«Φυσική» πλαστικότητα!

26.07.2007
Προσανατολισμένο στη θάλασσα, ένα σπίτι στο Πήλιο παραδίδει μαθήματα σεβασμού στο περιβάλλον. Επιμελημένη σύνθεση σχημάτων, υλικών και χρωμάτων, αναδεικνύει την ουσία της ζωής!

Στους πρόποδες του Πηλίου, σε ένα κτήμα που εντάσσεται στον οικισμό της Αγίας Τριάδας Ανω Γαζέα και βλέπει στη θάλασσα, πρόσφατα κατοικήθηκε ένα εξοχικό σπίτι, το οποίο σχεδιάστηκε με την προοπτική να λειτουργήσει μελλοντικά ως μόνιμη κατοικία. Πρόκειται για ένα καινούριο κτίριο, δείγμα γραφής ενός χαρισματικού αρχιτέκτονα-διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, που ίσως αποτελέσει το έναυσμα για τον επαναπροσδιορισμό των όρων της σύγχρονης δόμησης. Ο Δημήτρης Φιλιππιτζής ενδιαφέρεται για τις παραδοσιακές τεχνικές, αγαπάει τα φυσικά υλικά και αρέσκεται να διερευνά τις δυνατότητες, τις εφαρμογές, τους συνδυασμούς τους και να αναδεικνύει τα σχήματα και τις υφές τους. Το κτήμα, όσον αφορά τη μορφολογία του εδάφους, παρουσίαζε έντονη κλίση. Αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον αρχιτέκτονα. Μια από τις επιδιώξεις του ήταν να «αποκαλύπτεται» σταδιακά το μεγάλο μέγεθος του κτιρίου. Οι γραμμές του κτήματος αναδείχτηκαν με λιθοδομές στο κατώτερο τμήμα και τα υπόγεια, ενώ οι αυλές στρώθηκαν με πλάκες Πηλίου. Φυσικά υλικά και παλιές τεχνικές, βυζαντινό κονίαμα στους συμπαγείς τοίχους, χαρακτηριστικές ακρολιθιές, παραδοσιακές στέγες, καγκελόφραχτα παράθυρα και χάλκινες υδρορροές, συνθέτουν τις όψεις που φλερτάρουν με την παράδοση του τόπου. Πισίνα, με jacuzzi χτιστός φούρνος και τραπεζαρίες στην πίσω αυλή που σκιάζεται με πέργκολα, ενότητες υπαίθριων καθιστικών, πλακόστρωση αλλά και ζώνες καλλιεργημένου πράσινου, δημιουργούν ένα σκηνικό που ενσωματώνεται πλήρως στο φυσικό τοπίο. Η εντυπωσιακή θέα και η ιδιαίτερη αίσθηση της ζωής στη φύση, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα ατού της έκτασης, τα οποία όχι μόνο προστατεύτηκαν αλλά και τονίστηκαν. Στο πρώτο και χαμηλότερο επίπεδο διαμορφώθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και τα καθιστικά. Τα υπνοδωμάτια στον επάνω όροφο διαθέτουν «περιπετειώδη», εσωτερικά πατάρια. Οι χοντροί τοίχοι και τα λοξά, ανοιγμένα παράθυρα δίνουν βάθος στο χώρο. Παραδοσιακές στέγες από καστανιές, ξύλινα κουφώματα και πατώματα από φαρδιές, δρύινες τάβλες, πλακοστρωμένα δάπεδα με μεγάλες, πελεκητές πλάκες Πηλίου, προσεχτικά μελετημένες σκάλες και λιτά τζάκια, χαρακτηρίζουν το κέλυφος. Μικρά και μεγάλα ανοίγματα στη θέα, εσοχές στους τοίχους σε θερμά χρώματα και τοξωτές οροφές έχουν δημιουργήσει έναν έντονα πλαστικό διάκοσμο, που χάρη στις φωτοσκιάσεις αποκτά δραματική διάσταση. Ο αρχιτέκτονας, σε συνεργασία με τον ειδικό τεχνίτη του ξύλου Στάθη Σαλαμούρα, πήραν ντόπια ξύλα και υπόταξαν τις οργανικές, φυσικές μορφές στη γενικότερη αρχιτεκτονική, φτιάχνοντας κουπαστές με κορμούς, πλαίσια τζακιών, έπιπλα και καθρέφτες. Η επίπλωση είναι πολύ λιτή και τα διακοσμητικά απουσιάζουν. Επιπλα, καθρέφτες και κρεβάτια από οξειδωμένα μέταλλα, ώστε να δένουν με τα υπόλοιπα υλικά και τα χρώματα, δουλεμένα όλα στο χέρι από τον Νίκο Σαρακατσάνο και πανιά από φυσικές ίνες, έχουν επιλεγεί ώστε να εξυπηρετούν την ατμόσφαιρα φυσικότητας που νιώθει κανείς μπαίνοντας στο χώρο.

Σοφά μελετημένο και ενταγμένο στο τοπίο, απολαμβάνει την υπέροχη θέα. Φόρμες φιλικές προς το χρήστη και υλικά φυσικά, εύκολα στη συντήρηση και σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, άνετοι χώροι και minimal στιλ, χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο σπίτι που ξέρει να ξεχωρίζει!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ