Εξέδρα στο όνειρο

27.09.2007
Μια μοντέρνα μονοκατοικία ισορροπεί με μοναδική μαεστρία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, προβάλλοντας περήφανα το δυνατό της σημείο: τη θέα που κόβει την ανάσα!

Χτισμένη σε ένα στρατηγικό σημείο, ψηλά σε λόφο και «περικυκλωμένη» από έναν κήπο γεμάτο δέντρα και λουλούδια, η μοντέρνα αλλά ταυτόχρονα λιτή αυτή μονοκατοικία απολαμβάνει τα προνόμια της μοναδικής της θέσης: ο μεγάλος πρωταγωνιστής εδώ είναι η υπέροχη θέα στο Σαρωνικό, την οποία συλλαμβάνουν και μεταφέρουν σε κάθε σημείο του εσωτερικού τα μεγάλα ανοίγματα.

Μπαίνοντας στο ισόγειο ένας μεγάλος, ενιαίος χώρος περιλαμβάνει την κουζίνα, το καθιστικό και την τραπεζαρία. Το ευρύχωρο καθιστικό ακολουθεί τους σχεδιαστικούς κανόνες του μοντερνισμού επιλέγοντας αναπαυτικούς, δερμάτινους καναπέδες στο χρώμα του πάγου, του οίκου Cappellini, από το Δελούδη, που υποδηλώνουν το καλό γούστο της οικοδέσποινας. Μια δερμάτινη πολυθρόνα με μεταλλικό σκελετό, ένα μοντέρνο τζάκι με σομόν επένδυση, μια τηλεόραση plasma και το στερεοφωνικό συμπληρώνουν την εικόνα. Ο ένας τοίχος είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένος με βιβλία, ενώ σε όλους τους άλλους την παράσταση κλέβουν τα μεγάλα παράθυρα με την υπέροχη θέα στη θάλασσα. Η τραπεζαρία, που αγοράστηκε από το Studio Μιχαλόπουλος, αποτελείται από δερμάτινες, λευκές καρέκλες που έρχονται σε ωραία αντίθεση με το μαύρο, ξύλινο τραπέζι και τον τετράγωνο καθρέφτη στον τοίχο. Τα πιάτα Fornasetti έρχονται να προσθέσουν τη δική τους διακοσμητική πινελιά στο απέριττο αυτό σκηνικό. Το φως, εκτός βέβαια του φυσικού που μπαίνει ανεμπόδιστα από τα μεγάλα ανοίγματα, προέρχεται από ένα φωτιστικό οροφής και πολλές απλίκες σε σχήμα δάδας. Η κουζίνα, στο χρώμα του ξύλου, δένει αρμονικά με τον υπόλοιπο χώρο. Μια μπαλκονόπορτα οδηγεί στη σκεπαστή βεράντα όπου συγκεντρώνεται καθημερινά η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. «Μόνο τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα δε γευματίζουμε εδώ», λέει η οικοδέσποινα κι εγώ σκέφτομαι πόσο τυχερή είναι να μπορεί να ζει σε αυτό το σπίτι καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο επάνω πάτωμα, οι κρεβατοκάμαρες με τα μπάνια τους συνεχίζουν στο ίδιο λιτό, μοντέρνο ύφος. Το υπόγειο περιλαμβάνει τους βοηθητικούς χώρους και ένα διαμέρισμα-ξενώνα απολύτως απαραίτητο, καθώς σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο φιλοξενούν φίλους και συγγενείς.

Το σπίτι πλαισιώνεται από έναν κατάφυτο κήπο, ενώ η υπέροχη πισίνα μοιάζει να «ακροβατεί» μπροστά στο απέραντο γαλάζιο. Περιτριγυρισμένη από ξύλο τικ, είναι σαν να βρίσκεσαι σε deck καραβιού. Οι chaises longues υπόσχονται αληθινή ξεκούραση και εκεί που νομίζεις ότι ζεις το ιδανικό, έρχεται η ώρα της δύσης του ήλιου να σε πλανέψει με τις αλλαγές στα χρώματα και το φως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ