Το σπίτι πάνω στη θάλασσα

22.08.2007
Πόσοι από εσάς αναπόλησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις καλοκαιρινές διακοπές σε ένα ελληνικό νησί; Πόσες φορές ξεφυλλίσατε τα φωτογραφικά σας άλμπουμ, ανασύρατε από τη μνήμη σας τις αναμνήσεις του περασμένου καλοκαιριού και κάνατε σχέδια για το επόμενο, προκειμένου να «νικήσετε» έστω και για λίγο την ανία της καθημερινότητας;

Πόσοι από εσάς αναπόλησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις καλοκαιρινές διακοπές σε ένα ελληνικό νησί; Πόσες φορές ξεφυλλίσατε τα φωτογραφικά σας άλμπουμ, ανασύρατε από τη μνήμη σας τις αναμνήσεις του περασμένου καλοκαιριού και κάνατε σχέδια για το επόμενο, προκειμένου να «νικήσετε» έστω και για λίγο την ανία της καθημερινότητας; Πόσοι από εσάς ευχόσασταν να είστε στη θέση του ιδιοκτήτη του εξοχικού που βρισκόταν δίπλα από το ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου μένατε; Αυτήν τη γωνίτσα γης που πλημμύριζε από τις μπουκαμβίλιες -σήμα κατατεθέν της νησιώτικης βλάστησης- και ατένιζε το πέλαγος!

Με πισίνα ή άνευ, με μοντέρνα ή παλιομοδίτικη επίπλωση, αρχιτεκτόνημα ολκής ή μια απλοϊκή κατασκευή, πολλών ή λιγότερων τετραγωνικών μέτρων, μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει σε κάθε εξοχικό σπίτι είναι ότι βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την απελπιστικά προγραμματισμένη ζωή μας, όπου δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση και ανεμελιά, τα αποκλειστικά αυτά προνόμια των διακοπών. Αυτό που επίσης μετράει είναι η τεράστια ποσότητα ενέργειας που εκπέμπει το Αιγαίο και τα νησιά του. Ολο αυτό το ανεξάντλητο ελληνικό φως που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, ασχέτως κοινωνικής και οικονομικής τάξης, με κρυφό όνειρο την απόκτηση μιας τέτοιας μικρής ή μεγαλύτερης γωνίτσας, που να βλέπει στη θάλασσα. Ενα καταφύγιο που να το λούζει η αρμύρα και να το «σιγοψήνει» ο ήλιος, σε έναν τόπο όπου οι αρχέγονες αισθήσεις ξυπνάνε και ζητάνε το μερτικό τους, σε εικόνες, σε μυρωδιές... Ενας απόλυτα ιδιωτικός χώρος για απόλυτα ιδιωτικές στιγμές, χαμένος στο ατέλειωτο γαλάζιο! Που λειτουργεί «αποτοξινωτικά», ηρεμεί και ξεκουράζει και που θέλουμε να μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η απόκτηση ενός εξοχικού στο νησί είναι όνειρο αρκετών από μας και όχι άδικα. Κάποιοι τα έχουν καταφέρει. Οι υπόλοιποι μπορούν να ταξιδέψουν νοερά μέχρι εκεί, με τα «Σπίτια στα Νησιά» σε ρόλο ξεναγού, τουλάχιστον μέχρι να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους!