθεσίας που δυσχεραίνουν την οικοδόμησή τους. Τα οικόπεδα αυτά έχουν προκύψει μερικές φορές από ρυμοτόμηση ή ακόμα από «διαμελισμό» ενός μεγάλου οικοπέδου σε επιμέρους κάθετες συνιδιοκτησίες.

Αν και φαίνεται παράδοξο, ακόμα και οικόπεδα εκτός σχεδίου τεσσάρων στρεμμάτων μπορεί να αποδειχτούν προβληματικά! Συχνά τα συγκεκριμένα έχουν στενόμακρο σχήμα και αν υπολογίσουμε τις αναγκαστικές πλάγιες αποστάσεις των 15 μ., προκύπτει ως οικοδομήσιμο τμήμα μια εξαιρετικά στενή λωρίδα γης. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν οικόπεδα με πολύ έντονη κλίση, όπου το μελλοντικό κτίσμα περιορίζεται για λόγους πρακτικούς σε μια μικρή επιφάνεια εδάφους.

Η αξιοποίηση ενός προβληματικού οικοπέδου συνιστά αναμφι-σβήτητα μια αρχιτεκτονική πρόκληση και το βέβαιο είναι πως οι λύσεις που θα δοθούν δε θα είναι συμβατικές. Τέτοια δύσκολα οικόπεδα επιζητούν ευρηματικές αρχιτεκτονικές λύσεις σε ύφος loft.

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Tadao Ando έχει να επιδείξει αρκετά έργα όπου οι αρχιτεκτονικές δυσκολίες του οικοπέδου γίνονται αφορμή για να δοθεί ένας μοναδικός, ιδιαίτερος χαρακτήρας. Αντιμετωπίζοντας στενόμακρα οικόπεδα με μικρή πρόσοψη κατορθώνει να φωτίσει τους χώρους με ένα σχεδόν μεταφυσικό φως δημιουργώντας εσωτερικά αίθρια και σχισμές. Στο Kobe της Ιαπωνίας, σε μια σεισμογενή περιοχή δίπλα στη θάλασσα, ο Tadao Ando δημιούργησε μια ψιλόλιγνη κατοικία με κάτοψη ισογείου μόλις 4x4 μέτρα. Η ανορθόδοξη αυτή κατασκευή αναπτύσσεται σε τέσσερις ορόφους, ακολουθώντας μια μοναδική μινιμαλιστική αντίληψη.

Το υψηλό κόστος της γης στο πυκνοδομημένο Τόκιο έχει οδηγήσει σε ευρηματικές αρχιτεκτονικές λύσεις σε πολύ μικρά οικόπεδα.

O Peter Wilson έχει σχεδιάσει μια κατοικία σε τρία επίπεδα σε ένα γωνιακό οικόπεδο διαστάσεων 7x5,5 μέτρα. Στο ισόγειο μάλιστα προβλέπει και θέση πάρκινγκ για ένα μικρό αυτοκίνητο! Τα υπνοδωμάτια των γονιών και του παιδιού διαμορφώνονται σε πατάρι στην ψηλότερη στάθμη.

Το στιλ loft προϋποθέτει έναν αντισυμβατικό τρόπο ζωής σε ενιαίους χώρους. Απαλείφοντας χωρίσματα και διαδρόμους δημιουργείται μια αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας, δίνοντας την εντύπωση ότι ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτή είναι και η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε σε ένα προβληματικό, δύσκολο μεν αλλά προνομιούχο οικόπεδο στην Καλλιθέα, κοντά στη θάλασσα. Το οικόπεδο είχε σχήμα τριγωνικό, με φαρδιά πρασιά 6 μέτρων.

Το μικρό εμβαδόν του οικοδομήσιμου τμήματός του οδήγησε στην καθ’ ύψος ανάπτυξή του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολυκατοικία με τρεις μεζονέτες των 100 τ.μ. Μεγάλες μπαλκονόπορτες ανοίγονται στη θέα και ταυτόχρονα δίνουν την αίσθηση ότι οι εσωτερικοί χώροι επεκτείνονται στους εξώστες. Το τριγωνικό σχήμα του οικοπέδου προσθέτει μια ασυνήθιστη, δυναμική ένταση. Και εδώ ένα προβληματικό οικόπεδο ήταν η αφορμή για μια αντισυμβατική λύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ