Daydreaming

27.09.2007
Μια ονειρεμένη κατοικία στη Σύρο αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αναδεικνύοντας τη δύναμη του απλού και ουσιαστικού.

Μια ονειρεμένη κατοικία στη Σύρο αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αναδεικνύοντας τη δύναμη του απλού και ουσιαστικού. Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα αυτό το σπίτι μου έκλεψε την καρδιά. Χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου με ανεμπόδιστη θέα στη μαρίνα του Φοίνικα, έχει μια απρόσμενη απλότητα, εκφράζοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό το σεβασμό του στη λιτότητα του κυκλαδικού τοπίου.

Σύγχρονη αλλά καθόλου φλύαρη, η μονοεπίπεδη αυτή κατοικία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ρίζο σε σχήμα Π, έχοντας ως σημείο αναφοράς την εντυπωσιακή πισίνα. Εντονες είναι οι επιρροές του καλού γούστου της ιδιοκτήτριάς του, μιας γυναίκας πολυταξιδεμένης με χόμπι τη διακόσμηση, που έχει κάνει πραγματικά θαύματα στην εξοχική της κατοικία. Καθώς παρκάρεις στους κυβόλιθους εντυπωσιάζεσαι από την παλιά, ξύλινη εξώπορτα, φερμένη ειδικά από την Τουρκία. Μετά, σε πρώτο πλάνο, ανοίγεται το καθιστικό με το τζάκι σε τόνους της ώχρας, τους άνετους, λευκούς καναπέδες και την εσωτερική τραπεζαρία για το χειμώνα ή τις κρύες βραδιές, αποτελούμενη από ένα μοναστηριακό τραπέζι εξαιρετικού γούστου. Στη συνέχεια η κουζίνα, με έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές αγορασμένες ως επί το πλείστον από το Antix Country Collection, οδηγεί στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. Λόγω της διάταξής του όλες οι μπαλκονόπορτες «βγάζουν» στην πισίνα, δημιουργώντας μια πολύ οικεία ατμόσφαιρα. Το χρώμα στους τοίχους έχει προστεθεί μέσα στο σοβά κατά το χτίσιμο, αποδίδοντας ένα πανέμορφο φυσικό αποτέλεσμα. Τα μπάνια είναι όλα χτιστά, σε διάφορα σχέδια και χρώματα, «προδίδοντας» για ακόμη μια φορά τη μοναδική αισθητική της οικοδέσποινας. Ο φωτισμός είναι απαλός, προερχόμενος από απλίκες, επιδαπέδια φωτιστικά και αναρίθμητα κεριά που «ζωγραφίζουν» με ρομαντικές πινελιές ένα ήδη υπέροχο σκηνικό. Τα υπνοδωμάτια, λιτά και απέριττα, σε κυκλαδίτικο ύφος, σε προδιαθέτουν να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την ηρεμία και τη γαλήνη που αποπνέουν. Το κοριτσίστικο, σε σιέλ τόνους, διαθέτει πρωτότυπες, ξύλινες ντουλάπες με σήτα στις πόρτες που χαρίζουν έτσι ένα πιο ανάλαφρο στιλ στο δωμάτιο, ενώ τα κρεβάτια βρίσκονται στον υπερυψωμένο χώρο του δωματίου διαμορφώνοντας μια σοφίτα-φωλιά! Οι εξωτερικοί χώροι είναι ονειρεμένοι. Η μεγάλη πισίνα χαρίζει στιγμές πραγματικής απόλαυσης στους ιδιοκτήτες της και σε μένα που επωφελούμαι από τη φιλοξενία. Το μεγάλο τραπέζι στον υπερυψωμένο χώρο πίσω από την πισίνα συγκεντρώνει καθημερινά όλη την οικογένεια, από το «καθυστερημένο» πρωινό των νεαρότερων μελών μέχρι το δείπνο με φίλους υπό το φως των κεριών και του καλοκαιρινού φεγγαριού. Ενα εξωτερικό καθιστικό με έπιπλα από μπαμπού, άνετες πολυθρόνες με μαξιλάρια και αυθεντικά ασιατικά χαλιά συμπληρώνει το σκηνικό, καθώς νιώθω πολύ τυχερή που έστω και για μια μόνο μέρα είμαι κι εγώ μέρος του. Καθώς τα φώτα γύρω από την πισίνα σβήνουν και ανάβουν τα κεριά, παιχνιδίζοντας με τα χρώματα της νύχτας του Αιγαίου και των πολύχρωμων ασιατικών χαλιών, αναρωτιέσαι αν αυτό που αντικρίζουν τα μάτια σου είναι αληθινό ή αν ξαφνικά βρέθηκες να πρωταγωνιστείς στις «Χίλιες και μια Νύχτες»...