Πέτρα και φως

25.07.2007
Απέριττη ομορφιά, πέτρινη κυριαρχία και εμπνευσμένος συνδυασμός διαφορετικών στιλ και τεχνοτροπιών, σε ένα ονειρεμένο σπίτι στην Πάτμο.

Η συγκεκριμένη κατοικία ενσαρκώνει το όνειρο ενός κατασκευαστή που δημιούργησε πολλά σπίτια για λογαριασμό άλλων και κάποια στιγμή αποφάσισε να αποκτήσει το δικό του. Επιστρατεύοντας όλη την εμπειρία και τις γνώσεις που είχε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, έφτιαξε ένα σπίτι καλοκαιρινό, μικρό και όμορφο, σχεδόν κουκλίστικο, που χτίστηκε μπροστά στο καταγάλανο πέλαγος με έναν τρόπο που δηλώνει την αγάπη του ιδιοκτήτη και κατασκευαστή του για τη «θεά» θάλασσα. Βρισκόμαστε στη μαγευτική Πάτμο, στην τοποθεσία Σάψηλα, κοντά στο Μελόι και το λιμάνι. Η περιοχή είναι πετρώδης και χαρακτηρίζεται από ήπια υψώματα που καταλήγουν ομαλά στη θάλασσα. Σε ένα τέτοιο ύψωμα έφτιαξε το σπίτι του ο Χρήστος Καμίτσης, ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές σπιτιών του νησιού. Στο δικό του καταφύγιο, λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες και κραυγαλέο. Εχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα «δυνατά» στοιχεία από διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα, στιλ και τεχνοτροπίες, παραδίδοντας αυτό το τυπικά ελληνικό σπίτι στην κριτική του μέλλοντος. Κυριολεκτικά χτισμένο μπροστά στη θάλασσα, μοιάζει να κατασκευάστηκε με κεντρικό άξονα την προνομιακή, μπροστινή βεράντα με τη μοναδική θέα. Αδρές λιθοδομές με αλλεπάλληλα ανοίγματα που δέχονται το εκτυφλωτικό φως του «ανελέητου» ήλιου, αυστηρή δομή και μίνιμαλ αναφορές, εμφανή δοκάρια στις στέγες και όμορφες εσωτερικές εσοχές, «αγκαλιάζονται» από ένα στιβαρό μαντρότοιχο, ανασύροντας μνήμες από άλλες εποχές.

Ολο το οικοδόμημα είναι κατασκευασμένο, εσωτερικά και εξωτερικά, με πέτρα, ένα αρχέγονο, φυσικό υλικό -σήμα κατατεθέν του ελληνικού τοπίου και ειδικότερα των νησιών του Αιγαίου- που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στην Πάτμο. Πέτρα πελεκημένη και αρμοσμένη με μαστοριά, εκεί που χρειάζεται εμφανής και αλλού σοβατισμένη. Σε μερικά σημεία χρησιμοποιείται με μοναδικά περίτεχνο τρόπο και αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο όπως στο τζάκι, τη μεγάλη καπνοδόχο της κουζίνας, αλλά και στα περβάζια. Τα λίγα, μα ξεχωριστά διακοσμητικά, αποτελούν παλιά γεωργικά εργαλεία και ξύλινα αντικείμενα ιστορικής αξίας, τα οποία προέρχονται όλα από την Πάτμο και ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του ιδιοκτήτη. Τα δάπεδα, τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους, είναι καλυμμένα είτε με πέτρα είτε με το παραδοσιακό, χειροποίητο, κεραμικό πλακάκι της Πάτμου με διακοσμητικά σχέδια. Τα πλακίδια αυτά κατασκευάζονται παραδοσιακά από τσιμέντο (γιατί προφανώς στο νησί δεν υπάρχει πηλός) με μια απλή αλλά επίπονη διαδικασία. Πρόκειται για ένα ή περισσότερα καλούπια, σαν μικρά κουτάκια, μέσα στα οποία μπαίνει η τσιμεντοκονία και στεγνώνει.

Στην μπροστινή ηλιόλουστη αυλή, ένα γαλάζιο τραπεζάκι καφενείου, λευκές καρέκλες σκηνοθέτη, παλιά, ξύλινα βαρέλια και πήλινες γλάστρες με φυτά, περιμένουν τον οικοδεσπότη και την παρέα του να απολαύσουν τη γαλήνη του νησιού όλες τις ώρες της ημέρας. Αξιοπρόσεχτη λεπτομέρεια αποτελεί το δάπεδό της, όπου ο ιδιοκτήτης και κατασκευαστής Χρήστος Καμίτσης έχει εφαρμόσει ένα όμορφο βοτσαλωτό με θέματα από τη φύση και ένα βυζαντινό δικέφαλο αετό. Χωρίς πολλά «φλύαρα» στολίδια, το σπίτι εξωτερικά παίζει μόνο με «τα αυλικά», τη στιβαρή πέτρα, τα μικρά ανοίγματα σε θαλασσί χρώμα και, φυσικά, την απρόσκοπτη θέα, δικαιώνοντας την επιλογή του να ζήσει σε ένα νησί ευλογημένο από το Θεό και από τη φύση...