Ο πύργος της... μόδας!

27.07.2007
Μια μεγάλη κυρία της μόδας δραπετεύει με κάθε ευκαιρία στο ονειρικό κουκλόσπιτο που δημιούργησε στη μαγευτική φύση της Εύβοιας, όπου κυριαρχούν η υψηλή αισθητική και η παιδική αθωότητα.

Εξω από τη Χαλκίδα, σε ένα τόπο μυστικό και μαγεμένο της υπέροχης εξοχής της Εύβοιας, η γνωστή σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής Λουκία διάλεξε να σκηνογραφήσει το δικό της «καταφύγιο». Η γη είναι επίπεδη και μικρά αναχώματα τη διαιρούν σε μεγάλα κτήματα με αμπέλια. Ελιές και κάθε λογής οπωροφόρα δέντρα «σηματοδοτούν» τις εποχές, αλλάζοντας χρώματα και μυρωδιές. Περιδιαβαίνοντας σε αυτή την επίπεδη και σκιερή Εδέμ, συναντά κανείς ξαφνικά ένα σπίτι στο χρώμα της ώχρας με πράσινα πατζούρια, που υψώνεται σαν να προσπαθεί να εποπτεύσει πάνω από τα δέντρα. Η Λουκία, χαμογελαστή και ήρεμη, μας ξεναγεί στο σπίτι, τον καινούριο της έρωτα! Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Γιάννης Κούκης, γνωρίζοντας καλά την ιδιοκτήτρια, κατάφερε να φτιάξει το σπίτι των ονείρων της. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο βενετσιάνικοι πύργοι και ένα κάστρο, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον αρχιτέκτονα, ο οποίος βρήκε ένα παλιό σπιτάκι περίπου 60 τ.μ. και έχτισε γύρω του προσθήκες ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη αγροικία. Το οίκημα είναι ψηλό για να έχει τη γενική εποπτεία του κτήματος και θέα μέχρι τα βουνά της Δίρφυς. Ασβεστοκονίαμα, σε δυο διαφορετικές αποχρώσεις της ώχρας, που αλλάζουν τόνο ανάλογα με το φως και την υγρασία, έβαψαν τις όψεις, δίνοντας την εντύπωση ενός stucco φυσικά παλαιωμένου. Εξωτερικά, το κτίριο μοιάζει συμπαγές και τα ανοίγματα είναι μικρά και επάλληλα, για πρακτικούς και αισθητικούς λόγους. Τα μικρά παράθυρα «αιχμαλωτίζουν» εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος και μεταμορφώνονται σε «ζωντανούς», ζωγραφικούς πίνακες του εσωτερικού. Το τζάκι, στην ένωση του παλιού κτίσματος με το σύγχρονο, είναι διαμπερές και οι δύο όψεις του ζεσταίνουν το καθιστικό και την τραπεζαρία. Στη σουίτα της ιδιοκτήτριας φτιάχτηκε άλλο ένα τζάκι. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει πραγματικά είναι η γυάλινη χαραμάδα στην οροφή, ένα «παράθυρο» στο ουράνιο στερέωμα. Οσον αφορά τον εσωτερικό χώρο και τη διακόσμηση, κυριαρχεί μια λιτή πολυτέλεια, ενώ η ατμόσφαιρα είναι εκλεπτυσμένη και ταυτόχρονα πολύ φιλική και οικεία.

Περνώντας κανείς την εξώπορτα, αισθάνεται ότι τρυπώνει σε μια θεατρική σκηνή, ενώ το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το χαρακτηριστικό άγγιγμα της Λουκίας είναι έντονο απ άκρη σ' άκρη. Ονειρική ατμόσφαιρα, φίνα και θηλυκή, με εκλεκτικό γούστο που ξέρει να παντρεύει τα ετερόκλητα στοιχεία με άνεση, άποψη και χιούμορ. Το λιτό συνδυάζεται ανενδοίαστα με το πολυτελές, το παλιό με το καινούριο, το εξωτικό με το πατρογονικό. Χωρίς κανένα διακοσμητικό κλισέ, ο χώρος αποπνέει απέραντη ομορφιά και γαλήνη. Η γοητεία του προσωρινού απογειώνει τη δημιουργικότητα της Λουκίας. Μέσα στο χώρο της υπάρχουν αρκετά πράγματα που φέρουν πάνω τους ευανάγνωστο το άγγιγμα του χρόνου. Μνήμες γαλλικής εξοχής αναδύονται για να συναντήσουν παλιές εικόνες ελληνικών σπιτικών, οι εποχές και τα στιλ αναμειγνύονται, ενώ οι μεγάλες αγάπες είναι όλες παρούσες - οι φωτογραφίες, η μουσική, οι συλλογές. Στο σπίτι υπάρχουν μερικές αντίκες απ όλα τα μέρη του κόσμου, όπως διαλεχτά φωτιστικά, συλλογές κεραμικών, πορσελάνινων πιάτων, κρυστάλλινων ποτηριών, παλιών παιχνιδιών. Πίνακες ζωγραφικής και καλλιτεχνικές φωτογραφιές ζωντανεύουν τους τοίχους. Από το ατελιέ αξιοποιήθηκαν πολύτιμα υφάσματα. Χαριτωμένα μαξιλάρια και ριχτάρια με δαντέλες, κορδέλες και κεντημένα ρετάλια ντύνουν τα καθιστικά και τα κρεβάτια. Τα χαλιά, περσικά και ιταλικά τα περισσότερα, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για το σπίτι. Ενας κρυστάλλινος πολυέλαιος από το Μοναστηράκι, έπιπλα της αγγλικής εξοχής, καρέκλες Thonet και μια παλιά, κινέζικη πολυθρόνα, συνδυάστηκαν με πολύ «προχωρημένα» κομμάτια, όπως διάφανες καρέκλες, σιδερένιες κατασκευές, φωτιστικά και μεγεθυσμένες φωτογραφίες από τα παρασκήνια των ντεφιλέ, του Νίκου Βαρδακαστάνη.

Στην κρεβατοκάμαρα της ιδιοκτήτριας, πάνω στο τζάκι έχουν τοποθετηθεί παιχνίδια, παλιά κουτάκια και βυζαντινές εικόνες. Αυτό που κάνει μοναδικό το συγκεκριμένο χώρο, είναι ένα γυάλινο κομμάτι οροφής. Το ξύλινο ταβάνι, τα κιλίμια που έντυσαν όλο το πάτωμα, μια ξύλινη σιδερώστρα από παλιό ατελιέ, τα ριχτάρια φτιαγμένα από ταφτάδες, δαντέλες και τούλια, χαρίζουν μια ιδιαίτερη και ευγενική προσωπικότητα στο δωμάτιο-ησυχαστήριο. Οσο περιποιημένο είναι το δικό της δωμάτιο τόσο είναι και οι τρεις ξενώνες. η Λουκία είναι η τέλεια οικοδέσποινα και η σπάνια φίλη που όλοι θα εύχονταν να είχαν!