Λειτουργική ανάμειξη

23.07.2007
Μια σύγχρονη κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου εξισορροπεί αριστοτεχνικά τα αντίθετα, αγκαλιάζοντας μια οικογένεια που ξέρει καλά τις σχεδόν άγνωστες ομορφιές του νησιού και επιδιώκει να τις χαίρεται με την πρώτη ευκαιρία!

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Ραού, στην περιφέρεια του οικισμού Τριαντάρου, περίπου 5 χλμ. από τη Χώρα της Τήνου. Το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον «συμπυκνώνει» τα χαρακτηριστικά στοιχεία του «ανθρωπογενούς» τηνιακού τοπίου, δηλαδή τις λιθόκτιστες, κλιμακωτές πεζούλες, τα αλώνια, τα επίσης λιθόκτιστα, αγροτικά κτίσματα... Σε αυτό το ήρεμο, γραμμικό τοπίο, λοιπόν, με νότιο προσανατολισμό και θέα προς τη θάλασσα και τα απέναντι νησιά της Μυκόνου, της Δήλου και της Σύρου, εντάχθηκε από την αρχιτέκτονα Ουρανία Διαμαντοπούλου η οικογενειακή κατοικία αφενός εξαρτημένη από τις φυσικές στάθμες του εδάφους, αφετέρου συμμετέχοντας τόσο στη «διάρρηξή» του όσο και στην «αποκατάσταση της συνέχειάς» του. Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού ήταν η λειτουργική «εμπλοκή» του κλειστού κελύφους, του δομημένου ανοιχτού χώρου, του ορίζοντα, του διαμορφωμένου αλλά και του φυσικού περιβάλλοντα χώρου. Οσον αφορά τα δομικά υλικά, για την εμφανή λιθοδομή χρησιμοποιήθηκε ντόπια πέτρα η οποία επεξεργάστηκε επιτόπου και τοποθετήθηκε σαν ξερολιθιά, δηλαδή με βαθύ αρμολόγημα. Υπάρχουν ακόμα τριπτά επιχρίσματα, εφαρμοσμένα χωρίς οδηγούς και τσιμεντοκονίες σε στέψεις και σε ενώσεις υλικών και επιφανειών, ενώ η επίστρωση των δαπέδων έγινε με ανθεκτικά υλικά: ελληνικές, ορθογωνισμένες πλάκες, άτριφτο μάρμαρο σε αποχρώσεις ανοιχτόχρωμες, πέτρα Τήνου και κεραμικά πλακίδια. Οι ξύλινες πέργκολες έγιναν από ορθογωνισμένης διατομής σύνθετη ξυλεία σουηδικού έλατου και καλαμιών, προσφέροντας την πολυπόθητη σκιά τους. Εξω υπάρχει, επίσης, μια ανοιχτή πισίνα, που μετατρέπεται σε «πόλο έλξης» τους θερμούς μήνες όλων των ενοίκων!

Εσωτερικά, η λειτουργία της κατοικίας έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της οικογένειας και των μικρών της παιδιών, εξασφαλίζοντάς της άνετα κι ευχάριστα διαστήματα διακοπών! Στο πρώτο επίπεδο, σχεδιάστηκαν οι χώροι διημέρευσης, το γραφείο και η κουζίνα -με δυνατότητα να απομονώνεται από το χώρο της τραπεζαρίας- ενώ στο δεύτερο επίπεδο συγκεντρώθηκαν οι χώροι ύπνου, υποστηριζόμενος ο καθένας από ντουλάπια και λουτρό. Τα δύο επίπεδα επικοινωνούν δε μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα και, όσον αφορά στην επίστρωση των δαπέδων τους, έγινε με καρφωτές λωρίδες σουηδικού πεύκου Α ποιότητας, ενώ το σοβατεπί είναι από κόντρα πλακέ θαλάσσης, βαμμένο στο χρώμα των τοίχων. Οικογενειακές αντίκες συνδυάστηκαν με γκραβούρες ιστιοφόρων που έφεραν τη νησιώτικη αύρα στα ενδότερα, όπως και το μπλε χρώμα που έβαψε τις πόρτες και τα παραθυρόφυλλα. Δροσιά και άνεση αποπνέει έτσι το ανεπιτήδευτο εσωτερικό, που υπόσχεται «καλές διακοπές» στους τυχερούς ιδιοκτήτες του!