Χειμωνιάτικα ταξίδια

27.07.2007
Μια ζεστή, εξοχική κατοικία σκανδιναβικής αισθητικής με φυσικά υλικά και κομψά έπιπλα, δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για μέρες χαλάρωσης και ονειροπόλησης.

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, ανάμεσα στην Αράχοβα και την Αγόριανη και μόλις 1 ώρα και 45 από την Αθήνα, βρίσκεται ένα σπίτι... «ξενόφερτο», απόλυτα όμως προσαρμοσμένο στο ελληνικό τοπίο. Το ξύλινο chalet με την έντονα κεκλιμένη μαύρη στέγη, «ταξίδεψε» από τη Φιλανδία! Το ξύλο εξασφαλίζει ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, ταιριάζει στο χιονισμένο βουνό και «αφομοιώνεται» στο τοπίο. Ετσι, οι αναμνήσεις από την ορεινή Ελλάδα και από την Αυστρία, έπεισαν τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στην εταιρεία Sweet Home Constructions. Τα σπίτια «έρχονται» συσκευασμένα σε κομμάτια, συναρμολογούνται και τοποθετούνται από εξειδικευμένα συνεργεία. Ντόπιοι πετράδες έχτισαν τη βάση και τον κατώτερο όροφο και πάνω στην πέτρα στήθηκε το διώροφο, ξύλινο σπίτι. Μεγάλα ανοίγματα και τζαμαρίες, καθώς και παράθυρα οροφής παρέχουν άπλετο φως, «μεταφέροντας» εντός υπέροχες εικόνες από τη φύση.

Εσωτερικό με εξωτερικό περιβάλλον είναι σε συνεχή διάλογο. Τα δέντρα λειτουργούν σαν μια φυσική συνέχεια του χώρου, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο ζεστός και θελκτικός όταν το χιόνι πέφτει πιο πυκνό, ενώ η φωτιά καίει στο τζάκι... Η πέτρα συναντιέται με το ξύλο στο τζάκι, στις πλακόστρωτες βεράντες με το χτιστό τραπέζι, στο καθιστικό και στο playroom. Το επίπεδο της εισόδου αποτελείται από ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο με τα καθιστικά και ένα γραφείο μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, την κουζίνα και την τραπεζαρία, ένα wc κι ένα ξενώνα με το μπάνιο του, ενώ στον πάνω όροφο, που οι κλίσεις της στέγης φαίνονται ακόμα πιο έντονες, βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους. Η country style κουζίνα δίνει μια «ψυχρή» πινελιά στο χώρο, ενώ το μπλε χρώμα τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες επιμέρους ενότητες. Πολύχρωμα χαλιά και κουρτίνες ντύνουν τα ζεστά ξύλα, ενώ τα ιδιαίτερα φωτιστικά δημιουργούν ατμόσφαιρα.

Τα έπιπλα μαρτυρούν την προτίμηση των ιδιοκτητών στο πιο κλασικό και εκλεπτυσμένο στιλ, στο οποίο ωστόσο προστέθηκαν μικρές, ρομαντικές πινελιές με διακοσμητικά αντικείμενα και καρό υφάσματα, φέρνοντας πολύ διακριτικά τον αέρα του country look. Μικροαντικείμενα σταλμένα από την Αυστρία, μια κασέλα σε ρόλο τραπεζιού μέσης, δερμάτινες βαλίτσες και παλιά τσαγιερά, λάμπες θυέλλης, ξύλινα ρολόγια, παλιές κορνίζες με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τοπία της περιοχής και σκηνές της καθημερινής ζωής -τις οποίες τράβηξε ο ιδιοκτήτης- ζωντανεύουν το σύνολο και το κάνουν ακόμα πιο φιλικό και ζεστό. Τα κρεβάτια είναι ειδικές κατασκευές, οι μπερζέρες μετατρέπονται σε σύμβολα της απόλυτης χαλάρωσης και της ονειροπόλησης, τα μαξιλαράκια πάνε κι έρχονται ανάλογα με τις επιθυμίες της παρέας! Ο κήπος με τις κερασιές και τις δαμασκηνιές, που ζουν μαζί με γκι και οπωροφόρα δέντρα, αναπτύσσεται και σύντομα θα «αγκαλιάσει» όλο το σπίτι. Κάτω από τις χιονοδρομικές πίστες, το ξύλινο chalet προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στην οικογένεια, που σε κάθε ευκαιρία «δραπετεύει» από την πόλη για να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να ευχαριστηθεί τη ζωή στο βουνό και να αναζωογονηθεί.