Συνοικία το όνειρο

25.07.2007
Αγναντεύοντας το γραφικό ψαροχώρι του Γροίκου, ένα σύγχρονο σπίτι διακοπών φλερτάρει με τις μυρωδιές και τις γεύσεις του καλοκαιριού, που παρατείνεται για πολύ, τουλάχιστον στις αναμνήσεις των κατοίκων του.

Αγναντεύοντας το γραφικό ψαροχώρι του Γροίκου, ένα σύγχρονο σπίτι διακοπών φλερτάρει με τις μυρωδιές και τις γεύσεις του καλοκαιριού, που παρατείνεται για πολύ, τουλάχιστον στις αναμνήσεις των κατοίκων του. Τα χρόνια που το νησί της Αποκάλυψης μπήκε στο «ρεύμα» του εσωτερικού τουρισμού δεν είναι πολλά. Την Πάτμο την προτιμούν σταθερά αυτοί που επιζητούν ηρεμία και ποιότητα στις διακοπές τους. Ο ήσυχος κόλπος του Γροίκου είναι ένα γραφικό ψαροχώρι κάτω από τη Χώρα, που απολαμβάνει το προνόμιο να βλέπει μια από τις πιο γοητευτικές, καλοκαιρινές πανσελήνους του Αιγαίου. Στον αναπτυσσόμενο παραθεριστικό οικισμό που απλώνεται πάνω σε μια μικρή κοιλάδα και βλέπει στον κλειστό όρμο που μοιάζει με λιμνοθάλασσα, αποφάσισε να «προσαράξει» για περισσότερο από ένα-δύο καλοκαίρια μια οικογένεια που διατηρεί δεσμούς με πολλά νησιά. Ενα άνετο σπίτι διακοπών με πισίνα, μέσα σε ένα σύγχρονο συγκρότημα ανεξάρτητων κατοικιών, περιμένει τους ιδιοκτήτες του για να τους ξεκουράσει και να τους «μεταγγίσει» λίγη από τη μαγική ενέργεια του νησιού. Το ζευγάρι επέλεξε ένα σπίτι με μεσοπάτωμα και δώμα με πολύ ωραία θέα. Οι κλιμακωτοί, λευκοί όγκοι του υψώνονται πάνω από εμφανή λιθοδομή, ενώ γαλανές πινελιές φωτίζουν τα ξύλινα στοιχεία της όψης του. Το κτίσμα ακολουθεί την πατινιώτικη παράδοση και έχει πέτρινα μαντώματα και ξύλινα μπλαφόνια πάνω από τα παράθυρα και τα παντζούρια από την εσωτερική πλευρά των τζαμιών. Πέτρινες, εσωτερικές καμάρες, λευκοί τοίχοι και γήινα υλικά δημιουργούν ένα κέλυφος που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Οπως συνηθιζόταν στα παραδοσιακά σπίτια, το ταβάνι είναι ξύλινο. Επειδή στα νησιά γενικά δεν υπάρχουν στεγασμένοι εξώστες, πέργκολες με πανιά κυματιστά, περασμένα στα ξύλινα δοκάρια, προσφέρουν την πολυπόθητη σκιά. Εσωτερική αυλή διαμορφώθηκε πίσω από την κουζίνα και προσφέρει μια ακόμα καλά προστατευμένη γωνιά -ιδίως όταν ο αέρας φυσάει- για παιχνίδι με ασφάλεια ή φαγητό μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Οι ιδιοκτήτες είχαν κάποια αγαπημένα τους, παλιά, σκυριανά έπιπλα και μερικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία ήθελαν να τους συντροφεύουν όταν χαλαρώνουν στην Πάτμο και χωρίς δεύτερη σκέψη τα φόρτωσαν στο καράβι. Αντίκες αγορασμένες από την Πάρο και την Πάτμο, καθώς και από τα Κύθηρα, συμπληρώθηκαν με λίγα επιλεγμένα, απαραίτητα έπιπλα. Η ιδιοκτήτρια «έπαιξε» με τα χρώματα, φέρνοντας το καλοκαίρι εντός των τειχών και διατηρώντας την αίσθησή του συνεχώς ζωντανή. Παστέλ βεραμάν και τιρκουάζ αποχρώσεις συνδυάστηκαν με το κίτρινο του πεπονιού και το συμπληρωματικό τους μοβ σε ένα περιβάλλον λευκό και γήινο. Ανετα έπιπλα κήπου και πολυθρόνες σκηνοθέτη σκορπίστηκαν στους εξωτερικούς χώρους και δημιούργησαν φιλόξενες και ευχάριστες ενότητες. Ντόπια πιθάρια και λουλούδια που μοσχομυρίζουν, αμπέλια, ελιές, ιβίσκοι και γιασεμιά, «φτιάχνουν» ατμόσφαιρα που έχει κάτι από το ρομαντισμό των περασμένων καλοκαιριών, λεπτότητα και ανεμελιά μαζί. Στην prive βεράντα του ορόφου βρήκαν τη θέση τους πάνινες σεζλόνγκ, οι οποίες αγκαλιάζουν τα σώματα που θέλουν να αφεθούν στη μαγεία της θέας. Λευκά κεριά και λάμπες πετρελαίου χαρίζουν το ρομαντικό φως τους καθώς πέφτει η νύχτα, ενώ την ημέρα «αναπαύονται» για λίγο στο περβάζι της τραπεζαρίας. Χτιστός φούρνος στην αυλή και πισίνα στο πλάι του σπιτιού, σε χώρο καγκελόφραχτο ώστε να μην εμποδίζεται η θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, προσθέτουν τα τελευταία «ευ» στο ζην των καλοκαιρινών διακοπών στον Γροίκο...