Ευλογημένος τόπος

23.07.2007
Στο νησί της Παναγιάς, η υπερβολή δε γίνεται εύκολα αποδεκτή... Το συγκεκριμένο κτίσμα σέβεται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ανθρώπινη ανάγκη για σωματική και ψυχική ανάταση!

Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Κυκλάδες είναι γνωστές για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Τη μεγαλύτερη φήμη φέρει βεβαίως η Μύκονος, όμως, για εκείνους που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα λεπτό γούστο, η Τήνος είναι που... κάνει τη διαφορά! Κι αυτό γιατί, εκτός από το «σκληρό» τοπίο και τα πρασινογάλανα νερά, διαθέτει έντονα θρησκευτική ατμόσφαιρα, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου που έχει την ανάγκη να βρεθεί πιο κοντά στο Θείο και να εκφράσει την πίστη του προσκυνώντας την Παναγιά.

Ολη αυτή η ατμόσφαιρα, λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί μια διαρκής, γλυκιά ηρεμία και μια γαλήνη που δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί, δίνοντας ξεχωριστή υπόσταση στις εξοχικές αποδράσεις και τις καλοκαιρινές διακοπές στο συγκεκριμένο κυκλαδίτικο νησί. Ταυτιζόμενοι απόλυτα με τον κατανυκτικό αέρα της Τήνου, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που παρουσιάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν, δημιούργησαν ένα χώρο σε αυστηρές γραμμές, με σκοπό την άνετη παραμονή της οικογένειας και τη φιλοξενία κι όχι τον εντυπωσιασμό ή την υπερβολή! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο ξεχωριστά κτίσματα τα οποία ενώνει ένα αίθριο, με τρόπο που προσδίδει στο σύνολο μια φρουριακή διάσταση. Λευκοί τοίχοι, μπλε παράθυρα, πολλή πέτρα και ντόπιο μάρμαρο συνθέτουν την τελική εικόνα, ενώ το επιβλητικό στιλ έρχονται να «γλυκάνουν» οι καμάρες και οι πλεγμένες με ύφασμα πέργκολες που διακρίνονται από... χιλιόμετρα! Η πισίνα μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα λιτή, εμπλουτίζει το γαλάζιο του ουρανού με πιο πράσινες αποχρώσεις, ενώ πέτρινες σκάλες, παρτέρια στολισμένα με ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά, χτιστά πεζούλια για απογευματινές χαλαρώσεις και λευκές, καμπύλες γραμμές, κάνουν το κτίσμα να δείχνει μικρότερο απ ό,τι είναι στην πραγματικότητα και εντείνουν το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του.

Στο εσωτερικό του, ακολουθείται το ίδιο απλό, απέριττο ύφος, με το ξύλο να κυριαρχεί! Ξύλο «ντύνει», λοιπόν, τις οροφές και τα πατώματα, ενώ τα περισσότερα έπιπλα είναι από σίδερο ή επίσης από ξύλο σε παραδοσιακό στιλ. Το άσπρο συνυπάρχει με απαλές, γήινες αποχρώσεις, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες παραπέμπουν σε μιαν «άλλη» εποχή και παντού είναι ευδιάκριτη η τηνιακή «φιλοσοφία» που αποφεύγει οποιαδήποτε επίδειξη! Ο πρωταγωνιστικός ρόλος «περνάει» έτσι στον απέραντο ορίζοντα και το γαλάζιο του Αιγαίου - «δώρα» του Θεού και της φύσης που απλόχερα μοιράστηκαν σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής γης. Εξάλλου, εκτός από διασκέδαση, διακοπές σημαίνουν -ή πρέπει να σημαίνουν- ξεκούραση του σώματος και της ψυχής. Κι αυτό το επιτυγχάνουν απόλυτα οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, το οποίο τους παρέχει μεν τις απαραίτητες ανέσεις, αλλά είναι σοφά εναρμονισμένο με το περιβάλλον του νησιού, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν την πανέμορφη, καλοκαιρινή Τήνο με όλες τις αισθήσεις τους!